Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηχηρό μήνυμα των μελών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Να γίνουν αμέσως οι εκλογές
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηχηρό μήνυμα των μελών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Να γίνουν αμέσως οι εκλογές

  • A-
  • A+
Αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος 25 ατόμων ανά «μικρή» αίθουσα και 75 ατόμων στις μεγαλύτερες, δηλαδή ο κανόνας 1 άτομο ανά δέκα τ.μ. μετατρέπεται σε 1 άτομο ανά 4 τ.μ.

Με δημοκρατικές διαδικασίες δικαστές και οι εισαγγελείς είπαν «όχι» στην προσπάθεια της ευκαιριακής πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκλογές για το νέο Δ.Σ. τον Ιούνιο. Στη διήμερη ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη από το προεδρείο της ΕΔΕ σχετικά με το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, τα μέλη της μεγαλύτερης Ενωσης των δικαστικών λειτουργών έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για άμεση διεξαγωγή αρχαιρεσιών και για απαρέγκλιτη εφαρμογή του καταστατικού.

Ειδικότερα, από τα 690 μέλη που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 624 (92,3%) απάντησαν θετικά στο ερώτημα «Επιθυμείτε την άμεση διενέργεια αρχαιρεσιών στην Ενωση μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020;», ενώ μόλις 52 ήταν οι αρνητικές απαντήσεις και έξι ψήφισαν λευκό. Στο ερώτημα «είσαστε σύμφωνοι με την πρόταση των εννέα μελών του Δ.Σ. για διορισμό προσωρινής διοίκησης της Ενωσης από το δικαστήριο;» επί συνόλου 644, ψήφισαν «ναι» 53 (8,2%) και «όχι» 591 (91,8%).

«Η τελική κρίση των συναδέλφων αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων που εξ αρχής υποστηρίξαμε και του αγώνα που δώσαμε για την υπεράσπιση της εσωτερικής δημοκρατίας. Ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για τους πραξικοπηματίες που καταστρώνουν σχέδια για μια Ενωση χειραγωγημένη και υποταγμένη στην κυβέρνηση», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ενωση και κατήγγειλε τις «προκλητικές μεθοδεύσεις» όσων προσπάθησαν να ακυρώσουν τις εκλογές με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοΐό και παρότι υπήρχε σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ.

Αφού δεν κατάφεραν να ορίσουν προσωρινή διοίκηση, επιχείρησαν να σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπως εξηγεί η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ενωσης: «Για το λόγο αυτό δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Για να δικαιολογηθούν για τη στάση τους επιστράτευσαν κάθε είδους ψέμα και συκοφαντία. Αναρωτήθηκαν με δεκάδες δημόσιες αναρτήσεις τους για το οικονομικό κόστος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και πώς επιβαρύναμε το ταμείο της Ενωσης χωρίς απόφαση του Δ.Σ., πριν κάνουν τον κόπο να ενημερωθούν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία έγινε εντελώς δωρεάν! Αμφισβήτησαν εκ των προτέρων την εγκυρότητα της ψηφοφορίας αν και γνωστοποιήσαμε με την αρχική μας ανακοίνωση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΖΕΥΣ ανήκει στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Ερευνας, υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με μια σειρά υπουργικών αποφάσεων δημοσιευμένων στα ΦΕΚ “βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας”».

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι κάποιοι αποζητούν τη ρήξη ανάμεσα στα μέλη της ΕΔΕ ενώ μοιάζει αδιανόητο να χρησιμοποιούνται από δικαστικούς λειτουργούς προσχηματικά επιχειρήματα και αθέμιτες πρακτικές με μοναδική σκοπιμότητα να επιβάλουν την άποψή τους και να αναβάλουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ειδικά οι συνδικαλιστές λειτουργοί της Δικαιοσύνης οφείλουν να ακολουθούν με κάθε τρόπο τις καταστατικές αρχές της Ενωσής τους, να μη φοβούνται τις εκλογές και να αποδέχονται το αποτέλεσμα της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όποιο κι αν είναι αυτό. Μόνο έτσι προστατεύονται η αξιοπιστία και το κύρος της Ενωσης.

Πλήρης λειτουργία στα τέλη Ιουνίου των δικαστηρίων

Για τις 22 Ιουνίου φέρεται να έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία πλήρους λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας, ημερομηνία που αναμένεται να ανακοινωθεί με την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία προκύπτει από τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία αναφέρει πως «σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής πληροφορίες μας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όλα τα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια πρόκειται να επαναλειτουργήσουν σε πλήρη λειτουργία από 1.6.2020, όπως και η εκδίκαση όλων των ποινικών υποθέσεων που αφορούν αναστολές και δικονομικές ποινικές δίκες (497, 430, 341 κ.λπ.). Η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων προβλέπεται για τις 22.6.2020».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένες τις πολύ χαμηλές τιμές του δείκτη Rο που αποτυπώνει τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού, αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος 25 ατόμων ανά «μικρή» αίθουσα και 75 ατόμων στις μεγαλύτερες. Δηλαδή ο κανόνας 1 άτομο ανά δέκα τ.μ. μετατρέπεται σε 1 άτομο ανά 4 τ.μ.

Σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, επαφίεται στις διοικήσεις των δικαστηρίων να προχωρήσουν στους προσδιορισμούς των δικών ανεξαρτήτως μεγέθους, δεδομένου πως πλέον υπάρχει χρόνος προετοιμασίας (25 μέρες) και παράλληλα η δυνατότητα χωρητικότητας των αιθουσών για τη διενέργεια ακόμα και μεγάλων δικών. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι ειδικοί δίνουν το ελεύθερο από τις 22 Ιουνίου να γίνονται ακόμα και δίκες με πολυπληθείς ομάδες κατηγορουμένων και διαδίκων.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διακοπή των συνεδριάσεων στα δικαστήρια την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι
Για την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η λειτουργία των δικαστηρίων στις ζώνες αυξημένου κινδύνου διαμαρτύρεται η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Διακοπή των συνεδριάσεων στα δικαστήρια την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για τις εκλογές των δικαστών
Πολύ ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των δικαστών και εισαγγελέων στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα σαββατοκύριακα, παρά την πανδημία, ενώ σήμερα ξεκίνησε η καταμέτρηση.
Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για τις εκλογές των δικαστών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσωρινή διοίκηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Δεκτές έκανε το Πρωτοδικείο της Αθήνας τις προτάσεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης της ένωσης.
Προσωρινή διοίκηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό η μειοψηφία της Ε.Δ.Ε καταγγέλλει πολιτική παρέμβαση Τσιάρα
Με καταγγελίες για τους χειρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης η επιστολή προς τον πρωθυπουργό της μειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό η μειοψηφία της Ε.Δ.Ε καταγγέλλει πολιτική παρέμβαση Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πολιτική οσμή και παρεμβάσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
«Εμφύλιο» προκαλούν στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων οι επίμονες προσπάθειες της σημερινής πλειοψηφίας του Δ.Σ. να αναβάλει πάση θυσία τις νόμιμες αρχαιρεσίες της Συνδικαλιστικής Ενωσης .
Πολιτική οσμή και παρεμβάσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας