Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα αστυνομικά «ντου» σε σπίτια αποτελούν βάναυσο εξευτελισμό

Πρόσφατη είναι η εισβολή των ΜΑΤ στο σπίτι του σκηνοθέτη Τάσου Ινδαρέ στο Κουκάκι και η άσκηση ακραίας βίας στην οικογένειά του

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα αστυνομικά «ντου» σε σπίτια αποτελούν βάναυσο εξευτελισμό

  • A-
  • A+

Η εισβολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σε σπίτι υπόπτου και η απρόκλητη χρήση βίας για τη σύλληψή του συνιστούν εξευτελιστική μεταχείριση και αποτελούν πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Αυτό αποφαίνεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για τη διαχρονική και προσφιλή αστυνομική τακτική, προσθέτοντας ακόμα ένα σημαντικό σκεπτικό στην πλούσια νομολογία του για την ένστολη αυθαιρεσία και την κατάλυση του κράτους Δικαίου από το ίδιο το κράτος.

Στην παρούσα απόφαση, αυτή τη φορά ή για την ακρίβεια για ακόμα μία φορά το κράτος που φέρει την ευθύνη σε βάρος του προσφεύγοντος πολίτη είναι το γαλλικό. Ο 64χρονος Joseph Castellani που ζει στο Contes της Νίκαιας κρίθηκε ύποπτος για απειλή και αντίσταση κατά της αρχής με χρήση βίας.

Μικρή αποζημίωση

Δόθηκε εντολή να συλληφθεί από άνδρες του GIPN (σώμα ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας), οι οποίοι εισέβαλαν στην οικία του και άσκησαν βία εναντίον του, χωρίς ο ένοικος του σπιτιού να τους προκαλέσει και κυρίως χωρίς να διασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την παρέμβασή τους. Το «ντου» των πάνοπλων αστυνομικών στο σπίτι του Castellani έγινε κατόπιν παραβίασης της εισόδου της οικίας, όπου ο ύποπτος υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς και επιπλέον ταπεινώθηκε από τους αστυνομικούς στα μάτια της οικογένειάς του.

Ωστόσο, τα γαλλικά δικαστήρια έκριναν δικαιολογημένη την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων και επιδίκασαν στον προσφεύγοντα ένα μικρό ποσό αποζημίωσης λόγω της μη παροχής ιατρικής περίθαλψης ενώ τελούσε τραυματισμένος υπό κράτηση.

Ο Γάλλος πολίτης, που εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα στην πατρίδα του, έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο το οποίο διαπίστωσε πως «δεν είχε αποδειχθεί ότι η παρέμβαση του GIPN είχε αιτιώδη συνάφεια με το επιζήμιο αποτέλεσμα που υπέστη ο προσφεύγων».

Επιπλέον, το Στρασβούργο, αναγνωρίζοντας τους σημαντικούς τραυματισμούς του προσφεύγοντος και την ψυχική του ταλαιπωρία, επισήμανε ότι η παρέμβαση ειδικών δυνάμεων, οι οποίες συνήθως εμπλέκονται σε καταστάσεις ακραίας βίας, θα μπορούσε να συνεπάγεται ιδιαίτερους κινδύνους κατάχρησης εξουσίας και παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επομένως, η παρέμβαση τέτοιων μονάδων έπρεπε να περιβάλλεται από επαρκείς εγγυήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση (την οποία δημοσιεύει το echrcaselaw.com), το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η επιχείρηση σύλληψης στο σπίτι του προσφεύγοντος έγινε με βίαιο τρόπο από ένοπλους αστυνομικούς, ενώπιον τρίτων ατόμων χωρίς σωστό σχεδιασμό και κατέληξε ότι δεν πραγματοποιήθηκε με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί πως τα χρησιμοποιούμενα μέσα ήταν απολύτως απαραίτητα για την επίτευξη του τελικού στόχου της.

Εκρινε ότι η φυσική δύναμη που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αναγκαία. Πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση του προσφεύγοντος και έτσι το δικαστήριο επιδίκασε να του καταβάλει το γαλλικό κράτος αποζημίωση για ηθική βλάβη ποσού 22.800 ευρώ.

Κατάχρηση εξουσίας

Μάλιστα στο αναλυτικό και προσεκτικό σκεπτικό τους οι δικαστές, αναφερόμενοι στον προγραμματισμό της επιχείρησης, στην αρχή ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι καθήκον τους να αποφανθούν σχετικά με την επιλογή μιας συγκεκριμένης μονάδας για τη σύλληψη ενός ατόμου που θα εξεταστεί σε ποινική έρευνα, στη συνέχεια επαναλαμβάνουν μια προηγούμενη διαπίστωση, ότι «η παρέμβαση ειδικών δυνάμεων, οι οποίες συνήθως εμπλέκονταν σε καταστάσεις ακραίας βίας ή ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις όπου απαιτούσαν άμεσες και σταθερές αντιδράσεις, θα μπορούσε να συνεπάγεται ιδιαίτερους κινδύνους κατάχρησης εξουσίας και παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επομένως, η παρέμβαση τέτοιων μονάδων έπρεπε να περιβάλλεται από επαρκείς εγγυήσεις».

 


 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταδίκη του ρωσικού κράτους για περιστατικό αστυνομικής βίας
«Η βίαιη σύλληψη και η κακοποίηση του πατέρα από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της εννιάχρονης κόρης του συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος της ανήλικης», αποφάνθηκε το Στρασβούργο
Καταδίκη του ρωσικού κράτους για περιστατικό αστυνομικής βίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συλλάβετε, βασανίστε, αθωωθείτε
Οσο στρεβλά ξεκίνησε η δίωξη των ΔΕΛΤΑδων που είχαν βασανίσει 15 αντιφασίστες που είχαν συλλάβει το 2012 στη μοτοπορία ενάντια στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής τόσο στρεβλά έκλεισε με αθώωση τους.
Συλλάβετε, βασανίστε, αθωωθείτε
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 21/10 ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ
Ακριβώς δύο χρόνια και ένα μήνα μετά το θανάτου του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου 2020 η εκδίκαση της υπόθεσης του λιντσαρίσματος του 33χρονου.
Στις 21/10 ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Φυλάκιση 1 έτους και χρηματικό πρόστιμο σε δύο παραβάτες
Δύο από τους συνολικά 29 απείθαρχους επαγγελματίες που παραβίασαν τα μέτρα της Πολιτείας που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, καταδικάστηκαν σήμερα από το αυτόφωρο.
Φυλάκιση 1 έτους και χρηματικό πρόστιμο σε δύο παραβάτες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώοι οι φοιτητές που συνελήφθησαν στα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ
Ενθουσιώδη χειροκροτήματα ξέσπασαν μετά την αθωωτική απόφαση στη δίκη των δύο φοιτητών που συνελήφθησαν στις 11 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο λοκ άουτ της ΑΣΟΕΕ που...
Αθώοι οι φοιτητές που συνελήφθησαν στα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αστυνομία αυθαιρετεί και το... ομολογεί
Με την έναρξη της δίκης των δύο φοιτητών που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο διαμαρτυρίας στην ΑΣΟΕΕ και την κατάθεση των πρώτων δύο αστυνομικών ως μαρτύρων κατηγορίας, φάνηκε πόσο απρόκλητες...
Η αστυνομία αυθαιρετεί και το... ομολογεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας