Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
13°C
15.2° 9.8°
1 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 11.3°
2 BF
66%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.4°
0 BF
100%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.0° 10.5°
2 BF
79%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 8.4°
2 BF
57%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.7° 10.8°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
3 BF
83%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
15.5° 14.4°
3 BF
88%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
74%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
4 BF
61%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12°C
11.9° 11.8°
0 BF
71%
Λαμία
Αίθριος καιρός
9°C
9.5° 9.5°
2 BF
77%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.8°
1 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
13°C
15.4° 10.0°
2 BF
64%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 12.7°
1 BF
87%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
11°C
13.7° 11.4°
2 BF
96%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα ωμή κοροϊδία για τον Β. Δημάκη

Μονόδρομο αποτελεί η απομάκρυνση της Σοφίας Νικολάου από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής μετά τους νέους αδιανόητους χειρισμούς της στην υπόθεση του Βασίλη Δημάκη, ο οποίος το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε την τρίτη απεργία πείνας και δίψας μέσα σε τριάντα τέσσερις μέρες.

Ο εμπαιγμός του κρατούμενου και οι φαιδρές δικαιολογίες που επί ένα μήνα τού στερούν την πρόσβαση στην εκπαίδευση εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση μεταχειρίζεται τους κρατούμενους όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου και επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράστηκαν, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να μεταφέρει την αρμοδιότητα του σωφρονιστικού συστήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Θα αρνηθώ τροφή, νερό και οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία», έγραψε ο Βασίλης Δημάκης στις 23 Μαΐου, όταν έληξε το χρονικό όριο των 14 ημερών που, σύμφωνα με το υπουργείο, τον κρατούσε μακριά από το κελί του επειδή υποτίθεται ότι ήταν σε καραντίνα.

«Η κοροϊδία μου από τη γ.γ. Εγκληματικής Πολιτικής με οδήγησαν εκεί που απευχόμουν να οδηγηθώ, στην πλήρη αποθάρρυνσή μου από την εκπαιδευτική διαδικασία και απ’ όλα από όσα μόχθησα μέχρι τώρα με τον μηδενισμό της στήριξης τόσων ανθρώπων, πολιτών, φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθηγητών, συμφοιτητών, καλλιτεχνών και άλλων από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κατάπτυστης Νικολάου με τους στοχευμένους και πονηρούς χειρισμούς της», έγραψε επίσης. Και αποφάσισε άλλη μια φορά να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Η «Εφ.Συν.» έθεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ερώτημα γιατί ο κρατούμενος δεν επιστρέφει στο κελί του αφού έληξε το χρονικό όριο που είχε ορίσει η γενική γραμματέας. Η απάντηση που λάβαμε από το περιβάλλον της Σοφίας Νικολάου περιλαμβάνει τα εξής:

1. «Πρώτον, ποτέ δεν δηλώσαμε, ούτε αναφέραμε στο δελτίο τύπου, που εκδόθηκε από το υπουργείο, ότι θα μεταφερόταν μετά το 14ήμερο. Αυτό ήταν μια ερμηνεία που για κάποιους λόγους δόθηκε από το δικηγόρο του και από άλλους. Οτι δηλαδή μετά το πέρας των 14 ημερών θα μεταφερθεί στο κελί του. Αν διαβάσετε με προσοχή, δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα τον μεταφέρουμε εκεί. Γι’ αυτό εξάλλου ο δικηγόρος του απέστειλε προς τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής άλλη επιστολή με πολύ υβριστικό προς το πρόσωπό της περιεχόμενο με την οποία της ζητούσε να εξηγήσει τους λόγους και να δεσμευτεί ότι σε 14 μέρες θα μεταφερθεί στο κελί του».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον συνήγορο του κρατούμενου, Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος έθεσε υπ’ όψιν μας το περιεχόμενο της επιστολής του. Η επιστολή μπορεί να είναι έντονη, σε κανένα σημείο όμως δεν είναι υβριστική προς τη γενική γραμματέα. Οσο για το αν η Σοφία Νικολάου δεσμεύτηκε να μεταφερθεί ο Δημάκης στο κελί του μετά τις 14 μέρες, η ίδια έγραφε στην ανακοίνωσή της: «Εν όψει ανοίγματος των Πανεπιστημίων έγινε δεκτό το αίτημά του για επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, ότε και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, για κάθε κρατούμενο και για κάθε περίπτωση μεταγωγής, την επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του Κορωνοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας». Είναι εμφανές ότι η γενική γραμματέας αυτοαναιρείται και αυτοδιαψεύδεται.

2. «Δεν μπορούμε να τον μεταφέρουμε στην παρούσα φάση, αφού θα πρέπει να λειτουργήσει πρώτα η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών η οποία και θα αποφασίσει».

Τώρα θυμήθηκε η γενική γραμματέας ότι υπάρχει Κεντρική Επιτροπή αρμόδια για τις μεταγωγές κρατουμένων; Η ίδια παρέκαμπτε την επιτροπή τον Απρίλιο, αποφασίζοντας μόνη της και παρανόμως τη μεταγωγή του Δημάκη στις Φυλακές Γρεβενών, ενώ μάλιστα είχαν απαγορευτεί όλες οι μεταγωγές στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Και επειδή δεν είχε να επικαλεστεί κανένα πραγματικό περιστατικό, επικαλούνταν αξιόπιστες πληροφορίες για... τη μελλοντική συμπεριφορά του κρατούμενου.

Ομως το σημαντικότερο είναι ότι στην απάντησή της προς την «Εφ.Συν.» η γενική γραμματέας δεν λέει λέξη για το μείζον, την παρεμπόδιση του κρατούμενου από την εκπαιδευτική διαδικασία. Και αυτό ενώ στις 10 Μαΐου διαβεβαίωνε ότι ο κρατούμενος θα μπορεί να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.

Χαρακτήριζε μάλιστα «έωλες, αστήρικτες και ανυπόστατες τις αιτιάσεις περί διακοπής της εκπαίδευσής του». Ομως στον κρατούμενο δεν δόθηκε ούτε ένας υπολογιστής ούτε καν τα βιβλία του για να προετοιμάζεται για την εξεταστική του Ιουνίου.

«Ελεος πια, κυρία Νικολάου»

«Η εκπαίδευση των κρατουμένων δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια. Είναι ένα δικαίωμα που υπογραμμίζει την πίστη της Πολιτείας στη δυνατότητα επανένταξης των κρατουμένων. Αυτήν τη δυνατότητα ναρκοθετεί η εκδικητική στάση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και κάλεσε τη Σοφία Νικολάου «να εγκαταλείψει τις προσχηματικές δικαιολογίες και να σταθεί στην ουσία: στη διασφάλιση της υγείας των κρατουμένων και στην ικανοποίηση του αυτονόητου αιτήματος του Βασίλη Δημάκη για μεταφορά στο κελί του».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρουν ακέραια την ευθύνη για τον Δημάκη. Ελεος πια, κ. Νικολάου!! Τι ακριβώς περιμένετε να συμβεί; Την εγκληματική αδιαφορία για την ικανοποίηση του αυτονόητου, όπως λέει ο ίδιος ο Βασίλης Δημάκης, τη θεωρείτε αντεγκληματική πολιτική; Ποια είναι η σωφρονιστική πολιτική της κυβέρνησης; Η ιστορία Δημάκη μάς αφορά όλους γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν «θα σεβαστεί επιτέλους τα δικαιώματα των κρατουμένων ή ο κ. Μητσοτάκης προωθεί την “ορμπανοποίηση” της χώρας μας και σε αυτό το πλαίσιο».

Διαμαρτυρία στο υπουργείο

Η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή και ομάδα #SupportArtWorkers απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα αλληλεγγύης στον Βασίλη Δημάκη, «τον οποίον η αδιαφορία της Πολιτείας και η αναλγησία του σωφρονιστικού συστήματος εξανάγκασαν για πολλοστή φορά σε λευκή απεργία, αρνούμενες με διάφορα προσχήματα το δικαίωμά του στην εξ αποστάσεως συνέχιση των ακαδημαϊκών σπουδών».

Καλούν σήμερα σε συνάντηση στις 5.15 μ.μ. στη συμβολή της λεωφόρου Κατεχάκη με την οδό Κανελλοπούλου (μετρό Κατεχάκη) και σε πορεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «κρατώντας στο ένα χέρι ένα βιβλίο και στο άλλο μια φωτογραφία του Βασίλη». Κεντρικό σύνθημα της πορείας θα είναι: «Δεν είν’ δικαιοσύνη η βία, η τιμωρία / Θέλουμε αναμόρφωση με ανοιχτά βιβλία».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέα ωμή κοροϊδία για τον Β. Δημάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας