• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.2°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 31.1°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.2°C / 32.2°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.4°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 31.1°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 18.9°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 30.0°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 33.0°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.9°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.0°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 31.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  28%
Πολιτική οσμή και παρεμβάσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Στιγμιότυπο από παλαιότερες αρχαιρεσίες στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική οσμή και παρεμβάσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

 • A-
 • A+
Μέλη της διοίκησης μεθοδεύουν την αναβολή των εκλογών με «αρωγό» και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Εμφύλιο» προκαλούν στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων οι επίμονες προσπάθειες της σημερινής πλειοψηφίας του Δ.Σ. να αναβάλει πάση θυσία τις νόμιμες αρχαιρεσίες της Συνδικαλιστικής Ενωσης («Μεθοδεύσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων», «Εφ.Συν.» 15.5.2020).

Μετά τη δημοσίευση από το προεδρείο της ΕΔΕ των εγγράφων που ανταλλάχτηκαν με τον ΕΟΔΥ ως προς τη διασφάλιση των αναγκαίων μέτρων προστασίας είναι φανερό ότι εμμέσως επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για μεθοδεύσεις εφόσον ο ΕΟΔΥ έδωσε τις οδηγίες και κατά συνέπεια δεν υπήρχε πλέον κανένας λόγος για την αναβολή των αρχαιρεσιών.

«Κοινοποιήσαμε την απάντηση στο σχέδιο που υποβάλαμε προς τον ΕΟΔΥ για τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της Ενωσης, καθώς και την προτεινόμενη διαδικασία ψηφοφορίας που μας απέστειλε ο Οργανισμός. Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι οι αρχαιρεσίες της Ενωσης μπορούν να γίνουν άμεσα με απόλυτη ασφάλεια και με την τήρηση των προβλεπόμενων καταστατικών προθεσμιών. Η απόφαση των 9 μελών του Δ.Σ. για ματαίωση των εκλογών δεν έχει κανένα έρεισμα και είναι προσχηματική. Συνιστά μια απέλπιδα προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουν την κρίση των συναδέλφων τους και να οδηγηθούμε σε προσωρινή διοίκηση από το Δικαστήριο. Το Δικαστικό Σώμα δεν ανέχεται ούτε τον εμπαιγμό ούτε τα πραξικοπήματα», έλεγε η ανακοίνωση του προεδρείου.

Ο υπουργός Δικαισύνης, Κώστας Τσιάρας

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία της ΕΔΕ επιμένει στην αναβολή και μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο του ο αντεισαγγελέας Εφετών Ε. Βεργώνης επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, ως δικαιολογία τη βεβαιότητά του για μικρή συμμετοχή στις αρχαιρεσίες. Κι αυτό, παρά το δεδομένο ότι ήδη πολύ νωρίτερα τα περισσότερα μέτρα θα έχουν ανασταλεί. Τα μέλη της πλειοψηφίας δεν εξηγούν επίσης για ποιο λόγο αρνήθηκαν μια αναγκαία παράταση της θητείας του εκλεγμένου σημερινού Δ.Σ. με το υπάρχον προεδρείο έως ότου διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες. Αυτό ασφαλώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών για μια μεθόδευση με έντονη πολιτική οσμή.

Λίγες ημέρες πριν είχαν υποβληθεί στον αρμόδιο υπουργό Κ. Τσιάρα αιτήματα: της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ενωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εν όψει της λήξης της θητείας των διοικήσεών τους, που ζητούσαν την παράταση της θητείας τους με κάποια ειδική διάταξη όπως εκείνες που ήδη έχουν ψηφιστεί για ανάλογα θέματα στις ΠΝΠ. Στην απάντησή του ο υπουργός, την οποία έδωσε την ημέρα που «συμπτωματικά» συνεδρίαζε το Δ.Σ. της ΕΔΕ, «ένιψε τας χείρας του» σπεύδοντας να δηλώσει ότι όσα αποφασίστηκαν για τα άλλα σωματεία και συνδικαλιστικά όργανα φορέων δεν μπορούν να αποφασιστούν και για τις Δικαστικές Ενώσεις, «διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης»! Την ανακοίνωση-κόλαφο του υπουργού Κ. Τσιάρα χαιρέτισε βέβαια η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΕ.

Μόλις δύο ημέρες πριν και οι διοικητικοί δικαστές μιλούν για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι εκφράζουν την αντίθεσή τους «σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της διεξαγωγής των προβλεπόμενων στο Καταστατικό της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρχαιρεσιών με πρόσχημα λόγους δημόσιας υγείας (αν και υπάρχει άδεια από τον ΕΟΔΥ) που οδηγεί τη μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση σε διορισμένη διοίκηση. Η προσβολή της δημοκρατικής αρχής τού εκλέγειν θίγει βάναυσα το κύρος των Δικαστικών Ενώσεων και θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον δικαστικό συνδικαλισμό, που κατακτήθηκε με αγώνες. Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που απειλείται με τέτοιο τρόπο η δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό».

Θυμίζουμε εδώ ότι αρχικά τα μέλη της σημερινής πλειοψηφίας με τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις που κατείχαν στο εκλεγμένο προεδρείο προσπάθησαν να το ανατρέψουν. Στο δε έκτακτο Δ.Σ. που οι ίδιοι είχαν ζητήσει δεν εμφανίστηκαν καθόλου με αποτέλεσμα να αναβληθεί. Τώρα, μετά και την υιοθέτηση των θέσεών τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκουν την ανατροπή του προεδρείου με τη μέθοδο της διορισμένης διοίκησης από τα ίδια μέλη, αλλά με εκλογή νέου προεδρείου. Αυτή είναι η ουσία της μεθόδευσης και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πρωτοστατούν στη θέση αυτή συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί που είτε έχουν ταυτιστεί με τη Ν.Δ. είτε πρόσφατα έχουν αντικειμενικά ωφεληθεί από τις αποφάσεις της.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι μεθοδεύσεις αυτές που προσβάλλουν το δικαστικό σώμα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για προσπάθεια καρατόμησης του Δ.Σ. της ΕΔΕ με τη βοήθεια του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι δεν θα αντιδράσουμε και δεν θα απαντήσουμε στην κατάλυση της εσωτερικής δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη. Οτι θα επιτρέψουμε στους επίδοξους πραξικοπηματίες να ασκούν διοίκηση ενάντια στη βούληση των συναδέλφων τους. Στέλνουμε μήνυμα εντός και εκτός των τειχών ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα κοινοποίησης αυτής της τραγικής κατάστασης, που επικρατεί στη μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση της χώρας, τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή. Το Δικαστικό Σώμα ζητάει άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας!» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του προεδρείου της ΕΔΕ.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η μειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν αντέχει την κριτική;
Με ανακοίνωσή της η μειοψηφία της ΕΝΔΕ επικρίνει σφοδρά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 για τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν μετά την απόφαση να κηρυχτεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά η απεργία των ναυτικών.
Η μειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν αντέχει την κριτική;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ράπισμα από Ευρώπη για το κράτος δικαίου
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε τον συστηματικό αποκλεισμό των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων από όλες τις επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ράπισμα από Ευρώπη για το κράτος δικαίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σύγκρουση Αυγενάκη με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Εντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την καταγγελία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις προσφυγές σωματείων καλαθοσφαίρισης σχετικά με τις εκλογές της ΕΟΚ.
Σύγκρουση Αυγενάκη με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!
Συνεδρίαση των επιτροπών για το Νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια ● Το καυστικό σχόλιο της Μαριέττας Γιαννάκου και η σφοδρή κριτική από τις γυναικείες οργανώσεις για την αναγκαστική συνεπιμέλεια ● Θετικοί...
Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προγραφές δικαστών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες
Διαδικτυακές απειλές κατά δικαστικών εξαπέλυσαν οι συνομιλητές του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, οι οποίοι συνέβαλαν στην κατάρτιση του απαράδεκτου σχεδίου νόμου για τη συνεπιμέλεια.
Προγραφές δικαστών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας