• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.3°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  47%

Την παραπομπή σε βαθμό κακουργήματος του πρώην διευθυντή της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ για σκάνδαλο που προκάλεσε ζημιά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο Ιδρυμα προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PIXEL

Ντοκτορά στη διαφθορά

 • A-
 • A+

Διδακτορικό... στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος! Πώς προκλήθηκε ζημιά 1 εκατομμυρίου ευρώ στο ΑΠΘ, εν μέσω οικονομικής κρίσης και άλλων περιπετειών για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, περιγράφει ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Μητρουλιάς, στην πρόταση που υπέβαλε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ζητώντας να παραπεμφθεί για απιστία σε βαθμό κακουργήματος πρώην διευθυντής στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης του ιδρύματος.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, για αδικήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε από το 2008 ώς το 2012. Από τη θέση του, ωστόσο, απομακρύνθηκε μόλις πέρυσι.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του άλλοτε πανεπιστημιακού στελέχους με δύο πρυτάνεις του ΑΠΘ για τα οικονομικά των κυλικείων που διαχειρίζεται η εταιρεία: εκείνων της Φοιτητικής Λέσχης, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Τμήματος Νομικών-Οικονομικών Επιστημών, της κεντρικής βιβλιοθήκης και της Φιλοσοφικής Σχολής.

Οπως διαφαίνεται από την εισαγγελική πρόταση, ο κατηγορούμενος -πλέον πρώην- διευθυντής φέρεται ότι δεν εισέπραττε τα μισθώματα από τους επιχειρηματίες που τα εκμεταλλεύονταν, δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, δεν καταλόγιζε τόκους υπερημερίας, έδινε σιωπηρές παρατάσεις στην εξόφληση των ενοικίων, δεν εισέπραττε επιταγές που είχε στα χέρια του, δεν ενημέρωνε τα άλλα μέλη της διοίκησης της εταιρείας και διέπραξε μια σειρά παραλείψεων που εντοπίστηκαν από την έρευνα.

«Οι παρατάσεις της διάρκειας των μισθώσεων κατά παράβαση των όρων των μισθωτηρίων συμβολαίων γίνονταν σιωπηρώς, ενώ υπήρχαν μεγάλα χρηματικά υπόλοιπα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Αθώοι δύο πρώην πρυτάνεις

Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί αρχικά τα ονόματα των πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου και Αναστάσιου Μάνθου, που όμως -όπως προέκυψε- δεν είχαν καμιά ουσιαστική ευθύνη. Επίσης, πλημμελήματα προέκυψαν και για μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά δεν ασκήθηκε δίωξη λόγω παραγραφής.

Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσα παραστατικά μπόρεσε να εντοπίσει στην ΕΑΔΠ (Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΑΠΘ), ενώ έλαβε καταθέσεις από στελέχη και εργαζομένους της εταιρείας. Στο πόρισμά του διαπιστώνει αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς από την έρευνα που διεξήγαγε προέκυψε ότι η ΕΑΔΠ, και κατά συνέπεια το Πανεπιστήμιο, ζημιώθηκε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Η έρευνα του ΣΔΟΕ εστιάστηκε κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των κυλικείων.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Τύπος είχε αποκαλύψει ότι ο διευθυντής της ΕΑΔΠ ήταν και μέτοχος ενός από τα πλέον κεντρικά bar-restaurant στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, στενό συγγενικό πρόσωπο του συνεταίρου του φέρεται ότι συμμετείχε στην εταιρεία που διαχειριζόταν το κυλικείο της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης... Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρώην διευθυντής της ΕΑΔΠ συναλλασσόταν με επιχειρηματικό όμιλο, το πρωί ως εκμισθωτής του και το βράδυ ως συνεταίρος του!

Η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1994 με το Π.Δ. 349/94, το οποίο αποτελεί και το καταστατικό που διέπει τη λειτουργία της. Σκοπός της εταιρείας είναι: η αξιοποίηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του ΑΠΘ και η προώθηση της ορθότερης διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων προς πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η ΕΑΔΠ εκχωρούνται σ’ αυτήν κατά χρήση με αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και η αξιοποίησή τους γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και με άξονα το συμφέρον του ΑΠΘ.

Η εταιρεία ασκεί τις εξής δραστηριότητες: εκμετάλλευση κυλικείων, εστιατορίων και υποστήριξη έργων καθαριότητας αυτών, παραγωγή και αναπαραγωγή επιστημονικών εκδόσεων του ΑΠΘ και διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εκδόσεων αυτών, διαχείριση δικτύων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ΑΠΘ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το...
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καλαμαριά: Ακρα του τάφου... ατασθαλία
Μακάβριο... σκάνδαλο 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καλαμαριάς φαίνεται ότι θα καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες, αν το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κάνει δεκτή τις επόμενες μέρες την πρόταση της εισαγγελέως...
Καλαμαριά: Ακρα του τάφου... ατασθαλία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2005-06 διαπιστώνει «διαρροή» δύο εκατομμυρίων ευρώ για «εικονικά έργα» της ΕΥΑΘ και παραπέμπει σε δίκη για κακουργήματα τον διευθυντή δικτύου και μηχανικό της...
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποινική δίωξη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΕΛΚΕ
Η ώρα του ΠΑΜΑΚ για τις ανείσπρακτες εισφορές καθηγητών στον ΕΛΚΕ. Λίγες ημέρες μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για τα διαφυγόντα χρήματα στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ...
Ποινική δίωξη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΕΛΚΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρνητική εισήγηση στις αιτήσεις αναίρεσης
«Οχι» από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις αιτήσεις αναίρεσης των καταδικασμένων για το «σκάνδαλο Παπαγεωργόπουλου». Σε περίπου δύο μήνες η απόφαση του Ανωτάτου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Στη διαδικασία...
Αρνητική εισήγηση στις αιτήσεις αναίρεσης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη για τη ΒΕΠΕ Γρεβενών
Μετά το σκάνδαλο με τα τούνελ της Εγνατίας οδού στα Γρεβενά, μια άλλη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται αυτοδιοικητικοί και κομματικοί παράγοντες της περιοχής από τη Ν.Δ. απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Αφορά το έργο...
Δίωξη για τη ΒΕΠΕ Γρεβενών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας