Το θέμα της απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
Οι τέσσερις προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με τον νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.
Παρούσα σε όλη την σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ήταν η Β. Θάνου, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της «κρατήθηκε» και συζητήθηκε προ τελευταία καθώς ο προεδρεύων αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος είχε κώλυμα να συμμετάσχει στην σύνθεση του δικαστηρίου που θα εκδίκαζε την συγκεκριμένη υπόθεση, αφενός καθώς η κόρη του Μαρία-Ιωάννα Ράντου είχε κάνει παρέμβαση υπέρ του κύρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος του και αφετέρου η κυρία Θάνου είχε προεδρεύσει σε ένα πειθαρχικό που είχε ο κ. Ράντος.
Στη συζήτηση, από την πλευρά της κυρίας Θάνου και των παλαιών μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υποστηρίχθηκε ότι παραβιάζεται τόσο η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία), όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα έγινε εκτενής αναφορά στα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ισχυρισμό ότι δεν παρέχουν δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θητείας του Δ.Σ.
Η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού Δ.Σ. είναι αντίθετη στο Δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους, επικαλέστηκαν οι δικηγόροι τους και παράλληλα, επανέλαβαν ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη. Ακόμη, ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου Δ.Σ. ανέφεραν ότι πέντε μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ακόμη, ανέφεραν ότι τίθεται θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.
Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κυρία Θάνου διετέλεσε άμισθός νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας