Ομόφωνα αθώο έκρινε το Πλημμελειοδικείο Πειραιά τον τέως αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτη Ράπτη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος προς όφελος του ΟΛΠ.
Οι δικαστές υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα, που όχι μόνο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ήταν αθώος, αλλά υποστήριξε ότι «η υπόθεση δεν έπρεπε καν να φτάσει στη δικαστική αίθουσα με αυτούς τους κατηγορούμενους».
Επίσης το δικαστήριο έκρινε αθώους τον τέως πρόεδρο του ΟΛΠ, κάπτεν Fu, τον πρώην πρόεδρο Γιώργο Ανωμερίτη και τον τότε αρχηγό επιφυλακής των δύο επιχειρησιακών κέντρων του Λιμενικού.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης του τ. αρχηγού, Στέλιου Βουδούρη, στην «Εφ.Συν.» αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης: «Αποκαταστάθηκαν η λογική και η νομιμότητα, μετά από μια μακρά αποδεικτική διαδικασία η οποία κατέληξε σε απολύτως ξεκάθαρα δικαστικά συμπεράσματα».
Κατάσχεση λόγω χρεών
Η υπόθεση για την οποία ο τέως αρχηγός του Λιμενικού βρέθηκε κατηγορούμενος -και πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν για την καταδίκη του πριν ακόμα ξεκινήσει η δίκη στο δικαστήριο- αφορούσε το πλοίο «Μακεδονία» το οποίο είχε κατασχεθεί λόγω χρεών (πάνω από 20 εκατ. ευρώ) σε τράπεζες και στον ΟΛΠ και από το 2013 βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.
Τον Νοέμβριο του 2017 δόθηκε εντολή στην πλοιοκτήτρια εταιρεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες να απομακρύνει το πλοίο από την περιοχή, διαφορετικά θα ακολουθούνταν διαδικασία εκποίησης. Ωστόσο, αρχές Δεκεμβρίου 2017 το πλοίο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και προσάραξε στην Κυνόσουρα. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε σε ιδιωτικό ναυπηγείο.
Τον ίδιο μήνα έλαβε άδεια απόπλου από το Λιμεναρχείο Πειραιά και απέπλευσε ρυμουλκούμενο για την Τουρκία με την επίσημη δικαιολογία ότι πηγαίνει για επισκευές. Μόλις η διοίκηση του ΟΛΠ πληροφορήθηκε τον απόπλου του, έστειλε στον τότε αρχηγό του Λιμενικού έγγραφη καταγγελία για «παράνομη άδεια απόπλου», ζητώντας την ανάκλησή της και την επιστροφή του πλοίου στον Πειραιά.
Ο αρχηγός έδωσε εντολή το πλοίο να διακόψει τον πλου και να κατευθυνθεί στο κοντινότερο λιμάνι, που ήταν τα Ψαρά, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ωστόσο ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένα (ΔΑΛ) έκανε αναφορά κατά του αρχηγού, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δικαίωμα να σταματήσει τον απόπλου του πλοίου αφού αυτό είχε χαρακτηριστεί «επικίνδυνο και επιβλαβές» και έτσι η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη.
Για διάλυση στην Τουρκία
Σημειώνεται ότι, όπως αποδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία, το πλοίο τελικά οδηγήθηκε στην Τουρκία όχι για επισκευές αλλά για διάλυση και μάλιστα το τίμημα που προέκυψε από το scrap δεν έγινε ποτέ γνωστό.
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ την εποχή εκείνη προκειμένου να χτυπήσουν τον τότε αρχηγό ο οποίος από την αρχή υποστήριζε ότι την εντολή επιστροφής του πλοίου την έδωσε με αποκλειστικό σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα τον Αύγουστο του 2019 (η κυβέρνηση είχε αλλάξει, αλλά ο αρχηγός του Λιμενικού παρέμενε ακόμα στη θέση του) το οποίο κατηγορούσε τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ότι διατηρούσε στη θέση του τον «αμφιλεγόμενο επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας