«Φτωχή σε επιχειρήματα, νομικά και ουσιαστικά διάτρητη, προσβλητική για την αλήθεια και τη νοημοσύνη όλων μας, προκλητικά μεροληπτική υπέρ των κατηγορουμένων, κατώτερη των περιστάσεων»· είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο συνήγορος Αντώνης Αντανασιώτης για να χαρακτηρίσει την εισαγγελική πρόταση, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αγόρευσής του.
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, μόλις πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επέλεξε να παραθέσει έναν έναν τους συλλογισμούς της εισαγγελέως και να τους αντικρούσει με επιχειρήματα, αποδεικνύοντας ότι με την πρότασή της «υπερέβη και αυτά ακόμη τα όρια του αισθήματος δικαίου που λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα για τον σχηματισμό της δικανικής πεποίθησης, παραβίασε τους κανόνες της λογικής, αγνόησε τα διδάγματα της κοινής πείρας και αποδέχθηκε συλλήβδην τα σαθρά επιχειρήματα των κατηγορουμένων, συγκροτώντας μια σαθρή δικανική σκέψη. Και όλα αυτά, παρά την ψιθυριστή αγόρευσή της, έκαναν εκκωφαντικό κρότο».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια των κατηγορούμενων να συμψηφίσουν την εγκληματική δράση τους, συκοφαντώντας τους αγώνες και τη δράση του ΚΚΕ και ζήτησε από τους δικαστές να αποφασίσουν με το χέρι στην καρδιά και να διαφυλάξουν την αλήθεια «γιατί η Ιστορία δεν συγχωρεί». «Εχετε ίσως δει τη γνωστή ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, το “Αυγό του φιδιού”, γυρισμένη το 1977. Αναφέρεται στο Βερολίνο του 1923, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της μπιραρίας του Χίτλερ και δείχνει πόσο ύπουλα εξαπλώνεται ο ναζισμός στη χώρα. Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από το έργο του Σέξπιρ, Ιούλιος Καίσαρ, στο οποίο υπάρχει ένας στίχος, που λέει “Σκέψου το αυγό του φιδιού, σκότωσέ το μέσα στο κέλυφος, γιατί εκκολάπτεται από την ίδια τη μοχθηρία που έχει ως είδος”. Εκφεύγει φυσικά από τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες του δικαστηρίου σας να το πράξετε, πρέπει όμως και μπορείτε να μην το διευκολύνετε στην επώασή του».
■ Οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής ολοκληρώνονται σήμερα με τον εκπρόσωπο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Αγγελο Βρεττό.
Η αποδόμηση της πρότασης σημείο προς σημείο
Εισαγγελέας: Το μόνο βέβαιο και μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση είναι η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, η οποία τελέστηκε από τον κατηγορούμενο Γ. Ρουπακιά, ο οποίος και ομολόγησε την εν λόγω πράξη του.
Αντ. Αντανασιώτης: Αλήθεια, από όλη την υπόθεση μόνο αυτό θεωρεί ότι προέκυψε με βεβαιότητα η κ. εισαγγελέας; Η οργανωμένη μετάβαση και επίθεση, για παράδειγμα, του τάγματος εφόδου της τοπικής της Νίκαιας της οργάνωσης, επιδέχεται αμφισβήτηση;
Εισαγγελέας: Ποιο θα ήταν το όφελος για το κόμμα του Λαϊκού Συνδέσμου της Χρυσής Αυγής από τη δολοφονία Φύσσα; Θα το ωφελούσε σε κάτι; Ακριβώς το αντίθετο θα συνέβαινε.
Αντ. Αντανασιώτης: Δεν γνωρίζει η κυρία εισαγγελέας από την Ιστορία ότι οι αγριότητες των ναζιστικών ενόπλων τμημάτων στη Γερμανία, των ταγμάτων εφόδου και των SS, οι μαζικές δολοφονίες, δεν εμπόδισαν το Χίτλερ να αυξήσει την πολιτική επιρροή και την εκλογική του δύναμη και να πάρει την εξουσία, το αντίθετο μάλιστα;
Εισαγγελέας: Αν οι δράστες της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες είχαν πράγματι ανθρωποκτόνο σκοπό, θα τον είχαν υλοποιήσει, καθόσον είχαν όλο το χρονικό περιθώριο και δεν θα αποχωρούσαν από τον τόπο της επίθεσης.
Αντ. Αντανασιώτης: Χτυπάνε με σφοδρότητα, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και λοστούς, πολλοί μαζί έναν άνθρωπο στο κεφάλι, αιφνιδιαστικά, την ώρα που κοιμάται και δεν μπορεί να αντιδράσει, του το σπάνε στην κυριολεξία, και επειδή –για οποιονδήποτε λόγο– δεν επιστρέφουν να τον αποτελειώσουν, να του δώσουν τη χαριστική βολή, θεωρεί η κ. εισαγγελέας ότι δεν έχουν ούτε καν ενδεχόμενο ανθρωποκτόνο δόλο;
Εισαγγελέας: Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε κατά το έτος 1980 ως όμιλος πολιτικού προβληματισμού με την ονομασία «Λέσχη» από μια μικρή ομάδα ατόμων, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και ο κατηγορούμενος Ν. Μιχαλολιάκος και τα οποία αντάλλασσαν απόψεις και προβληματισμούς επί πολιτικών συστημάτων ακραίας ιδεολογίας.
Αντ. Αντανασιώτης: Ο βασικός ιδρυτής της ομάδας και μετέπειτα αδιαφιλονίκητος αρχηγός της, ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος, δεν ήταν απλώς ένας θεωρητικός μελετητής του ναζισμού, ήταν ένας άνθρωπος της ενεργού εγκληματικής ναζιστικής και φασιστικής δράσης, δεν έκανε μόνο διαλέξεις, προκαλούσε σοβαρά επεισόδια και έβαζε βόμβες. Είναι γνωστά, για παράδειγμα, η συμμετοχή του το 1976 στην επίθεση εναντίον δημοσιογράφων στην κηδεία του αρχιβασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου, για την οποία συνελήφθη και κρατήθηκε, η ένταξή του στην ομάδα των βομβιστών που το 1978 τοποθετούσαν βόμβες σε γραφεία αντίπαλων πολιτικών κομμάτων, όπως και σε κινηματογράφους, κατά τη διάρκεια προβολής σοβιετικών-αντιναζιστικών ταινιών, κατά τις οποίες αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και ένας μάλιστα έχασε τα πόδια του. Για τη δράση του αυτή, βέβαια, έπεσε στα μαλακά και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 και στο Εφετείο σε 11 μήνες φυλάκιση. Τη θεωρεί μάλιστα και τίτλο τιμής μέχρι σήμερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας