Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εισαγγελείς εναντίον εισαγγελέων

Βασιλική Θάνου (αριστερά) - Ελένη Τουλουπάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισαγγελείς εναντίον εισαγγελέων

  • A-
  • A+
Λειτουργοί της Δικαιοσύνης αντιπαρατίθενται μέσω αλληλοσυγκρουόμενων καταθέσεων στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ● Η επιμονή του Αθ. Κατσιρώδη υπέρ της Ευγενίας Κυβέλου και κατά της Ελένης Τουλουπάκη ● Οι απαντήσεις της Βασιλικής Θάνου στις αιτιάσεις της Γ. Τσατάνη.

Την εισαγγελέα Ευγενία Κυβέλου είχε προτείνει και είχε ψηφίσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης για τη θέση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Ελένης Ράικου. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε κρίνει με ψήφους 10-1 ότι η καταλληλότερη για τη θέση ήταν η σημερινή εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς. Αμέσως μετά η Ε. Κυβέλου έκανε προσφυγή ενώ δεν είχε καν κάνει αίτηση για υποψηφιότητα –όπως απαιτεί ο νόμος– η οποία στη συνέχεια απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, εκτός από το γεγονός ότι είχε επικαλεστεί τον βαθμό της Ε. Τουλουπάκη προκειμένου να θεμελιώσει τον ισχυρισμό ότι δεν δικαιούνταν να αναλάβει τη θέση (σημειώνεται εδώ ότι με τον ίδιο βαθμό είχε αναλάβει τη θέση αυτή και η Ε. Ράικου) είχε περιλάβει στην αναφορά της εξαιρετικά προσβλητικούς για την Ε. Τουλουπάκη ισχυρισμούς. «Επικαλείται στοιχεία του φακέλου της κυρίας Τουλουπάκη, τα οποία δεν δικαιούται να γνωρίζει.

Το γεγονός δε αυτό εγείρει και πειθαρχικά ζητήματα, καθώς παραβιάζεται το καθήκον εχεμύθειας και θα ελεγχθεί πώς τα έλαβε αλλά και ο τρόπος που κάνει χρήση αυτών. Προσβάλλει δε την κρίση των μελών του ΑΔΣ» («Δημοκρατία», 21.6.2017). Η Ε. Κυβέλου υπήρξε άλλωστε και στενή συνεργάτις της Ε. Ράικου.

Την ίδια ακριβώς στάση και επιμονή είχε ο κ. Κατσιρώδης και στην ψηφοφορία για την παράταση της θητείας της Ελένης Τουλουπάκη, προτείνοντας ξανά την Ε. Κυβέλου.

Ο λόγος κλήτευσης της συγκεκριμένης μάρτυρα παραμένει, ωστόσο, «άγνωστος», δεδομένου ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση Novartis. Οπως ακριβώς και η Γ. Τσατάνη, η οποία επί δύο συνεχείς συνεδριάσεις μιλούσε για την υπόθεση Βγενόπουλου και στις πιέσεις Παπαγγελόπουλου προκειμένου να επιστρέψει τη δικογραφία στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος.

Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις δεν είχαν αποδώσει, μια και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξέτασης της ογκώδους δικογραφίας η ίδια αποφάσισε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο την ίδια στιγμή που η κυπριακή Δικαιοσύνη διερευνούσε το οικονομικό σκάνδαλο. Συμπτωματικά και η Γ. Τσατάνη είχε προσφύγει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου λόγω της πειθαρχικής ποινής που είχε επιβληθεί, ωστόσο το αίτημά της είχε απορριφθεί από το σύνολο των μελών της Ολομέλειας.

Παρέμβαση Θάνου

Με αφορμή τη διήμερη κατάθεση της Γ. Τσατάνη, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Θάνου εξέθεσε χθες τη δική της άποψη με τηλεφωνική παρέμβαση στην ΕΡΤ, απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη. Εξήγησε ότι η πειθαρχική δίωξη που της επιβλήθηκε ήταν αποκλειστικά το αποτέλεσμα των ενεργειών της εισαγγελέως.

Συγκεκριμένα, μόλις η Γ. Τσατάνη έθεσε όλες τις δικογραφίες του σκανδάλου Βγενόπουλου στο αρχείο και μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο και ειδικά μετά την αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τον τρόπο που κινήθηκε η Γ. Τσατάνη, ήταν νομικά μονόδρομος για τη Β. Θάνου. Η ίδια στη συνέχεια, απλά ασκώντας την αρμοδιότητά της, παράγγειλε πειθαρχικό έλεγχο. «Κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία μεθόδευση» τόνισε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η Γ. Τσατάνη ισχυρίστηκε αναληθώς, σύμφωνα με τη Β. Θάνου, ότι υπήρξε αλλαγή νόμου προκειμένου να υποστεί η ίδια δίωξη. Οπως αποδεικνύεται και με τις ημερομηνίες, η αλλαγή νόμου για τις αρμοδιότητες του προέδρου του Αρείου Πάγου είχε σε ανύποπτο χρόνο προηγηθεί της απόφασης Τσατάνη να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Το μόνο που έκανε η Β. Θάνου ως πρόεδρος ήταν να διατάξει τον έλεγχο, ενώ στη συνέχεια αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την ελεγχόμενη εισαγγελέα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ακολούθησε –όπως προβλέπει ο νόμος– η πειθαρχική αγωγή από τη Β. Θάνου.

Οπως είναι γνωστό, στη διαδικασία αυτή ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα ούτε πολύ περισσότερο το περιθώριο οποιασδήποτε μεθόδευσης και δεν μετέχει φυσικά στα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια. Αυτά τα Συμβούλια αποφάσισαν ότι η Γ. Τσατάνη έχει υποπέσει σε βαρεία αμέλεια και τιμωρήθηκε με πειθαρχική ποινή και από τα δύο Πειθαρχικά Συμβούλια. Οταν η Γ. Τσατάνη αναφέρεται λοιπόν σε μεθοδεύσεις εναντίον της μετά τις αμετάκλητες αποφάσεις δύο πειθαρχικών οργάνων, μάλλον... κάπως υπερβάλλει.

Παρέλαση εισαγγελέων

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής και το άγχος της πλειοψηφίας (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) να αποδείξουν πάση θυσία ότι ο Παπαγγελόπουλος πίεζε ασφυκτικά πληθώρα εισαγγελέων, το μόνο βέβαιο είναι ότι όλα ήταν και παραμένουν στο επίπεδο των ισχυρισμών.

Ισχυρισμοί που διατυπώνονται κάπως αντιφατικά, μια και οι ίδιοι εισαγγελείς αφενός δηλώνουν ότι προφανώς δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, αλλά αφετέρου, μόλις απομακρύνθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη διερεύνηση υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος, αποφάσισαν να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διενέξεις και να καταγγείλουν ομόφωνα τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς όλη αυτή η παρέλαση εισαγγελέων ανάμεσα σε καταθέσεις ισοβιτών, κατηγορουμένων ή υπόπτων για εμπλοκή στο σκάνδαλο με μοναδική σκοπιμότητα την ενοχοποίηση ενός υπουργού και την αποδόμηση του σκανδάλου οδηγεί αναμφίβολα στην ακόμα μεγαλύτερη βλάβη της εικόνας της Δικαιοσύνης στην ταλαίπωρη αυτή χώρα της κανονικότητας.

Με κουκούλες;

● Ενδιαφέρον θα έχει τέλος το πώς θα υπερβούν τον νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες οι βουλευτές της Ν.Δ., δεδομένου ότι οι μόνοι που μπορούν να αποχαρακτηρίσουν τους μάρτυρες είναι οι αρμόδιοι εισαγγελείς και οι εποπτεύοντες που τους παρείχαν το καθεστώς προστασίας. Οι μόνες επιλογές, επομένως, είναι είτε η τηλεφωνική συνομιλία είτε η παρουσία τους με κουκούλες!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η δικαιοσύνη ζαρώνει ποινικοποιώντας την εισαγγελική έρευνα
Άσκησε τελικά δίωξη ακόμα και για κακούργημα (κατάχρηση εξουσίας) στην Ελένη Τουλουπάκη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ιωαννίδης.
Η δικαιοσύνη ζαρώνει ποινικοποιώντας την εισαγγελική έρευνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
Σε μικρές ποινές με αναστολή καταδικάστηκαν πρωτοδίκως οι βασικοί κατηγορούμενοι στην πρώτη μεγάλη δίκη για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ενώ αθωώθηκε η πρώην γραμματέας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
Την έντονη αντίδραση των δικαστών προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών...
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μια «τυχαία διάρρηξη» είδε ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο σπίτι της εισαγγελέως
Η Ελ. Τουλουπάκη εξέφρασε χθες φόβο για τη ζωή της αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν βρήκε, έστω τυπικά, δυο λόγια να πει, όπως πάγια συνηθίζεται σε κάθε ύποπτο περιστατικό που αφορά λειτουργό της Δικαιοσύνης.
Μια «τυχαία διάρρηξη» είδε ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο σπίτι της εισαγγελέως
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Την επόμενη φορά θα με σκοτώσουν»
Η διάρρηξη στο σπίτι της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ήταν ασφαλώς μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη εναντίον της προπαγάνδα.
«Την επόμενη φορά θα με σκοτώσουν»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μετά την κατάθεση στην Προανακριτική, ήρθε η προαγωγή της Ράικου
Όπως ήταν αναμενόμενο η πρώην αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου προήχθη τελικά σήμερα στον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών.
Μετά την κατάθεση στην Προανακριτική, ήρθε η προαγωγή της Ράικου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας