Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σταματά την απεργία, συνεχίζει τον αγώνα

Δεξιά η αφίσα για τη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κρατούμενο Β. Δημάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σταματά την απεργία, συνεχίζει τον αγώνα

  • A-
  • A+
Τα τρία ψέματα της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, καταδεικνύει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, ύστερα από την επίσκεψή του στον κρατούμενο που παύει την απεργία πείνας και δίψας: πρώτον, το νυν κελί του δεν είναι κατάλληλο για τηλεκπαίδευση, σε αντίθεση με το παλιό του ● Δεύτερον, ήδη παρεμποδίζεται η παρακολούθηση των μαθημάτων του ● Τρίτον, στο υπόγειο ο Β. Δημάκης δεν βρίσκεται σε καραντίνα, αφού αλληλεπιδρά κανονικά με συγκρατούμενους

Με σύνεση, αλλά όχι με συναίνεση, αντιμετωπίζει ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης την παράνομη, εκδικητική και ανάλγητη στάση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής και αποφασίζει να συνεχίσει τον αγώνα του χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια για να σπουδάσει υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο κρατούμενος σταμάτησε χθες την απεργία πείνας και δίψας μετά τη συνάντηση και ουσιαστική συζήτηση που είχε στη φυλακή με τον πρώην καθηγητή του και διευθυντή του Σχολείου Φυλακών Αυλώνα, Πέτρο Δαμιανό, και τον συνήγορό του Θανάση Καμπαγιάννη. «Τον βρήκαμε ωχρό στην όψη, αλλά αδούλωτο στο φρόνημα. Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) ιατρικές μετρήσεις του είναι ανησυχητικές, με εξαιρετικά πεσμένο το σάκχαρο λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας και δίψας. Ενθουσιάστηκε που μας είδε και συγκινήθηκε όταν ενημερώθηκε για την κινητοποίηση συμπαράστασης που εξήγγειλαν οι συμφοιτήτριες και οι συμφοιτητές του», ανέφερε ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί με ομόφωνο ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητριών/-ών του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο οποίο ο Δημάκης είναι υπότροφος φοιτητής. Στις 5.30 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι συμφοιτητές του θα ζητήσουν την οριστική μεταγωγή τού Βασίλη στο κελί του και θα διαμηνύσουν ότι δεν είναι ανεκτές άλλες παλινωδίες από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, που διαβεβαιώνει ότι η εκπαίδευσή του θα συνεχιστεί ακώλυτα μόλις βγει από την καραντίνα.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγόρου του: «Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα ωμά ψέματα της κυρίας Νικολάου:

  • α. Το Κατάστημα στο οποίο έχει μεταφερθεί ο Βασίλης Δημάκης (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού II) ΔΕΝ διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση. Αυτό μας το βεβαίωσε η ίδια η διευθύντρια των φυλακών, η οποία σήμερα παρήγγειλε υπολογιστές και στικάκια για να καταστεί εφικτή η τηλεκπαίδευση του κρατουμένου, καθώς και άλλων κρατούμενων φοιτητών. Υποδομή για τηλεκπαίδευση διαθέτει, αντίθετα, το Κατάστημα Κράτησης Ι, δηλαδή οι αντρικές φυλακές Κορυδαλλού στις οποίες κρατούνταν ο Βασίλης. Ψέμα λοιπόν τα περί ύπαρξης υποδομής.
  • β. Ετσι, ο Βασίλης δεν συμμετείχε σήμερα στο μάθημα του 6ου εξαμήνου “Συγκριτική Πολιτική ΙΙ: Η Δύση και ο Τρίτος Κόσμος” με καθηγητή τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, που διεξήχθη μέσω τηλεκπαίδευσης στις 15.00, όπως μας ενημέρωσαν οι συμφοιτητές και οι καθηγητές του. Στην πραγματικότητα, ακόμα και τα βιβλία του Βασίλη Δημάκη εξακολουθούν να τον περιμένουν στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των αντρικών Φυλακών Κορυδαλλού! Ψέμα λοιπόν και η αναφορά πως “ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του τού παρέχεται απρόσκοπτα”.
  • γ. Ο Βασίλης Δημάκης δεν βρίσκεται σε καραντίνα, όπως λέγεται στην ανακοίνωση με τη φράση: “[διαδικασία] επί 14ήμερο προφύλαξης του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού”. Αλληλεπιδρά κανονικά με τους συγκρατουμένους του και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ειδικός χώρος καραντίνας για τον κορονοϊό υπάρχει στο Κατάστημα των Γυναικείων Φυλακών, δεν είναι όμως προσβάσιμος από τους κρατούμενους της ειδικής πτέρυγας για τρομοκρατία. Τέτοιος χώρος για τους άντρες κρατούμενους υπάρχει μόνο στο Κατάστημα Κράτησης Ι. Ψέμα λοιπόν και τα περί κορονοϊού».

Στις 23 Μαΐου λήγει η 14ήμερη κράτηση του Β. Δημάκη για τους λόγους που επικαλείται η γενική γραμματέας και ο κρατούμενος απέδειξε ότι δεν παρασύρεται από εκδικητικές συμπεριφορές. Είναι σειρά της γενικής γραμματέως να αποδείξει, έστω και τώρα, ότι η σωφρονιστική πολιτική υπερισχύει της τιμωρητικής.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράνομη, άδικη και εκδικητική η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη
Με μια προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέδωσε σε «λόγους ομαλής λειτουργίας» των φυλακών Κορυδαλλού την κατεπείγουσα μεταγωγή του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών.
Παράνομη, άδικη και εκδικητική η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού
Ένας 29χρονος κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού έχασε τη ζωή του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ο Έλληνας κρατούμενος βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο κελί του από συγκρατούμενό του.
Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέο έωλο «όχι» στον Κουφοντίνα
Σε άλλη πίστα και πάντως σε πλήρη διάσταση με τον Νόμο φαίνεται να κινείται πλέον η διαδικασία (μη) χορήγησης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα καθώς οι φυλακές Βόλου απέρριψαν το σχετικό αίτημα του.
Νέο έωλο «όχι» στον Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το «στολίδι» της Σοφίας Νικολάου στη Δράμα
Με τυμπανοκρουσίες του υπουργείου ΠροΠο εγκαινιάστηκε το νέο σωφρονιστικό κατάστημα στη Δράμα, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη προκήρυξη θέσεων και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση σύντομα να...
Το «στολίδι» της Σοφίας Νικολάου στη Δράμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σ. Νικολάου: παρούσα στους ελέγχους, απούσα στα ανθρώπινα δικαιώματα
Φυλακές χωρίς γιατρούς και χωρίς στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Φυλακές όπου μαραζώνουν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας που με τόσο κόπο είχαν ανοίξει για να βοηθήσουν τους κρατούμενους. Φυλακές χωρίς άδειες και...
Σ. Νικολάου: παρούσα στους ελέγχους, απούσα στα ανθρώπινα δικαιώματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραδέχεται ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία που το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε υιοθετήσει, όταν...
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας