Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκτακτα μέτρα ζητούν οι δικηγόροι

Φωτογραφία Αρχείου

Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτακτα μέτρα ζητούν οι δικηγόροι

  • A-
  • A+
Περιορίζεται η λειτουργία των εισαγγελιών ● Κλειστά δικαστήρια τουλάχιστον έως τις 27 Μαρτίου

Με τα δικαστήρια να παραμένουν κλειστά τουλάχιστον ώς τις 27 Μαρτίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς ζητώντας την πιστή τήρηση και εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι αναστέλλονται όλες οι δίκες που αφορούν πλημμελήματα, εκτός από τα αυτόφωρα, καθώς και οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, πλην των προσωρινών διαταγών.

Ο εισαγγελέας ζητά από τους συναδέλφους του να τηρήσουν πιστά «το γράμμα και το πνεύμα» της εν λόγω απόφασης και υπογραμμίζει ότι η λειτουργία των Εισαγγελιών θα περιορίζεται αυστηρά στις υποθέσεις που προβλέπονται.

Ενημερώνει, επίσης, τους αντεισαγγελείς και υπαλλήλους του Αρείου Πάγου ότι η Ανώτατη Εισαγγελία θα περιοριστεί μόνο σε ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/1/2021 ή υποθέσεων, που από τη φύση τους χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ακόμα καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στους χώρους των Εισαγγελιών για παροχή πληροφοριών ή εξέταση αιτήσεων, που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερους χρόνους.

Προτάσεις

Σύμβουλοι Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Αρτας και Εδεσσας ζητούν από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων να απευθυνθεί άμεσα στην κυβέρνηση με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αναστολής (προθεσμίες κ.λπ.) αλλά και τη βιωσιμότητα των συναδέλφων τους, ιδίως των άμισθων. Ειδικότερα, προτείνουν τα ακόλουθα μέτρα για όσο διαρκέσει το λουκέτο:

Κατοικία: Ενοικιοστάσιο και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το πάγωμα των ενοικίων, την αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμής για μισθώματα και εκτέλεσης εξώσεων και την παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Μισθωτή εργασία: Προσωρινή απαγόρευση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας επί ποινή ακυρότητας αυτής. Δεν πρέπει να επιτραπεί η κρίση λόγω κορονοϊού να μετατραπεί σε εργασιακό πογκρόμ.

Επιδοματική πολιτική: Εκτακτο επίδομα σε άμισθους συναδέλφους με χρήση πόρων από τις εισφορές στον ΟΑΕΔ.

Ασφάλιση-Φορολογία: Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Να σταλούν μηδενικά ειδοποιητήρια από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, να παραταθεί η έναρξη αποπληρωμής των 120 δόσεων στα ταμεία (σήμερα 31/5/2020), να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση ότι η μη πληρωμή δεν συνεπάγεται έλλειψη ενημερότητας.

Δόσεις/Τράπεζες: Αναστολή πληρωμής δανείων (τράπεζες, ταμεία κ.λπ.), να μη σταλούν ειδοποιητήρια, να μην καταστεί απαιτητή καμία δόση όσο τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Παροχές υπηρεσιών: Αναστολή διακοπών νερού, ρεύματος και τηλεφώνου. Για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας που προβλέπει το υπουργείο Υγείας, όλοι οι κάτοικοι χρειάζονται πρόσβαση σε νερό, ρεύμα και δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να επιτάξει τις αρμόδιες εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) να απόσχουν από κάθε ενέργεια διακοπής παροχών νερού και ρεύματος και να προβούν σε επανασυνδέσεις όπου αυτές έχουν υπάρξει, ενώ για το τηλέφωνο μπορεί μέσω taxis να δηλωθεί ένας αριθμός (κατά τα πρότυπα του ακατάσχετου λογαριασμού) που δεν θα μπορεί να διακοπεί.

Σύστημα υγείας: Δημόσια τοποθέτηση των Συλλόγων υπέρ της άμεσης ενίσχυσης του συστήματος υγείας με προσλήψεις γιατρών και προσωπικού. Kαθώς όλες οι αναλύσεις προβλέπουν ότι το ήδη υποχρηματοδοτημένο σύστημα υγείας θα λυγίσει κάτω από το πλήθος και το βάρος των περιστατικών που θα διαχειριστεί, απαιτείται προσωρινή επίταξη ιδιωτικών κλινικών, που θα πρέπει να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τη δήλωση υπογράφουν οι Θανάσης Καμπαγιάννης (μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Χαράλαμπος Κουρουνδής και Αρετή Σκουνάκη (Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Σαρχιανάκης και Θοδωρής Τερζάκης (Ηρακλείου), Βαγγέλης Πατετσίνης (Εδεσσας), Πέτρος Παπαδόπουλος (Αρτας).

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σφοδρές αντιδράσεις για την παράταση του δικαστικού έτους
Ατελέσφορο μέτρο χαρακτηρίζεται η απόφαση παράτασης του δικαστικού έτους, θεωρώντας πως η πανδημία προσφέρει μια «βολική αφορμή» για ενδεχόμενη μονιμοποίησή του.
Σφοδρές αντιδράσεις για την παράταση του δικαστικού έτους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατά της προσωρινής απαγόρευσης του εκκλησιασμού τέσσερις δικηγόροι
Δύο γυναίκες και δύο άνδρες δικηγόροι επικαλούνται - μεταξύ άλλων - για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης, το θεσμοθετημένο και αποκλειστικό δικαίωμα της Ιεράς Συνόδου για την απαγόρευση τέλεσης...
Κατά της προσωρινής απαγόρευσης του εκκλησιασμού τέσσερις δικηγόροι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα εγκύκλιος για όσους παραβιάζουν τα μέτρα
Νέα παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, σημειώθηκε χθες λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης των μέτρων που έχουν ληφθεί σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.
Νέα εγκύκλιος για όσους παραβιάζουν τα μέτρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφέρουν τον μισό μισθό τους οι κορυφαίοι της Δικαιοσύνης
Η ηγεσία της Δικαιοσύνης, εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα συναποφάσισαν να χορηγήσουν το 50% του μισθού τους στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί.
Προσφέρουν τον μισό μισθό τους οι κορυφαίοι της Δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικογραφίες ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για όσους παραβιάζουν τα μέτρα
Η πληθώρα των αμέτρητων παραβιάσεων των μέτρων και η ανυπακοή των πολιτών στην εφαρμογή τους, προς αποτροπή της εξάπλωσης του SARS CoV-2 προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.
Δικογραφίες ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για όσους παραβιάζουν τα μέτρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιδρούν σφόδρα οι δικηγόροι για την μη υπαγωγή τους στο 800άρι
Στα Διοικητικά Δικαστήρια αποφάσισε να προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, κατά της υπουργικής απόφασης που εξαιρεί τους δικηγόρους από την υπαγωγή τους στο επίδομα των 800 ευρώ, που δίνει η Κυβέρνηση...
Αντιδρούν σφόδρα οι δικηγόροι για την μη υπαγωγή τους στο 800άρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας