Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσωρινό προεδρείο, με διχασμένο το δικαστικό σώμα
EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωρινό προεδρείο, με διχασμένο το δικαστικό σώμα

  • A-
  • A+

Σχεδόν προφητική ήταν η αρχική τοποθέτηση του πρώην εκλεγμένου προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Σεβαστίδη και της μειοψηφίας του Δ.Σ. Ο μοναδικός στόχος της πλειοψηφίας ήταν η καθυστέρηση των εκλογών και η διά της προσφυγής καθαίρεση του προεδρείου. Εξάλλου, και μόνο το αίτημα να τοποθετηθούν ως προσωρινά τα ίδια μέλη που αποτελούσαν και το εκλεγμένο Δ.Σ. αποδεικνύει ότι βασικός στόχος ήταν η αντικατάσταση του προεδρείου και η καθυστέρηση των εκλογών.

Χθες συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο της προσωρινής διοίκησης. Συγκεκριμένα ορίστηκαν οι: πρόεδρος Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, αντιπρόεδροι Ευστάθιος Βεργώνης και Γρηγόριος Κομπολίτης, γενικός γραμματέας Δημήτριος Φούκας, υπεύθυνη διαχείρισης οικονομικών Ελευθερία Κώνστα, εκπρόσωπος Τύπου Ευστάθιος Βεργώνης και Γραφείο Τύπου Νικόλαος Σαλάτας, Μαργαρίτα Στενιώτη και Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Αποφασίστηκε να διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αντί στο τέλος Ιουνίου, οι εκλογές και επιπλέον να υπάρξουν συναντήσεις του νέου προεδρείου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Π. Πικραμμένο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και αποτελούν αντικείμενο έντονου δημόσιου διαλόγου. Είναι γνωστές οι καθολικές σχεδόν αντιδράσεις των Ενώσεων μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πικραμμένου.

Αμέσως μετά ο πρώην πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. εξέδωσαν ανακοίνωση με αντικείμενο τη συγκρότηση του προσωρινού προεδρείου και την έλλειψη νομιμοποίησής του.

«Στη χθεσινή παρωδία συγκρότησης προεδρείου από τους πραξικοπηματίες που μεθόδευσαν την κατάληψη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς εκλογές, δεν παρασταθήκαμε και δεν νομιμοποιήσαμε με την παρουσία μας τις διαδικασίες τους. Η απουσία των επικεφαλής των ομάδων από τις θέσεις του προεδρείου είναι δηλωτική του φόβου που τους διακατέχει για την αποδοκιμασία του δικαστικού σώματος για τις μεθοδεύσεις και την τακτική που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ενώ αρνήθηκαν επανειλημμένα την προκήρυξη εκλογών ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου με συναινετικό τρόπο, όπως τους προτείναμε, και χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε προσωρινή διοίκηση, σπεύδουν τώρα να τις ορίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αποδεικνύουν ότι μοναδικός σκοπός τους ήταν η κατάληψη της διοίκησης της Ενωσης χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. Ενώ αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τον ορισμό του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες, παραβιάζουν τη νομιμότητα και καθορίζουν μόνοι τους και αυθαίρετα την ημερομηνία εκλογών, προκαταλαμβάνοντας τη δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί. Ενώ η προσωρινή διαταγή όρισε ρητά τα καθήκοντα της προσωρινής διοίκησης, τα οποία περιορίζονται στις αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις, τα 8 μέλη του Δ.Σ. εντελώς αυθαίρετα και ανομιμοποίητα μας ενημερώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς βέβαια μέχρι σήμερα να έχουν εκφράσει τις απόψεις τους επί των προκλητικών και αντισυνταγματικών θέσεων που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

»Η ενδοτική στάση και η σιωπή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των δικαστικών διακοπών, η μη υπεράσπιση των εισαγγελέων από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην υπόθεση στο Κουκάκι, προϊδεάζουν για τις απόψεις που θα εκφράσουν στις συναντήσεις με θεσμικούς φορείς. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το προεδρείο της προσωρινής διοίκησης δεν έχει καμία νομιμοποίηση να εκπροσωπήσει και να δεσμεύσει το δικαστικό σώμα. Οι θέσεις της πραξικοπηματικής προσωρινής διοίκησης δεν εκφράζουν τους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας. Είναι μειοψηφικές θέσεις μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Η δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές –και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει ευρεία πλειοψηφία– είναι η μόνη αρμόδια να λάβει αποφάσεις που αφορούν κορυφαία θεσμικά ζητήματα. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παίξουν παιχνίδια στις πλάτες μας και να "κλείσουν" συμφωνίες με την κυβέρνηση επιζήμιες για τη Δικαιοσύνη».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μαζεύει για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Π. Πικραμμένος
Για εκτός συνταγματικών ορίων προτάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου περί κατάργησης της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών κάνει λόγο η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Τα μαζεύει για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Π. Πικραμμένος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η γνωστή «κανονικότητα» τώρα και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Μετά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο καταργημένος πλέον πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αυτή τη φορά δεν έχει αναρτηθεί στην...
Η γνωστή «κανονικότητα» τώρα και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απαγορεύονται οι συναθροίσεις
Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από το άρθρο του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της προέδρου Πρωτοδικών με τίτλο «Ασφυκτικοί περιορισμοί και για το δικαίωμα της συνάθροισης».
Απαγορεύονται οι συναθροίσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απαρνούνται οι Δικαστικές Ενώσεις την επαναφορά φοροαπαλλαγής 25%
Στο σύνολό τους οι Δικαστικές και Εισαγγελικές Ενώσεις με κοινή ανακοίνωση αντιδρούν σε δημοσιεύματα που απέδιδαν στο σύνολο των λειτουργών τους το αίτημα για επαναφορά του 25% της φοροαπαλλαγής.
Απαρνούνται οι Δικαστικές Ενώσεις την επαναφορά φοροαπαλλαγής 25%
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συμφωνούν με τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, πέντε μέλη της ΕΔΕ;
Δεν πρόλαβε το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να εκδώσει την αναμενόμενη —όπως πάντα— ανακοίνωση για την ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ξεκίνησαν οι πρωτοφανείς παραφωνίες.
Συμφωνούν με τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, πέντε μέλη της ΕΔΕ;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αγρια διένεξη μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων
Γενικευμένη ρήξη στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει φέρει η φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης για τις προαγωγές 86 εφετών σε προέδρους ● H συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναμένεται...
Αγρια διένεξη μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας