• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.0°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 36.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.4°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  6 BF
  29%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 36.2°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.4°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.5°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%
EUROKINISSI / ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το δικαστήριο δικαίωσε τους Ρομά

 • A-
 • A+

Οι Ρομά δεν πάνε πουθενά! Δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης βάζει «φρένο» στα σχέδια διοικητικής αποβολής του Δήμου Θερμαϊκού για απομάκρυνση του οικισμού Ρομά από την τοποθεσία Τσαΐρια και κατ’ επέκταση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, για «αναπτυξιακές δραστηριότητες» στον χώρο. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ανακοπή των κατοίκων του οικισμού στο πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής που είχε λάβει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, με το σκεπτικό ότι «χωρίς να συνοδεύεται από μέτρο μετεγκατάστασης, η όποια εκδίωξη είναι παράνομη».

«Το σαφές μήνυμα της Θέμιδας είναι ότι υπάρχει δικαιοσύνη για τους Ρομά, αρκεί κάποιος να τη διεκδικήσει», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος τους Γιώργος Τσιάκαλος, νομικός σύμβουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στα προγράμματα JUSTROM (κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των Γυναικών Ρομά. Η απόφαση βασίζεται και διευρύνει την πάγια ήδη προοδευτική εγχώρια νομολογία, πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Δυσχερής διαβίωση

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, χωρίς να συνοδεύεται από μέτρο μετεγκατάστασης, η όποια εκδίωξη είναι παράνομη και η άσκηση του δικαιώματος της διοίκησης να τους αποβάλει προσκρούει στον περιορισμό του Αρθρου 281 Α.Κ. (καταχρηστική άσκηση δικαιώματος). Επίσης, σημειώνεται εμφατικά ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας η επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης, καθώς η βίαιη αποβολή τους χωρίς να έχει βρεθεί χώρος μετεγκατάστασης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις γι’ αυτούς και θα καταστήσει δυσχερέστερες τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, ιδίως δε των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών. «Η πρωτοβουλία από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή, εάν δεν υπήρχαν εκείνοι οι κάτοικοι του οικισμού που με ιδιαίτερη ζέση αγωνίστηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», ξεκαθαρίζει ο κ.Τσιάκαλος.

Βεβαίως, ο Δήμος Θερμαϊκού διατηρεί το δικαιώμα άσκησης έφεσης, πράγμα που θα κάνει, ωστόσο, σε περιορισμένο διάστημα 30 ημερών εφόσον του κοινοποιήθηκε άμεσα η δικαστική απόφαση.

Η υπόθεση κατά της διοικητικής αποβολής τους συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε ήδη κάνει δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής για την παραμονή των Ρομά στον οικισμό μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού είχε λάβει στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση για την απομάκρυνση όσων διαμένουν στα Τσαΐρια, καθώς, όπως υποστήριζε, έχουν καταλάβει παράνομα το οικόπεδο που ανήκει στον δήμο. Επίσης, τόνιζε πως εντός του οικισμού γίνονται καύσεις απορριμμάτων, καλωδίων αλλά και αυτοκινήτων, που ρυπαίνουν την περιοχή και προκαλούν προβλήματα υγείας στους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού.

Ο συνήγορος των Ρομά, Γιώργος Τσιάκαλος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως είναι συγκεκριμένοι αυτοί που προχωρούν σε καύσεις εντός του οικισμού και ανέφερε πως δεν είναι μόνο Ρομά αλλά και άλλοι πολίτες, ενώ σημείωσε πως γίνονται ρίψεις σκουπιδιών από άλλους δήμους στο σημείο. Εξάλλου, συνέδεσε την εκδίωξη των Ρομά με το τεχνολογικό πάρκο που πρόκειται να γίνει στην περιοχή, λέγοντας πως «θέλουν να τους διώξουν και να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλη περιοχή».

Ο φαύλος κύκλος

«Το μόνο που ζητούσαμε ήταν να μη μείνουμε έκθετοι σε κινδύνους, στο κρύο. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να βρουν ένα μέρος για να ζουν, να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να μη δημιουργηθεί πάλι ο φαύλος κύκλος της αποτροπής στην κοινωνική τους ενσωμάτωση», ανέφερε ο κ. Τσιάκαλος, σημειώνοντας ότι «συνήθως όλες τις μισαλλόδοξες και ανυποστήρικτες αιτιάσεις απόδοσης συλλογικής παραβατικότητας η Δικαιοσύνη τις αποκρούει». Την άποψη ότι «δεν είναι υπεύθυνος ο Δήμος Θερμαϊκού να βρει τον τόπο που θα μετεγκατασταθούν οι Ρομά» είχε εκφράσει ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής, ζητώντας να εκκενωθεί η περιοχή όπου διαμένουν οι Ρομά και να αξιοποιηθεί για την ανέγερση λυκείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαστική απόφαση-σταθμός για θύματα από κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εξέδωσε για υπόθεση ενός 34χρονου Ρομά πράξη χαρακτηρισμού θύματος εμπορίας Ανθρώπων χωρίς να έχει σχηματιστεί δικογραφία ή να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Δικαστική απόφαση-σταθμός για θύματα από κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανασυμφώνησαν όσοι συμφωνούσαν
Υπέρ της απόσπασης και επανα­τοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου τάχθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη ο Απ. Τζιτζικώστας, ο Κ. Ζέρβας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης.
Ξανασυμφώνησαν όσοι συμφωνούσαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοι οι καλοί (και κακοί) χωράνε στη Θεσσαλονίκη!
Στην κυριολεξία «απ’ όλα» αναμένεται να έχει το Σαββατοκύριακο το κέντρο της Θεσσαλονίκης εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού και των εγκαινίων της 84ης Διεθνούς Εκθεσης.
Ολοι οι καλοί (και κακοί) χωράνε στη Θεσσαλονίκη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιχμές για την κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ
Με συμπάθεια προς τον Κυρ. Μητσοτάκη εμφανίστηκαν οι περισσότεροι Βορειοελλαδίτες συνδικαλιστές στην καθιερωμένη σύσκεψη των εργατικών κέντρων ενόψει του συλλαλητηρίου του Σαββάτου για τη ΔΕΘ.
Αιχμές για την κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας