Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να σταματήσει το Υπ.Προ.Πο. τις συλλογικές τιμωρίες ζητούν κρατούμενοι του Κορυδαλλού
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Να σταματήσει το Υπ.Προ.Πο. τις συλλογικές τιμωρίες ζητούν κρατούμενοι του Κορυδαλλού

  • A-
  • A+

Κρατούμενοι του Κορυδαλλού εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε συγκρατούμενο φοιτητή, καταγγέλλοντας την περικοπή από το Συμβούλιο της φυλακής των ημερών εκπαιδευτικής άδειας για την παρακολούθηση των μαθημάτων του στη σχολή του και για την άρνηση εισαγγελέα να τον απαλλάξει από το κόστος χρήσης του γεωποντισμού (βραχιολάκι), λόγω αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να βρίσκεται να πρέπει να διακόψει τις σπουδές του. 

Την καταγγελία δημοσιοποίησε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που σημειώνει ότι «τα συνεχή περιστατικά περιστολής των δικαιωμάτων των κρατούμενων –δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες- στο πλαίσιο του δόγματος “νόμος και τάξη” του Υπουργείου αποδεικνύουν περίτρανα την αντίληψη των  ιθυνόντων για τον νόμο και την τάξη».

Η Πρωτοβουλία εξηγεί πως «η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της φρόντισε να δείξει τις προθέσεις  της για την εκπαίδευση, τη μόρφωση  και την επανένταξη των κρατουμένων, ανάβοντας το πράσινο φως για κάθε είδους παραβιάσεις δικαιωμάτων καθώς -κατά παράβαση του σωφρονιστικού κώδικα- μετήγαγε κρατούμενους φοιτητές στο ΙΕΚ Κορυδαλλού σε άλλες φυλακές, κομπάζοντας μάλιστα για την πάταξη της βαριάς εγκληματικότητας εντός των φυλακών.

»Ο ένας εξ αυτών ο Θέμης Δήμου υποχρεώθηκε να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στην εκπαίδευση κάνοντας απεργία πείνας και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του. Καταγγελίες μας έρχονται επίσης και για το σχολείο στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, όπου με διάφορες προφάσεις –προφάσεις εν αμαρτίαις- η Διοίκηση των φυλακών σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ αρνούνται τη δημιουργία του με τη δικαιολογία ότι δήθεν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος να στεγαστεί το σχολείο, παρότι  οι κρατούμενες –ως επί το πλείστον αναλφάβητες- το ζητούν και παρότι έχει διοριστεί συντονιστής εκπαίδευσης. 

Οι κρατούμενοι ζητούν να μάθουν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «για ποιο λόγο -ενώ ο νομοθέτης προβλέπει σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του κρατούμενου φοιτητή το κόστος να το αναλαμβάνει το Υπουργείο και όχι ο φοιτητής κρατούμενος -για ποιο λόγο λοιπόν το Συμβούλιο παρανομεί και υποχρεώνει τους φοιτητές κρατούμενους να ζητιανεύουν δεξιά κι αριστερά για να συγκεντρώσουν τα χρήματα, έτσι ώστε να συνεχίσουν να σπουδάζουν; Τόσο πολύ πια θα επιβαρυνόταν ο κρατικός προϋπολογισμός, από τρία-τέσσερα άτομα;»

Όλη καταγγελία των κρατουμένων έχει ως εξής

 

Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους ανθρώπους να έχουν σεβασμό στο «νόμο και την τάξη», μέχρι να διδάξουμε σεβασμό σ’ αυτούς που έχουμε εμπιστευτεί να εφαρμόζουν το νόμο
Hunter S. Thompson

Την Τρίτη 18/02/2020, ο κρατούμενος φοιτητής  Κορυδαλλού Χ.Μ. εκλήθη από το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του καταστήματος Κορυδαλλού, όπου  εξετάζονταν το αίτημά του για την καθημερινή έξοδό του προς το Πανεπιστήμιο, για τις παραδόσεις των μαθημάτων. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο που βγαίνει ο συγκεκριμένος κρατούμενος, και πρόκειται  για μία τυπική διαδικασία στην ουσία.

Ο συγκεκριμένος φοιτητής κρατούμενος από την πρώτη στιγμή που ήρθε από την Πάτρα στον Κορυδαλλό με εκπαιδευτική μεταγωγή για σπουδές, όσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα και θέματα εκ των ιθυνόντων του καταστήματος, δεν έχουν σταματήσει να αυθαιρετούν σε οτιδήποτε νόμιμο διεκδικεί... Πέρσι, το Συμβούλιο του έδωσε μόνο δύο μέρες για να παρακολουθήσει τα  δύο από τα πέντε μαθήματά του! Το πρόγραμμα σπουδών του του το έφτιαξε η προϊσταμένη κοινωνική υπηρεσία, -χωρίς να έχει καμία δουλειά να εμπλακεί-, βάζοντας άλλα μαθήματα, άλλα εργαστήρια και ένα σωρό άλλες παρόμοιου τύπου αυθαιρεσίες...

Την Τρίτη λοιπόν εκλήθη από το Συμβούλιο, προεδρεύοντος της εισαγγελέως Αικατερίνης Μπαρτζάκλη και αποτελούμενο από τον Διευθυντή Ιωάννη Καζλάρη και την αρχαιότερη κοινωνική λειτουργό Σοφία Ασημακοπούλου. Ο φοιτητής κρατούμενος ζητούσε να πάρει κανονικά τις πέντε μέρες που δικαιούται και που αντιστοιχούν  στα μαθήματα που έχει δηλώσει, όπως γίνεται με όλους τους άλλους φοιτητές συγκρατούμενούς του. Το Συμβούλιο του ανακοίνωσε, για δεύτερη φορά, αναίτια, ότι του επιτρέπει μόνο στις τρεις από τις πέντε παραδόσεις να παρίσταται.

Ο κρατούμενος φοιτητής τους δήλωσε  ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση τους και ότι θα προσφύγει κατά αυτής. Όπως έκανε και στο προηγούμενο εξάμηνο, όπου πάλι είχε συμβεί το ίδιο απαράδεκτο και παράνομο γεγονός που καταπατούσε τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα συλλήβδην - και μόνο σ’ αυτόν! Τότε η εισαγγελέας Μπαρτζάκλη, με απροκάλυπτα κυνικό τρόπο,  του απάντησε  «κάνε (προσφυγή)», του λέει, «ούτως ή άλλως στους φίλους μου θα πάει για να δούμε τι θα γίνει. Θα σου δώσουν δίκιο; Κάνε , να δούμε τι θα γίνει»(?)  «Θα κάνω», απάντησε ο κρατούμενος.

Στην ερώτησή του μετά, για το  δεύτερο σκέλος του αιτήματός του που αφορούσε την πλήρη οικονομική απαλλαγή του από το κόστος χρήσης του γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) – ότι  «για ποιο λόγο μου επιβάλλετε να πληρώσω το κόστος χρήσης του βραχιολιού, ενώ τεκμαίρεται αβίαστα από όλα τα φορολογικά έγγραφα που σας έχω καταθέσει και που απαιτεί και ο νομοθέτης, ότι αδυνατώ λόγω της δεινής οικονομικής μου θέσης να πληρώσω το κόστος; Τότε, πάλι η εισαγγελέας Μπαρτζάκλη του απαντά με το ίδιο ύφος και τρόπο: «Οπως βρήκες τα λεφτά για να μας τρέχεις στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια» -εννοώντας το προηγούμενο εξάμηνο– «έτσι θα βρεις και τα λεφτά για το βραχιολάκι!»

Σημειωτέον ότι μόνο ένας δεν το πληρώνει από τα ελάχιστα άτομα πια που βγαίνουν με βραχιόλι. Σε όλους τους άλλους τους υποχρεώνουν να το πληρώνουν, παρότι είναι στην ίδια και σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από το συγκρατούμενό μας που δεν το πληρώνει. Κάθε φορά κάποιοι εκ των κρατουμένων  φοιτητών  καταθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα που τεκμηριώνουν την οικονομική τους αδυναμία, αλλά το Συμβούλιο τους το απορρίπτει. Ο κρατούμενος φοιτητής δήλωσε στο Συμβούλιο ότι αυτή η απόφαση τον αναγκάζει να διακόψει την εκπαίδευσή του…

Όλοι όσοι σπουδάζουμε και βρισκόμαστε στη φυλακή, δεν έχουμε δεχτεί την παραμικρή ενίσχυση-βοήθεια ή οποιαδήποτε τύπου ενθάρρυνση από τους ιθύνοντες. Πάντοτε βρίσκουμε τοίχο και αποθαρρυντική στάση από μέρους τους και είναι λυπηρό. Ο νομοθέτης προβλέπει την επιδότηση μας από τα Κ.Ε.Κ (Κεφάλαια Ενίσχυσης Κρατουμένων) που είναι χρήματα από τη φορολογία που μας επιβάλλεται για οποιαδήποτε αγορά μας από το κατάστημα, προβλέποντας την αντισταθμιστική τους απόδοση στους μη έχοντες υποστήριξη από κανέναν, αλλά και σε παρόμοιου τύπου  κάλυψη αναγκών.

Ο νομοθέτης λοιπόν προβλέπει στο σωφρονιστικό κώδικα την απόδοση κάποιων χρημάτων για τα απαραίτητα στα άτομα που σπουδάζουν, όπως τα εισιτήρια και ένα κολατσιό. Αυτά τα χρήματα τα έχει ζητήσει ο συγκρατούμενός μας φοιτητής εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να τον πάνε τρένο συνεχώς, μετακυλίοντας τις ευθύνες από τον Άννα στον Καϊάφα… Αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό της στοχευμένης από μέρους τους αδιαφορίας και αποθάρρυνσης. 

Ρωτάμε λοιπόν το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ για ποιο λόγο -ενώ ο νομοθέτης προβλέπει σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του κρατούμενου φοιτητή το κόστος να το αναλαμβάνει  το Υπουργείο και όχι ο φοιτητής κρατούμενος -για ποιο λόγο λοιπόν το Συμβούλιο παρανομεί και  υποχρεώνει τους φοιτητές κρατούμενους να ζητιανεύουν δεξιά κι αριστερά για να συγκεντρώσουν τα χρήματα, έτσι ώστε να συνεχίσουν να σπουδάζουν; Τόσο πολύ πια θα επιβαρυνόταν ο κρατικός προϋπολογισμός, από τρία-τέσσερα άτομα;

Και τέλος, ρωτάμε και το Δικαστικό Σώμα, αλλά κυρίως την κοινωνία, χωρίς να θεωρούμε ότι η εισαγγελέας Μπαρτζάκλη μετά από όλα όσα ξεστόμισε, «κόμισε γλαύκας εις Αθήνας»,  δεν μείναμε δα και εμβρόντητοι, η αλήθεια είναι. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Ρωτάμε λοιπόν, η αυθαιρεσία ενός δικαστικού και η καταγγελία από το θύμα της αυθαιρεσίας αυτής εναντίον του αυθαιρετούντα δικαστικού  είναι επί ματαίω; Όπως σαφέστατα μας έδωσε να καταλάβουμε η συγκεκριμένη εισαγγελέας, ποτέ δεν πρόκειται να βρούμε το δίκιο μας, λόγω που η απόδοση της Δικαιοσύνης σε αυτές τις περιπτώσεις  είναι αδύνατη και μοιάζει με ανέκδοτο, αφού προσκρούει στις φιλικές και διαπροσωπικές σχέσεις που έχει ο εκάστοτε καταγγελλόμενος δικαστικός λειτουργός με τους υπόλοιπους δικαστικούς του κλάδου του.

Άτομα που άγονται και φέρονται κατ’ αυτόν  τον τρόπο ευθύνονται για την ολοένα υπόρρητη αλλοίωση του πολιτεύματος. Συμφωνείτε εσείς, κύριοι Δικαστές του Πρωτοδικείου Πειραιά, με όσα ισχυρίστηκε η συνάδελφός σας;;; Τέλος, θα θέλαμε να καλέσουμε την κυρία Σοφία Νικολάου που προΐσταται στο Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου  ΠΡΟΠΟ, να ασχοληθεί λίγο με τα ζωτικής σημασίας θέματα που  απασχολούν τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της κράτησης, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης και η «ανακάλυψη» των τζακουζιών  και των άλλων  πολυτελειών που υποτίθεται ότι οι κρατούμενοι απολαμβάνουν ας αφεθούν  να ελεγχτούν  αργότερα, αφού επιλυθούν ετούτα πρώτα, που είναι όντως προβλήματα και ας πάψει πλέον το Υπουργείο την ατομική ευθύνη να την αποδίδει ανεξαιρέτως υπό τη μορφή  συλλογικής τιμωρίας σε όλους τους υπόλοιπους, φταίνε δεν φταίνε. Φέρνοντας πάντοτε μέτρα προς το περιοριστικότερο σε ό,τι αφορά κεκτημένα Δικαιώματα.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κραυγή αγωνίας μέσα από τα κελιά
Οι κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού ζητούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των φυλακισμένων από τον κορονοϊό.
Κραυγή αγωνίας μέσα από τα κελιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πειθαρχικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό
Φαίνεται ότι πυρετωδώς ετοιμάζεται η νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας από τη Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η «αποκάλυψη» έγινε αρχικά από το «Το Βήμα».
Πειθαρχικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκοτάδι οι φυλακές, το κυβερνητικό «όραμα»
Τα νέα μέτρα για τα σωφρονιστικά ιδρύματα από τα χείλη της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου ● Παρεμβάσεις προκειμένου να αλλάξουν επιλεκτικά επί το αυστηρότερον άρθρα του νέου...
Στο σκοτάδι οι φυλακές, το κυβερνητικό «όραμα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τσεκούρι» υποβάθμισης του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών
Ενα... 5μελές αντικαθιστά το γνωμοδοτικό όργανο σωφρονιστικής πολιτικής ● Γιατί είναι απόντες οι εισαγγελείς ● Φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα συρρικνωμένο και «υπάκουο» ΚΕΣΦ για να...
«Τσεκούρι» υποβάθμισης του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η είδηση της εφόδου «σκέπασε» την είδηση για τον θάνατο κρατουμένου
Σε «αιφνιδιαστική έφοδο», ξημερώματα, μονάδων ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στο ψυχιατρείο (!) Κορυδαλλού βρήκε και κατάσχεσε 10 γρ. κοκαΐνης, ένα στιλέτο, 600 ευρώ, 5 γρ. κάνναβης και 6 κινητά τηλέφωνα.
Η είδηση της εφόδου «σκέπασε» την είδηση για τον θάνατο κρατουμένου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έληξε το επεισόδιο με τους κρατούμενους στις φυλακές Αυλώνα
Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση στις φυλακές Αυλώνα, έπειτα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ κρατουμένων. Τραυματίστηκε ελαφρά ένας φύλακας.
Έληξε το επεισόδιο με τους κρατούμενους στις φυλακές Αυλώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας