Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευαίσθητοι, γοητευτικοί και τζέντλεμεν
EUROKINISSI / ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευαίσθητοι, γοητευτικοί και τζέντλεμεν

  • A-
  • A+

Παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις της έδρας ότι το δικαστήριο διερευνά ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο για το οποίο κάθονται στο εδώλιο 28 άτομα, ο Αλέξης Κούγιας απέφυγε στη χθεσινή κατάθεσή του να αναφερθεί ονομαστικά στους παράγοντες του ποδοσφαίρου που είχε κατονομάσει στους εισαγγελείς το 2017, όταν έκανε λόγο για εγκληματική οργάνωση με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η αλλαγή στάσης του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Λάρισα είχε σημειωθεί από το 2018, όταν είχε αναιρέσει την κατάθεσή του τού 2017 λέγοντας ότι δεν ήταν όλη η αλήθεια. Αυτήν την κατάθεση επικαλέστηκε χθες και χαρακτήρισε «προσωπικές κρίσεις» τις τότε καταγγελίες του για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και το σύστημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) που επηρεάζει τους διαιτητές. «Γιατί αποφεύγετε να αναφερθείτε στους κατηγορούμενους; Εχετε ήδη καταθέσει γι’ αυτούς», επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου και σχολίασε: «Είστε ποινικολόγος και ξέρατε ότι μια κατάθεση μπορεί να στείλει κάποιον στο εδώλιο».

«Δεν δημιούργησα εγώ αυτή την υπόθεση, στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκα. Δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο καθεστώς Κόκκαλη, μετά καθεστώς Πατέρα και μετά καθεστώς Μαρινάκη. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο το καθεστώς ΕΠΟ. Αυτοί απλά προστάτευαν τις ομάδες τους και χρησιμοποιούσαν το καθεστώς ΕΠΟ», είπε ο μάρτυρας και υποστήριξε ότι η «παράγκα» ξεκίνησε το 1996 και, «βλέποντας ποιοι παρέμεναν και τα επόμενα χρόνια, συνδύασα τα πρόσωπα στο μυαλό μου και έφτιαξα ένα σενάριο, το οποίο το πιστεύω και σήμερα. Αλλά δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο».

«Εχετε καταθέσει για εγκληματική οργάνωση», επανέλαβε η πρόεδρος και τότε ο Αλ. Κούγιας τής επιτέθηκε λέγοντας «εάν θέλετε να προστατεύσετε κάποιους, να μου το πείτε...» και δεν ανακάλεσε ούτε όταν ο εισαγγελέας τον ρώτησε αν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των λεγομένων του.

Πρόεδρος: Οταν λέγατε ότι ένας τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι να λαμβάνει χρήματα;

Αλ. Κούγιας: Αυτό είναι κρίση, δεν ήμουν μπροστά.

Πρόεδρος: Εχετε πει ότι βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμό του διαιτητή Αμπάρκιολη.

Αλ. Κούγιας: Κι αυτό κρίση είναι.

Για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή ο μάρτυρας είπε ότι «είναι από μια υπέροχη οικογένεια, ένας τζέντλεμαν»· για τον πρώην νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, Θ. Κουρίδη, πως «δεν έχει μαντίλι να κλάψει, έχει μια κόρη επιστήμονα, είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος»· για τον Ηλ. Σπάθα ότι είναι «το μεγαλύτερο ταλέντο της διαιτησίας»· για τον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Λεβαδειακός, Γ. Κομπότη, «γοητευτική φυσιογνωμία, βιομήχανος»· για τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γ. Σπανό, «από τους καλύτερους παράγοντες, έχει έναν προσωπικό εγωισμό, θέλει να κερδίζει μονίμως»· για τον πρώην αρχιδιαιτητή Γ. Δούρο, «τον έχω μεγαλώσει, έχει το καθαριστήριο του χωριού ο πατέρας του. Υποπτεύομαι κάποια βρόμικα πράγματα για τον Δούρο αλλά δεν έχω κανένα στοιχείο».

Οσο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Αλ. Κούγιας τον περιέγραψε ως στοχοποιημένο εκείνη την περίοδο και είπε ότι όταν ο Παναθηναϊκός έδιωξε κλοτσηδόν εξαιτίας κακής διαχείρισης τον εφοπλιστή Νίκο Πατέρα, ο οποίος «ήταν αδελφικός φίλος με τον Μαρινάκη, για να τους εκδικηθεί άρχισε να υποκλέπτει συνομιλίες. Εμένα μου έδωσε τις κασέτες. Είχαμε αποφασίσει με τον Πατέρα, τον Αλαφούζο, τον Θωμαΐδη και τον Τριανταφυλλόπουλο να αποκαλύψουμε αλήθειες, οι οποίες όμως δεν ήταν η απόλυτη αλήθεια». Η απάντηση του Ν. Πατέρα στον Αλ. Κούγια ήρθε λίγο αργότερα μέσω επιστολής που είχε λάβει από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη τον Μάρτιο του 2011, στην οποία ο κ. Βαρδινογιάννης σημείωνε πως η διαχείριση του κ. Πατέρα υπήρξε «υποδειγματική, άριστη και απολύτως διαφανής».

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Φεβρουαρίου με την εξέταση του Αλ. Κούγια από τον εισαγγελέα.

Απάντηση στις απειλές από τον εισαγγελέα

Το αρτοποιείο του πρώην διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα μετά την έκρηξη που είχε σημειωθεί το 2012. Ο μετέπειτα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καταγγείλει ότι του ζητήθηκε να ευνοήσει τον Ολυμπιακό σε αγώνα με την Ξάνθη, δέχεται και σήμερα απειλητικά μηνύματα

ACTION IMAGES

«Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να απειληθεί το δικαστήριο είναι μακριά νυχτωμένος», διεμήνυσε ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης αναφερόμενος στα απειλητικά μηνύματα προς τον ίδιο και τον πρώην διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα, μετά την κατάθεση του τελευταίου ότι του ζητήθηκε να σφυρίξει υπέρ των «ερυθρολεύκων» στον αγώνα Ξάνθη - Ολυμπιακός τον Ιανουάριο του 2012.

«Αναζήτησα τα σχόλια για να πάρω μια γνώση: “Φοβάμαι ότι δεν θα έχεις μαγαζάκι να πας για ζύμωμα το πρωί”, “Κι εσύ εισαγγελέα στοπ” κ.λπ. Είναι πρωτόγνωρο, δεν έχω ξαναδεί τέτοια δημόσια απειλή, έστω και αν δεν είναι σοβαρή. Αναζήτησα την επίσημη αντίδραση φορέων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λιγκ, της διαιτησίας. Κανείς δεν τις αποδοκίμασε, θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει. Με όση κομψότητα μπορώ, θα πω ότι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να απειληθεί το δικαστήριο είναι μακριά νυχτωμένος. Δεν μπορεί ένας μάρτυρας ή ένας εισαγγελέας να απειλείται εν μέσω δίκης», είπε ο εισαγγελέας.

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας είχε γίνει και στο παρελθόν δέκτης απειλητικών μηνυμάτων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2012, μόλις ένα μήνα μετά το επίμαχο παιχνίδι, ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε το αρτοποιείο του στο κέντρο της Καλαμάτας.


 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στοιχηματικά το παιχνίδι «μύριζε»
Μισό εκατομμύριο, χωρίς να υπολογίζονται οι αγορές της Ασίας, ήταν ο τζίρος για τον αγώνα Ολυμπιακός - Βέροια στις 6 Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με τον στοιχηματικό αναλυτή Νίκο Παναγόπουλο.
Στοιχηματικά το παιχνίδι «μύριζε»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Μας είπαν να χάσουμε 3-0»
Ο αγώνας Ολυμπιακός - Βέροια στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», στις 6 Ιανουαρίου 2013, στήθηκε υπέρ των «ερυθρολεύκων», σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο τότε προπονητής της Βέροιας, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, στη δίκη των 28...
«Μας είπαν να χάσουμε 3-0»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εστριψε με φαιδρές υπεκφυγές
Αρχίζουν την Τρίτη οι απολογίες των 28 κατηγορούμενων στη δίκη για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά ο νούμερο ένα κατηγορούμενος, Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν θα προσέλθει να απολογηθεί.
Εστριψε με φαιδρές υπεκφυγές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οριζε διαιτητές από το σπίτι του!
Συνεχίζεται η δίκη για τα στημένα παιχνίδια της περιόδου 2012-2015 με την αποκαλυπτική χθεσινή κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή της ΕΠΟ, Χρήστου Υφαντή.
Οριζε διαιτητές από το σπίτι του!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας