• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.8°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  86%

Φωτογραφία Αρχείου

Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτακτα μέτρα ζητούν οι δικηγόροι

 • A-
 • A+
Περιορίζεται η λειτουργία των εισαγγελιών ● Κλειστά δικαστήρια τουλάχιστον έως τις 27 Μαρτίου

Με τα δικαστήρια να παραμένουν κλειστά τουλάχιστον ώς τις 27 Μαρτίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς ζητώντας την πιστή τήρηση και εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι αναστέλλονται όλες οι δίκες που αφορούν πλημμελήματα, εκτός από τα αυτόφωρα, καθώς και οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, πλην των προσωρινών διαταγών.

Ο εισαγγελέας ζητά από τους συναδέλφους του να τηρήσουν πιστά «το γράμμα και το πνεύμα» της εν λόγω απόφασης και υπογραμμίζει ότι η λειτουργία των Εισαγγελιών θα περιορίζεται αυστηρά στις υποθέσεις που προβλέπονται.

Ενημερώνει, επίσης, τους αντεισαγγελείς και υπαλλήλους του Αρείου Πάγου ότι η Ανώτατη Εισαγγελία θα περιοριστεί μόνο σε ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/1/2021 ή υποθέσεων, που από τη φύση τους χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ακόμα καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στους χώρους των Εισαγγελιών για παροχή πληροφοριών ή εξέταση αιτήσεων, που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερους χρόνους.

Προτάσεις

Σύμβουλοι Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Αρτας και Εδεσσας ζητούν από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων να απευθυνθεί άμεσα στην κυβέρνηση με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αναστολής (προθεσμίες κ.λπ.) αλλά και τη βιωσιμότητα των συναδέλφων τους, ιδίως των άμισθων. Ειδικότερα, προτείνουν τα ακόλουθα μέτρα για όσο διαρκέσει το λουκέτο:

Κατοικία: Ενοικιοστάσιο και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το πάγωμα των ενοικίων, την αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμής για μισθώματα και εκτέλεσης εξώσεων και την παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Μισθωτή εργασία: Προσωρινή απαγόρευση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας επί ποινή ακυρότητας αυτής. Δεν πρέπει να επιτραπεί η κρίση λόγω κορονοϊού να μετατραπεί σε εργασιακό πογκρόμ.

Επιδοματική πολιτική: Εκτακτο επίδομα σε άμισθους συναδέλφους με χρήση πόρων από τις εισφορές στον ΟΑΕΔ.

Ασφάλιση-Φορολογία: Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Να σταλούν μηδενικά ειδοποιητήρια από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, να παραταθεί η έναρξη αποπληρωμής των 120 δόσεων στα ταμεία (σήμερα 31/5/2020), να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση ότι η μη πληρωμή δεν συνεπάγεται έλλειψη ενημερότητας.

Δόσεις/Τράπεζες: Αναστολή πληρωμής δανείων (τράπεζες, ταμεία κ.λπ.), να μη σταλούν ειδοποιητήρια, να μην καταστεί απαιτητή καμία δόση όσο τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Παροχές υπηρεσιών: Αναστολή διακοπών νερού, ρεύματος και τηλεφώνου. Για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας που προβλέπει το υπουργείο Υγείας, όλοι οι κάτοικοι χρειάζονται πρόσβαση σε νερό, ρεύμα και δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να επιτάξει τις αρμόδιες εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) να απόσχουν από κάθε ενέργεια διακοπής παροχών νερού και ρεύματος και να προβούν σε επανασυνδέσεις όπου αυτές έχουν υπάρξει, ενώ για το τηλέφωνο μπορεί μέσω taxis να δηλωθεί ένας αριθμός (κατά τα πρότυπα του ακατάσχετου λογαριασμού) που δεν θα μπορεί να διακοπεί.

Σύστημα υγείας: Δημόσια τοποθέτηση των Συλλόγων υπέρ της άμεσης ενίσχυσης του συστήματος υγείας με προσλήψεις γιατρών και προσωπικού. Kαθώς όλες οι αναλύσεις προβλέπουν ότι το ήδη υποχρηματοδοτημένο σύστημα υγείας θα λυγίσει κάτω από το πλήθος και το βάρος των περιστατικών που θα διαχειριστεί, απαιτείται προσωρινή επίταξη ιδιωτικών κλινικών, που θα πρέπει να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τη δήλωση υπογράφουν οι Θανάσης Καμπαγιάννης (μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Χαράλαμπος Κουρουνδής και Αρετή Σκουνάκη (Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Σαρχιανάκης και Θοδωρής Τερζάκης (Ηρακλείου), Βαγγέλης Πατετσίνης (Εδεσσας), Πέτρος Παπαδόπουλος (Αρτας).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβολή της δίκης Αντωνιάδη για τα fake news της πανδημίας
Οι αρχές έκριναν ότι οι δηλώσεις του αποτελούσαν «ψευδείς ειδήσεις ικανές να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο» και παραπέμφθηκε σε δίκη για ένα αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών.
Αναβολή της δίκης Αντωνιάδη για τα fake news της πανδημίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικογραφία κατά Αντωνιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά τον δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη για τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Δικογραφία κατά Αντωνιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά μαζικούς εμβολιασμούς, rapid test, προστατευτικά διαχωριστικά στα ακροατήρια, αναστολή πλειστηριασμών και παράταση του δικαστικού έτους.
Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως, ζητεί διευκρινίσεις και καταθέτει σειρά αιτημάτων για τον κλάδο ως μέτρα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας.
Κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετ’ εμποδίων
Η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων επιβεβαίωσε τα προβλήματα που απορρέουν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. δικαστικής αίθουσας.
Επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετ’ εμποδίων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σφοδρές αντιδράσεις για την παράταση του δικαστικού έτους
Ατελέσφορο μέτρο χαρακτηρίζεται η απόφαση παράτασης του δικαστικού έτους, θεωρώντας πως η πανδημία προσφέρει μια «βολική αφορμή» για ενδεχόμενη μονιμοποίησή του.
Σφοδρές αντιδράσεις για την παράταση του δικαστικού έτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας