• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 22.5°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  16°C 13.6°C / 17.8°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 17.1°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.4°C
  0 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.6°C
  0 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.5°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 21.2°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 22.8°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  70%

«Η τελική μορφή του νομοσχεδίου απεστάλη στον ΔΣΑ μόλις την προηγουμένη της κατάθεσής του στη Βουλή. Είναι φανερό ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε», αναφέρει ο ΔΣΑ.

Αντίθετος ο ΔΣΑ στην κατεπείγουσα ψήφιση του ν/σ για τις φυλακές

 • A-
 • A+

Με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί εξέφρασε σήμερα την αντίθεση του «στην πρακτική της κατεπείγουσας διαδικασίας και την εξαιρετική σπουδή με την οποία εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ρύθμιζε θέματα ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής», ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. 

Ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας αναφέρει ότι «θεωρεί ότι δεν δόθηκε στους αρμόδιους φορείς ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση επί των διατάξεων του, διατάξεων που θίγουν καίρια και σύνθετα ζητήματα απονομής ποινικής δικαιοσύνης» και σημειώνει ότι «το εν λόγω νομοσχέδιο υφίστατο συνεχείς και αλλεπάλληλες τροποποιήσεις. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου απεστάλη στον ΔΣΑ μόλις την προηγουμένη της κατάθεσής του στη Βουλή. Είναι φανερό ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε για μια στοιχειωδώς σοβαρή επεξεργασία του».

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η σπουδή αυτή του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν επέτρεψε στον ΔΣΑ, όπως και σε άλλους επιστημονικούς φορείς, να παραστούν στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και να υποβάλλουν τεκμηριωμένες παρατηρήσεις επί των κρίσιμων θεμάτων που ρύθμιζε το επίμαχο νομοσχέδιο και νυν νόμος του κράτους. Ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται να υποβάλει αναλυτικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του επί του νέου νόμου».

Θυμίζουμε εδώ ότι στην αρμόδια επιτροπή κλήθηκαν και εξέφρασαν την άποψη τους 17 φορείς. Σε απάντηση του το υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «το πρόσφατο νομοσχέδιο ανταποκρίθηκε σε μία ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές. Κάλυψε δηλαδή μια εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε «σπουδή». 

Οι θάνατοι στις φυλακές, οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων και οι συνεχείς καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν άφηναν κανένα περιθώριο περίσκεψης και καθυστερήσεων. Επέβαλαν άμεση δράση. 

Τι λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ακολούθως τέθηκε σε διαβούλευση και τελικώς εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή, με την συνήθη διαδικασία. Υπήρξε επαρκής χρόνος για όποιον ήθελε να διατυπώσει γνώμη ή κριτική, και το έκαναν πάρα πολλοί: άτομα, συλλογικότητες, φορείς.

Η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρότι κλήθηκε, απουσίασε από τη Βουλή. Αντίθετα, μία πλειάδα επιστημονικών, συνδικαλιστικών και άλλων θεσμικών φορέων προσήλθε και συμμετείχε στη διαδικασία, κατέθεσε απόψεις και έτσι εμπλούτισε τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων επικρότησε το νομοσχέδιο. 

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι «το δικηγορικό σώμα και ο ΔΣΑ ειδικότερα, έχουν επιδείξει σημαντικούς αγώνες για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το πρόσφατο δελτίο Τύπου προφανώς δεν αποτελεί στροφή, αλλά μια παρένθεση στην παράδοση αυτών των αγώνων». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οπισθοχώρηση η αναστολή του άρθρου για την κοινωφελή εργασία
Οι διατάξεις για τη παροχή κοινωφελούς εργασίας αναστέλλονται, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι να μπορέσουν να οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οπισθοχώρηση η αναστολή του άρθρου για την κοινωφελή εργασία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
​Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ενός από τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, του 19χρονου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα...
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποσύρεται το νομοσχέδιο Κοντονή για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών
Αποσύρει το σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή προς ψήφιση και περιλαμβάνει τη διάταξη του προκατόχου του, Σταύρου Κοντονή, για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης...
Αποσύρεται το νομοσχέδιο Κοντονή για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επιτέλους κι ένα καλό «μνημόνιο»!
«Ο κρατούμενος είναι κάρβουνο που ή σε λερώνει ή σε καίει». Αυτό ήταν μέχρι χθες το επαναλαμβανόμενο μοτίβο για την περιγραφή των πολιτών που κρατούνται στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα στην ημερίδα με θέμα:...
Επιτέλους κι ένα καλό «μνημόνιο»!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρώτα συμβίωση και βλέπουμε για γάμο και υιοθεσία
Το «σύμφωνο συμβίωσης και άλλες ρυθμίσεις» παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες 20 μέρες. Στο τέλος της...
Πρώτα συμβίωση και βλέπουμε για γάμο και υιοθεσία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο ετήσιος απολογισμός των δικηγόρων
Σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ο πρόεδρος του συλλόγου παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων του πρώτου χρόνου της θητείας του, «προϊόν συλλογικής δράσης»....
Ο ετήσιος απολογισμός των δικηγόρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας