• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.8°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.1°C / 13.2°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.4°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 10.9°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 12.6°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 6.8°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.4°C
  1 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 15.9°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τουλάχιστον ξεχώρισε η εισαγγελέας

 • A-
 • A+
Απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, το αίτημα άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Βόλου ● Το Δικαστικό Συμβούλιο φαίνεται πως υποχώρησε στις αφόρητες πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε, όμως θετική έκπληξη αποτέλεσε η πρόταση της εισαγγελέως υπέρ της άδειας με πλήρη αιτιολόγηση

Με στερεότυπες επαναλήψεις εκτιμήσεων το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου -χωρίς να εκπλήσσει κανέναν- απέρριψε ξανά το αίτημα άδειας του κρατούμενου στις αγροτικές φυλακές Βόλου Δημήτρη Κουφοντίνα. Το μη αναμενόμενο, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν η θετική και πλήρως αιτιολογημένη πρόταση της εισαγγελέως.

Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών αναφέρει όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις προκειμένου ένας κρατούμενος να πάρει άδεια: απαιτούμενο χρόνο έκτισης ποινής (ο συγκεκριμένος τον έχει υπερβεί κατά πολλά χρόνια), καμία εκκρεμή δικαστική διαδικασία σε βάρος του ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη, συμπεριφορά κρατουμένου (καλή διαγωγή) στο διάστημα κράτησης αλλά και στις άδειες που ήδη έχει λάβει. Η εισαγγελέας τονίζει ότι «συνεκτιμάται η ωφέλεια την οποία μπορεί να έχει για την προσωπικότητα του καταδίκου και τη μελλοντική του εξέλιξη η λήψη μέτρων για τη σταδιακή επάνοδό του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας».

«Σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη το είδος και η βαρύτητα του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκε, το είδος και το μέγεθος της ποινής που του επιβλήθηκε, το υπόλοιπο της ποινής προς έκτιση και η προηγούμενη ελεύθερη ζωή του καταδίκου, στοιχεία τα οποία άλλωστε έχουν ληφθεί υπόψη κατά την επιβολή της ποινής», τονίζει η εισαγγελέας, επικαλούμενη και το σκεπτικό αναίρεσης του Αρείου Πάγου. Αναφέρει ως επιβαρυντικό στοιχείο την κήρυξη απεργίας πείνας του κρατουμένου (ύστερα από απόρριψη άδειας το 2019).

«Είναι γεγονός ότι με την κήρυξη της απεργίας πείνας και την αποστολή επιστολών στα ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου, ο κρατούμενος δεν περιορίστηκε απλώς και μόνον στην παράθεση των πολιτικών του πεποιθήσεων και της ιδεολογίας του, η διαμόρφωση και η διατήρηση των οποίων είναι αναφαίρετο δικαίωμά του ως πολίτη της ευνομούμενης Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά επιπλέον, καλώντας σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, τους οποίους, ως “αλληλέγγυους”, καλούσε να “ξαναπιάσουν το κόκκινο νήμα των αγώνων”, έμμεσα, προκάλεσε ερεθισμό [...] διεγείροντάς τους κατ’ αυτόν τον τρόπο προς τον σκοπό τέλεσης αξιόποινων πράξεων που ενέχουν βία, χωρίς να παροτρύνει άμεσα [...]».

Για τους λόγους αυτούς η εισαγγελέας θεωρεί ότι «η συμπεριφορά του εκτιμήθηκε ήδη ως συμπεριφορά κρατουμένου μη συμμορφούμενη προς τους κανόνες της έννομης τάξης», συνεπώς ορθά απορρίφθηκε τότε το αίτημά του (Ιούνιος 2019).

Και συνεχίζει: «Ωστόσο, όλο το χρονικό διάστημα των έξι μηνών μετά την έκδοση του απορριπτικού βουλεύματος, που έληξε την απεργία πείνας, μέχρι και σήμερα ο κρατούμενος δεν προέβη σε καμία ενέργεια ανάλογη των προηγούμενων αντιδράσεών του [...] επέλεξε να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του. Ούτε και επανέλαβε δημοσίως τις δηλώσεις του παρελθόντος, οι οποίες άλλωστε έχουν ήδη ληφθεί υπόψη τόσο από το Συμβούλιό σας όσο και από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αδειών κατά τον σχηματισμό της δικανικής κρίσης περί απόρριψης των προηγούμενων αιτημάτων του για χορήγηση άδειας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για την αξιολόγηση της διαγωγής του κατάδικου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εν γένει συμπεριφορά του, όπως εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του, για την αξιολόγηση, δε, της επικινδυνότητας αυτού προς τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο χαρακτήρας του, όπως αυτός διαγιγνώσκεται με βάση το σύνολο της διαγωγής που επέδειξε κατά τη διάρκεια της έκτισης της ποινής του, κρίνεται ότι ο προσφεύγων κρατούμενος στους έξι μήνες που μεσολάβησαν επέδειξε “καλή διαγωγή”, όχι μόνο υπό την έννοια της εξωτερικής καλής συμπεριφοράς -έλλειψη πειθαρχικών παραπτωμάτων- αλλά και υπό την έννοια της εν γένει “θετικής” συμπεριφοράς, ήτοι της αληθούς συμπεριφοράς που πηγάζει από την ενδόμυχη αποδοχή των κανόνων της προσήκουσας συμπεριφοράς που πρέπει να επιδεικνύει ο κρατούμενος».

Για τους λόγους αυτούς η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα και να δοθεί η άδεια.

Αντίθετα, το Συμβούλιο, ακολουθώντας την... πεπατημένη, απέρριψε τελικά το αίτημα επικαλούμενο τις ουσιαστικές προϋποθέσεις με αναφορές στους απρόβλεπτους παράγοντες τους οποίους και εμφανώς επιχειρεί να προβλέψει.

Ξανά αποσπασματικές αναφορές του κρατουμένου που ανάγονται στο παρελθόν και ερμηνεύονται ως έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια: π.χ. η γνωστή φράση του εργατικού κινήματος «κόκκινο νήμα των αγώνων» (που συνδέει τους αγώνες) ερμηνεύεται αυθαίρετα ως αναφορά σε αίμα!

«Ενώ εξέθεσε ότι κινείται πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εν τούτοις, όταν ρωτήθηκε εάν σέβεται το ίδιο και την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί υπέρτατο έννομο αγαθό, απέφυγε ομοίως να απαντήσει συγκεκριμένα, επαναλαμβάνοντας ότι σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι βιώνει δραματικά την αντινομία ανάμεσα στις πράξεις του και στον πόνο των συγγενών των θυμάτων του, που είναι και δικός του, γεγονός που καταδεικνύει ότι αρνείται συνειδητά να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, σεβόμενος τις επιταγές της έννομη τάξης»!

Το Συμβούλιο αναφέρει ακόμα ότι στην προηγούμενη άδειά του περπάτησε σε δρόμο όπου δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα θύματά του, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά «όλως προκλητική, που καταδεικνύει έμπρακτα και πέραν πάσης αμφιβολίας τόσο την έλλειψη σεβασμού του στη μνήμη των θυμάτων του [...]». Προκειμένου, τέλος, να ενοχοποιήσει τον Κουφοντίνα, πέρα από την αναφορά στην απεργία πείνας, τον συνδέει άμεσα με όλες τις ενέργειες που ακολούθησαν, ακόμα και με εκτενή αναφορά στη δράση του «Ρουβίκωνα». Το ίδιο κάνει και με την παλιά υπόθεση κινητοποιήσεων στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού εξαιτίας του ότι ο ίδιος είχε δηλώσει συμπαράσταση στους άλλους κρατουμένους.

Πέρα από το γεγονός ότι ακόμα και οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν στο παρελθόν εισηγηθεί θετικά στα αρμόδια συμβούλια (της φυλακής και το δικαστικό), τώρα -κατόπιν των αφόρητων πολιτικών πιέσεων- επιμένουν να αρνούνται την απόδοση ενός ευεργετικού δικαιώματος, είναι πρωτοφανή για κράτος δικαίου τα όσα επικαλούνται για να στηρίξουν μια αστήρικτη επιλογή εις βάρος ενός ή δύο κρατουμένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο νόμος γονατίζει μπροστά στην πολιτική εξουσία
Απορρίφθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Kόπηκε ξαφνικά μετά τις πρώτες άδειες αναιτιολόγητα και χωρίς να έχει υποπέσει ο κρατούμενος σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα ή...
Ο νόμος γονατίζει μπροστά στην πολιτική εξουσία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέο «φρένο» στην άδεια Κουφοντίνα
Νέα απορριπτική πρόταση για την τακτική άδεια στον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα και με νέο σκεπτικό υπέβαλε προς το δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Βόλου. Αυτή τη φορά επικαλείται τις εκδηλώσεις συμπαράστασης...
Νέο «φρένο» στην άδεια Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
Αγνοώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βόλου εισηγήθηκε αρνητικά προς το Συμβούλιο της φυλακής για το αίτημα της άδειας του Δ. Κουφοντίνα επικαλούμενη νέα δίωξη κατά του κρατουμένου.
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια
Η παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτη Χρ. Σεβαστίδη, έθεσε πρακτικά και ουσιαστικά τέλος σε κάθε προσπάθεια σκόπιμης ή μη παρερμηνείας του νόμου που αφορά τις άδειες κρατουμένων.
Και οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νόμοι α λα καρτ
«Περαιτέρω δοκιμασία για να βεβαιωθεί ότι η καλή συμπεριφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν είναι προσχηματική» απαιτεί, ύστερα από 13 χρόνια κράτησής του, το Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού. Ενοχοποιούν τις...
Νόμοι α λα καρτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας