• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.9°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  92%
ΕUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαμαρτυρίες των δικαστικών υπαλλήλων για τα «χατίρια» των τραπεζών

 • A-
 • A+

Ανησυχία και απορίες έχουν εκφράσει και οι δικαστικοί υπάλληλοι ενόψει της επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και της μερικής επαναλειτουργίας των δικαστηρίων από 28/4/2020. Στην ανακοίνωσή τους τόνιζαν:

«Μπορεί η επαναλειτουργία να μην αφορά για μεν τα Δικαστήρια, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το σύνολο των διαδικασιών, παρά μόνον διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία, όμως είναι πλήρης για τα Υποθηκοφυλακεία (Εμμισθα και Αμισθα) και τα Κτηματολογικά Γραφεία.

»Είναι λοιπόν “απορίας άξιον” το γεγονός ότι, ευρισκόμενοι εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης [...] η κυβέρνηση προβαίνει σε μια “ιδιαίτερη μεταχείριση” των τραπεζών, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα-πρόσχημα την “δήθεν” προστασία των πολιτών, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι από 1η Μαΐου 2020, παύει και επίσημα να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ανάλογη ανησυχία είχε εκφράσει με δελτίο Τύπου και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Εμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων επισημαίνοντας:

«α) την ανάγκη δημιουργίας προστατευτικών θυρίδων προκειμένου να αποφεύγεται η άμεση επαφή υπαλλήλων και συναλλασσόμενων, β) να τοποθετηθούν τερματικά μηχανήματα (POS) στα ταμεία όλων των υπηρεσιών, γ) την ανάγκη παρεμβάσεων, ώστε να καταστεί δυνατή σε πλήθος περιπτώσεων η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτύου, δ) την άμεση πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας (security) στις εισόδους των γραφείων μας για την αποφυγή συνωστισμού» Το μόνο αίτημά τους για το οποίο ελήφθη μέριμνα, μετά και από συντονισμένες προσπάθειες και άσκηση πιέσεων, ήταν η αποστολή υλικού προστασίας.

Το κρίσιμο υστερόγραφο

Στην ανακοίνωση αυτή υπήρχε όμως κι ένα πολύ ενδιαφέρον υστερόγραφο:

«[...] η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενεργώντας σκανδαλωδώς, όρισε για μια ακόμα φορά με απευθείας ανάθεση υπηρεσία φύλαξης σε 13 Υποθηκοφυλάκεια εκ των οποίων τα 10 είναι Αμισθα (δηλαδή ιδιωτικά την ευθύνη της λειτουργίας των οποίων, άρα και τα όποια έξοδά τους, έχει ο εκεί Αμισθος Υποθηκοφύλακας), αλλά και μικρά σε όγκο δουλειάς σε σχέση με μεγάλα Εμμισθα Υποθηκοφυλακεία της επαρχίας (π.χ. Πάτρα, Ηράκλειο, Ρόδος κ.λπ.), τα οποία το Υπουργείο αγνόησε επιδεικτικά ως προς τη φύλαξή τους.

»Μάλιστα αυτό προκάλεσε, όπως πληροφορηθήκαμε, και την άμεση αντίδραση του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, που απευθύνθηκε με επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταλαβαίνουν πλέον όλοι ότι η ανησυχία η δική μας και όπως φαίνεται και των υπολοίπων φορέων της Δικαιοσύνης, για την απόφαση της “βιαστικής” επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, δεν είναι “χωρίς λόγο” και “αιτία” [...]».

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το υστερόγραφο, μια και πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τη γενναία χρηματοδότηση (εκατοντάδες εκατομμυρίων) των άμισθων υποθηκοφυλακείων, μερικά εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, με καυτά πορίσματα που αποδεικνύουν πώς ο νεποτισμός, η σπατάλη και η αδιαφάνεια κυριαρχούσαν στον χώρο, με αποτέλεσμα τα πολύ πιο δραστήρια, διαφανή και αποτελεσματικά έμμισθα (δηλ. τα δημόσια) υποθηκοφυλακεία να παραμένουν ο φτωχός συγγενής.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά μαζικούς εμβολιασμούς, rapid test, προστατευτικά διαχωριστικά στα ακροατήρια, αναστολή πλειστηριασμών και παράταση του δικαστικού έτους.
Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ετσι θα ξανανοίξουν τα δικαστήρια
Μετά τις αντιδράσεις του συνόλου του νομικού κόσμου, η κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει νέα ΚΥΑ στην οποία επιβεβαιώνει την απόφασή της για κλιμακωτή επαναλειτουργία των δικαστηρίων.
Ετσι θα ξανανοίξουν τα δικαστήρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποχή των δικηγόρων στις 28 Απριλίου
Την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν τα μέλη του ΔΣΑ, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει τη σταδιακή επαναλειτουργία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών...
Αποχή των δικηγόρων στις 28 Απριλίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόθεση Χρονόπουλου: Κρούσμα Covid-19 διέκοψε τη δίκη για τις 11 Ιανουαρίου
Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο αστυνομικών που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για τον βασανισμό του Χρήστου Χρονόπουλου το 2007, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.
Υπόθεση Χρονόπουλου: Κρούσμα Covid-19 διέκοψε τη δίκη για τις 11 Ιανουαρίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικογραφία κατά Αντωνιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά τον δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη για τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Δικογραφία κατά Αντωνιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγή δικηγορικών συλλόγων στο ΣτΕ κατά αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων
Στην αίτησή της, η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων εκτιμά ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων έως την 1η Μαρτίου παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Προσφυγή δικηγορικών συλλόγων στο ΣτΕ κατά αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας