Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηταν ένα μικρό καράβι με 2,1 τόνους ηρωίνης

Το δεξαμενόπλοιο «Noor One»

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηταν ένα μικρό καράβι με 2,1 τόνους ηρωίνης

  • A-
  • A+
«Τι να το κάνω το “Noor One”; Ούτε τα χρήματα της Εφορίας μου δεν μπορούσε να πληρώσει το καραβάκι», είπε απολογούμενος στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ο επιχειρηματίας και πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης, αποποιούμενος κάθε ευθύνη για τη μεταφορά των ναρκωτικών, που φαίνεται πως ήταν... «ορφανά», όπως και η εγκληματική οργάνωση που τα διακινούσε.

Ηταν ένα παλιό «βαποράκι», χαμηλής αξίας, αδιάφορο για Ελληνες επιχειρηματίες με σημαντική οικονομική επιφάνεια, που κατά τα λεγόμενά τους είχαν σοβαρότερες οικονομικές δραστηριότητες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με επικερδείς μεταφορές αφορολόγητου πετρελαίου, όταν δεν έπαιζαν μπιρίμπα στη Γλυφάδα. Αυτό ακούστηκε, μεταξύ πολλών άλλων ισχυρισμών, κατά τη χθεσινή συνέχεια της δίκης του «Noor One».

Αυτό όμως το σαπιοκάραβο κατάφερε να μπλέξει μια σειρά επιχειρηματιών, που άλλοι βρίσκονται στη φυλακή και άλλοι εκτός με αναστολή, ενώ ζητούμενο παραμένει να απαντηθούν τα ερωτήματα που άφησε αναπάντητα η πρώτη δίκη: μια εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγό, με μόλις τέσσερα μέλη, χωρίς αγοραστές και πωλητές και με 2,1 τόνους ηρωίνης σχεδόν... «ορφανούς».

Αρνήθηκε κάθε κατηγορία σχετιζόμενη με την ηρωίνη του «Noor One» κατά την απολογία του χθες ο επιχειρηματίας και πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης. Βασικός ισχυρισμός του καταδικασθέντος πρωτόδικα Κοτσώνη (10 χρόνια με αναστολή) παραμένει πως το μόνο που έκανε σχετικά με το «Noor One» ήταν να συστήσει στον οικογενειακό του φίλο και τελευταίο ιδιοκτήτη του πλοίου, Παντελή Καλαφάτη, τον Γιώργο Μπουρδούβαλη, τον οποίο τότε θεωρούσε «πολύ σοβαρό προμηθευτή» στα Εμιράτα, με σκοπό να γίνονται επικερδείς τοπικοί πλόες μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή των Εμιράτων.

Παραδέχτηκε πως ίδρυσε την εταιρεία Arab Waves στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας 15.000 δολάρια, χωρίς όμως να τη λειτουργήσει ποτέ: «Την έκανα για να έχω μια εταιρεία κάτω, για πετρελεύσεις. [...] Οχι ένα καράβι, μια μπανιέρα να είχες στο Ντουμπάι έβγαζες πολλά χρήματα. [...] Μου σύστησε ο Γιαννουσάκης έναν διεκπεραιωτή για να την ανοίξω, όμως δεν μου έστειλαν ποτέ το mail επιβεβαίωσης ότι άνοιξε η εταιρεία, γιατί τους έλειπε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου μου που εγώ πάντως την είχα στείλει. Ο λογαριασμός δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Δεν την έχω κλείσει».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε στον κατηγορούμενο πως στις ηχογραφήσεις του 2012 των κλήσεών του (σ.σ. της ΕΥΠ για τα στημένα στο ποδόσφαιρο) ακούγεται να μιλάει για το πλοίο με διαφόρους.

- Κοτσώνης: Δεν έγινε καμία δουλειά δική μου με το πλοίο. Αν είχα δουλειά, δεν θα το άφηνα στην τύχη του. Δεν έβαλα πλήρωμα, δεν το εφοδίασα. Δεν έβαλα λεφτά στο «Noor One» ποτέ.

- Πρόεδρος: Δεν σας λέμε ότι βάλατε λεφτά. Εξετάζουμε αν φτιάξατε την εταιρεία για να βγάλετε λεφτά.

- Κοτσώνης: Αρκεί να δείτε τις φορολογικές μου δηλώσεις των τελευταίων 10 χρόνων που σας τις έχω στείλει. Τι να το κάνω το «Noor»; Ούτε τα χρήματα της Εφορίας μου δεν μπορούσε να πληρώσει το καραβάκι.

Ο κατηγορούμενος δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το γεγονός πως δραστηριοποιήθηκε στο Ντουμπάι για σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς να βγάλει χρήματα. Ο ίδιος είπε ότι τα 15 χιλιάρικα για την ίδρυση της εταιρείας δεν ήταν μεγάλο ποσό γι’ αυτόν, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κ. Αλεξανδρή (σύζυγος Καλαφάτη) πως ο «Κοτσώνης ήταν ο αφανής εταίρος και ότι ο ίδιος την ενημέρωσε για τον απόπλου του πλοίου από το Ντουμπάι και πως ήθελε πάση θυσία να μην αναφερθεί το όνομά του».

To... βαποράκι

«Από όσα μας λέτε σήμερα, το “Noor One” ήταν για σας ένα “καραβάκι” το οποίο σας ήταν αδιάφορο, ότι ούτε την Εφορία σας δεν μπορούσε να πληρώσει, αλλά μιλούσατε για αυτό σε μεγάλους επιχειρηματίες, όπως αυτούς της Capital, και ενώ όλο λέτε ότι μόνο ως μεσάζοντας λειτουργούσατε, εσείς συνεχώς ασχολιόσασταν με αυτό το καραβάκι (για το ναυλοσύμφωνο, για την πληρωμή των ναύλων κτλ), αυτό το βαποράκι που όπως ακούγεται στις ηχογραφημένες συνομιλίες το είχατε με τον Φάρο για να κάνετε δουλειές στο Ντουμπάι», επισήμανε η εισαγγελέας για να ρωτήσει στη συνέχεια:

-Εισαγγελέας: Κύριε κατηγορούμενε, εσείς εκπροσωπούσατε την Capital στο Ντουμπάι και θα παίρνατε το 10% από δουλειές που θα γίνονταν εκεί. Στην πρώτη σας απολογία στον ανακριτή είπατε ότι «ήσασταν ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι», στη συνέχεια, τόσο στην πρώτη δίκη όσο και σε αυτήν, αυτό δεν το αναφέρατε. Τελικά για ποιον λόγο πηγαίνατε στο Ντουμπάι;

-Κοτσώνης: Μπορεί να έγινε λάθος από τους συνηγόρους μου. Εγώ δραστηριοποιήθηκα στο Ντουμπάι και κατέβηκα εκεί το 2013 (14 φορές πήγα σε ένα χρόνο), τόσο για δουλειές της εταιρείας αλλά και για δικές μου δουλειές.

-Συνήγορος Κοτσώνη: Δεν θέλαμε να πούμε το όνομα της εταιρείας, όπως και άλλων πελατών-μεγάλων εταιρειών που συνεργαζόμαστε για προφανείς λόγους, έτσι δίνουμε θέματα για πρωτοσέλιδα.

Εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο το γεγονός πως ο Κοτσώνης είπε πως δεν διαβάζει τα απολογητικά υπομνήματα («τα γράφουν οι συνήγοροί μου»), πως δεν αντέχει να διαβάσει ούτε τις δικές του απολογίες, ούτε την πρωτόδικη απόφαση, ούτε των άλλων κατηγορουμένων («είμαι αθώος, λέω την αλήθεια και δεν θέλω να διαβάσω τίποτα» είπε), για να δεχτεί την παρατήρηση της προέδρου πως αυτό δεν είναι υπέρ του.

Δήλωσε θιγμένος

Σημειώνεται πως ο Κοτσώνης δεν δέχτηκε καμία ερώτηση από τα υπόλοιπα μέλη της έδρας ούτε από τους δικηγόρους των συγκατηγορουμένων, πλην μιας σύντομης παρέμβασης του κατηγορούμενου Μπουρδούβαλη. Τέλος, ο ίδιος -χωρίς να ρωτηθεί- δήλωσε ιδιαίτερα θιγμένος και από το γεγονός πως μέσω των ηχογραφήσεων αφήνονται υπόνοιες ότι έχει σχέση με λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων στη Συρία και στα Εμιράτα. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα με τις απολογίες των κατηγορούμενων Φάρου και Κουρούβανη.

● Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Δίκης στο Open», απορρίφθηκε το αίτημα μετάθεσης του ειδικού ανακριτή Πειραιά Γιάννη Πετρόπουλου, ο οποίος ανέλαβε την παράλληλη έρευνα για το «Noor One» τον Σεπτέμβριο του 2019 και ο οποίος ζήτησε μετάθεση στη Χαλκίδα για προσωπικούς λόγους. Το δικαστικό συμβούλιο δεν συναίνεσε και ο τρίτος ανακριτής του ναρκοπλοίου θα παραμείνει στη θέση του, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για όλα φταίει... το παρακράτος!
Ενοχος παρότι «δεν ήθελε να έχει καμία σχέση» δήλωσε χθες ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου παραδέχθηκε πως γνώριζε για την ηρωίνη του «Noor One».
Για όλα φταίει... το παρακράτος!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μιλούν οι «κοριοί» και για το Noor One
Οι συνομιλίες, που εκτός από τα θέματα του ποδοσφαίρου εμπεριέχουν αναφορές για περίεργες δουλειές με πετρέλαια και τσιγάρα, έχουν χαρακτηριστεί «άκρως ενδιαφέρουσες» από την εισαγγελέα της έδρας του...
Μιλούν οι «κοριοί» και για το Noor One
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Αφανής εταίρος ο Κοτσώνης»
Η δίκη διεξάγεται τώρα σε δεύτερο βαθμό και στην προχθεσινή δικάσιμο κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει μια κρίσιμη μάρτυρας, συγκεκριμένα, η τελευταία πλοιοκτήτρια του καραβιού, Κωνσταντίνα Αλεξανδρή. 
«Αφανής εταίρος ο Κοτσώνης»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξερνούν αλήθειες τα αμπάρια του «Noor 1»
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίστηκε στον Κορυδαλλό η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της ηρωίνης του «Noor One». Χειρόγραφο που βρέθηκε σε αεραγωγό του πλοίου ζητούσε να οριστεί σημείο...
Ξερνούν αλήθειες τα αμπάρια του «Noor 1»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παίζουν την κολοκυθιά με τις ευθύνες για το «Noor One»
Εξαιρετικά σημαντική ήταν για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης η κατάθεση του επικεφαλής του Λιμενικού, Γιώργου Κατσούλη, η οποία ολοκληρώθηκε χθες ● Ορισμένοι Ελληνες κατηγορούμενοι προσπαθούν να ρίξουν τις...
Παίζουν την κολοκυθιά με τις ευθύνες για το «Noor One»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας