Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιους προτείνει για παραπομπή ο εισαγγελέας για τα στημένα

Εντοπίστηκαν 51 στημένοι αγώνες της επίμαχης περιόδου, σε όλες τις κατηγορίες.

Ποιους προτείνει για παραπομπή ο εισαγγελέας για τα στημένα

  • A-
  • A+

Την παραπομπή σε δίκη 93 από τους 152 συνολικά κατηγορούμενους για την υπόθεση των στημένων αγώνων την τριετία 2008 - 2011 εισηγείται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο αντεισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Πούλιος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ανάμεσα στα πρόσωπα που ο Παναγιώτης Πούλιος ζητά την παραπομπή τους στο εδώλιο είναι και ο πρώην μεγαλοπαράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου και νυν δημάρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο Γιώργος Τσακογιάννης, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, ενώ παράλληλα ζητεί την απαλλαγή 59 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ωστόσο, τον τελικό λόγο έχει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμα για το ποιοι από τους κατηγορούμενους θα οδηγηθούν στο ακροατήριο. Πιο συγκεκριμένα, στην πολυσέλιδη πρόταση του (3.099 σελίδες), ο εισαγγελικός λειτουργός αποδίδει αρχηγικό ρόλο στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο αλλά και τον Γιώργο Τσακογιάννη, ενώ στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, διαιτητές αλλά και ποδοσφαιριστές.

Κατά τον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, «δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με διακριτούς ρόλους», που δρούσε από το 2008 μέχρι και την 27/6/2011, καθώς έστηνε αγώνες τζογάροντας μεγάλα ποσά σε στοιχήματα και αποκομίζοντας τεράστια παράνομα κέρδη.

Στην πρόταση γίνεται εκτενής αναφορά σε στημένα παιχνίδια και σε περιστατικά χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων και εκβιασμών, καθώς το εισαγγελικό βλέμμα εντόπισε 51 στημένους αγώνες, της επίμαχης περιόδου, σε όλες τις κατηγορίες (Super League, Football League, Κύπελο Ελλάδος).

Ο κ. Πούλιος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε απειλές και εκβιασμούς για την χειραγώγηση αγώνων και «πονταρίσματα» μέσω του ΟΠΑΠ σε «στημένα παιγνίδια», που είχαν ως αποτέλεσμα την ζημιά του Οργανισμού. Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης , της απάτης κατ' επάγγελμα και συνήθεια, της εκβίασης με απειλή βλάβης του εξαναγκαζομένου, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.

Ο εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν οι:

Αχιλλέας Μπέος (Δήμαρχος Βόλου), Γιώργος Τσακογιάννης (πρώην ιδιοκτήτης Ηλιούπολης), Αβραάμ Παπαδόπουλος (ποδοσφαιριστής), Μιχάλης Νικολόπουλος (ποδοσφαιριστής), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Γιάννης Κομπότης (πρόεδρος Λεβαδειακού), Αντώνης Μανίκας (προπονητής), Άγγελος Τραυλός (μάνατζερ), Γιώργος Πουλόπουλος (ποδοσφαιριστής), Γιώργος Μποροβήλος (πρόεδρος Αστέρα Τρίπολης και Super League), Δημήτρης Μπάκος (ιδιοκτήτης Αστέρα Τρίπολης), Γιώργος Γρηγορόπουλος (πρώην πρόεδρος Καλαμάτας), Κωνσταντίνος Χρυσοχοϊδης (μεγαλομέτοχος Διαγόρα), Σιδηρόπουλος Μάκης (ποδοσφαιριστής), Κώστας Μενδρινός (ποδοσφαιριστής), Κουντούρης Μιχάλης (πρόεδρος Ερασιτέχνη Ολυμπιακού), Κανελλάκης Χρήστος (Πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός), Γιώργος Σέγκος (πρώην διαιτητής), Νύκταρης Ηρακλής (αφανής παράγοντας του ΟΦΗ), Νίκος Παπαδόπουλος, Αλέκος Βοσνιάδης (προπονητής), Νίκος Πηρούνιας (πρώην πρόεδρος του Εθνικού), Θοδωρής Σαββάκης (ιδιοκτήτης Πανθρακικού), Δημήτρης Τζελέπης (πρόεδρος Πανθρακικού), Κώστας Χαραλαμπίδης (πρώην πρόεδρος Ιωνικού), Στ. Δαϊλάκης (πρώην βουλευτής, πρόεδρος Δόξα Δράμας), Θανάσης Σάμιος (πρώην πρόεδρος Δόξας Δράμας), Βασίλης Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος, Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Παπαδόπουλος Γιάννης (πρώην υπάλληλος ΕΠΟ), Βασίλης Γεωρτσιάκος (παίκτης στοιχήματος), Αναστάσιος Ντότσης (μάνατζερ), Νικόλαος Χάλκος (πρώην πρόεδρος της Ηλιούπολης), Ευστάθιος Προβατίδης (ποδοσφαιριστής), Πέτρος Ρουτζιέρης (προπονητής), Ιωάννης Ναυρινιάδης (πρόεδρος Αετού Σκύδρας), Βασίλειος Αδαμάκης (πρόεδρος Εθνικού Αστέρα), Παύλος Δήμου (ποδοσφαιριστής), Απαρεσίδο Αλβες Λουίς Μιγκέλ (ποδοσφαιριστής), Ιωάννης Τσιγιάννης, Άκης Πάσσαλης, Λουκάς Αποστολίδης (ποδοσφαιριστής), Γεώργιος Πράττος (μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου), Γεώργιος Βαρουτσίκος (μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου), Γεώργιος Τόρης (αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου), Γεωργόπουλος, Καραμανίδης, Καραμάνης, Χρήστος Σφήκας (πρώην διαιτητής), Θεοχαρίδης Νεοκλής, Θεοχαρίδης Κ, Βίλλας, Μιχαήλ Τσιβελέκης, Αυγίδου, Διονύσης Κοτίνης, Μαρία Βυθοπούλου, Αναστάσιος Θάνος, Τσεκερίδης, Τάμπασης, Θεόσογλου, Τυριακίδης, Ζώης, Κάσσης, Λιόντος, Ρόδης, Βεργώνης, Λερογιάννης, Μπαλάφας, Νταής, Μαρτίνης, Ψέλλας, Πιταράκης, Βασιλόπουλος, Ζέρβας, Μουδάτσος, Διγώνης, Γανάτος, Μπόης, Κουγιουμτζίδης, Μημίδης, Καραμανίδης, Νεοχωρίτης, Μαυρόπουλος, Χίλης, Γούτας, Μανώλης, Νάκος, Γαλαίος, Ημελλος, Παπαγγέλης, Ηρακλής, Σούκας.

Οι 59 που προτείνεται η απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία είναι οι:

Μαρινάκης, Κανελλόπουλος, Καλογιάννης, Γιάχος, Λιμπάντζης, Σαλαμαστράκης, Ρέγιες, Γκούτμαν, Τρύφωνας, Καλόποπουλος, Γιάννης Σπάθας, Γεωργιάδης ΓΧ, Λυράκης, Παντελίδης Σάββας, Δημητρόπουλος Αλέξανδρος, Φυντάνης, Καλογερόπουλος Χαράλαμπος, Στέλιος Σφακιανάκης, Ντίτσος, Τσακίρης Κων/νος, Γιαννόπουλος, Αρφάνης, Σπάρταλης, Μουστάκας, Φασουλής, Αρβανιτάκης, Οικονομίδης, Παπασταθόπουλος Λεωνίδας, Καλυβίτης, Αλβέρτης, Ανδρέου, Πουλουγούρης, Κωστουλέας, Ηλιόπουλος, Βερρής, Κουτσουμπού, Παναγιωτίδης, Ελευθεριάδης, Ντούμος, Παπαδόπουλος Αν., Παπαδόπουλος Κ., Καμπουράκης, Σαλευρής Κ., Μπιτούνης, Πηρούνιας Σ., Κητζίδης, Ντάγκας, Τσελεκίδης, Στεφανίδης, Μερτύρης, Πουργούρης, Μάραμα Αλμπέρτο, Φακλής, Κοτσαύτης, Μαρουλής, Κοτσογιάννης, Μπούκης, Κιοτζένης, Μασούρης.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Σέντρα» στο δικαστικό ματς για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας άρχισε χθες και διέκοψε για τις 9 Οκτωβρίου η δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη και ακόμη 27 παραγόντων του ποδοσφαίρου, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην...
«Σέντρα» στο δικαστικό ματς για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η δίκη Μαρινάκη
Στις 27 Σεπτεμβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Β' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας ο Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλοι 27 κατηγορούμενοι, προκειμένου να δικαστούν για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο...
Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η δίκη Μαρινάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχή Μπέου για την υπόθεση «Koriopolis» πρότεινε η εισαγγελέας
Την ενοχή του πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέα Μπέου και του πρώην ιδιοκτήτη της Ηλιούπολης Γιώργου Τσακογιάννη, καθώς και άλλων 23 από τους 26 κατηγορούμενους, πρότεινε η εισαγγελέας του...
Ενοχή Μπέου για την υπόθεση «Koriopolis» πρότεινε η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβλήθηκε η δίκη για τα «στημένα»
Για τις 7 Νοεμβρίου 2016 διεκόπη από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση των στημένων αγώνων του 2011 στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να είχαν ο Αχιλλέας Μπέος και ο Γιώργος...
Αναβλήθηκε η δίκη για τα «στημένα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο κύριος «Δεν θυμάμαι»
Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε ο Γιάννης Αλαφούζος καταθέτοντας στη δίκη για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο. Ξέχασε και τις καταγγελίες περί δωροδοκίας διαιτητών και τις αναφορές σε οργανωμένο σχέδιο...
Ο κύριος «Δεν θυμάμαι»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαρτυρικές καταθέσεις για τους «στημένους» αγώνες
Με τις καταθέσεις του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου, και του πρώην μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Χρήστου Σάββα, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την ουσία της υπόθεσης των...
Μαρτυρικές καταθέσεις για τους «στημένους» αγώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας