Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αιτιολογημένη απόδοση χάρης στον Δ. Κώνστα για την υπεξαίρεση στο Πάντειο

Δημήτρης Κώνστας - φωτ. αρχείου

EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αιτιολογημένη απόδοση χάρης στον Δ. Κώνστα για την υπεξαίρεση στο Πάντειο

  • A-
  • A+
Προηγήθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της δίκαιης δίκης

Χάρη στον πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Κώνστα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998, δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Το σκάνδαλο αφορούσε την υπεξαίρεση χρημάτων τα οποία προορίζονταν για επενδυτικά προγράμματα του πανεπιστημίου.

Η χάρη του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα δόθηκε με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν το τελευταίο επεισόδιο μιας υπόθεσης για την οποία ο πρώην αντιπρύτανης καταδικάστηκε πολύ βαριά.

Ο πρώην πρύτανης είχε κριθεί από τη Δικαιοσύνη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπεξαίρεση οκτώ εκατομμυρίων, που θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ταρακούνησαν συθέμελα την πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο Δημήτρης Κώνστας, που δήλωνε αθώος είχε προσφύγει και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας σε βάρος του. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από 14 μήνες κράτησης για λόγους υγείας. 

Ο φάκελος για την υποβολή χάριτος ήταν έτοιμος και εγκεκριμένος ομόφωνα από το Συμβούλιο Χαρίτων προ της αλλαγής κυβέρνησης και μάλιστα είχε υποβληθεί στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ως αιτιολογικό της απόδοσης χάρης είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της δίκαιης δίκης, και η ηλικία του κατηγορουμένου, που περνάει τα 80. Η απόδοση χάρης ήταν μονόδρομος μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Λόγω αλλαγής κυβέρνησης ο φάκελος επιστράφηκε από την προεδρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τελικά υπογράφηκε από τον Κ. Τσιάρα στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της απόφασης απόδοσης χάρης, που αποκάλυψε το pagenews.gr, δίνει χάρη στο υπόλοιπο της ποινής που έχει καταδικαστεί ο Πρύτανης του Παντείου, με Προεδρικό Διάταγμα και έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Το ΦΕΚ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 13.11.2019 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, χαρίζεται το υπόλοιπο της ποινής του ΚΩΝΣΤΑ Δημητρίου του Κων/νου, που του επεβλήθη με την υπ' αριθ.: 2006/25.6.2012 απόφαση του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε καταδικασθεί σε συνολική ποινή καθείρξεως δεκατεσσάρων (14) ετών για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης».

Το ιστορικό

Το Ιούνιο του 2012 στο Πενταμελές Εφετείο καταδικάστηκαν 9 άτομα (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και διοικητικοί υπάλληλοι) σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη για οικονομικές ατασθαλίες ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 1992-98 στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. 

Οι ποινές ήταν βαριές για τα πρόσωπα που κάθισαν στο εδώλιο για δεύτερη φορά, καθώς δεν κατάφεραν να αντικρούσουν, σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών τις κατηγορίες της απάτης, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά στο ίδρυμα ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα αυτά φέρονται να προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα αλλά κατέληξαν σε άλλους «σκοπούς» αφού το φως τις δημοσιότητας είχαν δει καταγγελίες για τζακούζι, τζάκια, πολυτελή είδη, ακόμη και σε μια κόκκινη φεράρι. Οι ίδιοι αρνούνταν την κατηγορία, δήλωσαν εξ αρχής αθώοι και διατράνωναν πως ουσιαστικά στοχοποιήθηκαν άδικα.

Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2018, επέβαλε στον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δημήτρη Κώνστα, καθώς και στον συγκατηγορούμενο του καθηγητή Παναγιώτη Γετίμη, την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους, καθώς οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν «στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού». Η απόφαση απαγγέλθηκε σε δημόσια συνεδρίαση του ΣτΕ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2019.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πόρτα» από το ΣτΕ στον Καραμπίνη, δικαίωση Γαβρόγλου
Oριστική δικαίωση του υπουργού Παιδείας για την παραπομπή στο πειθαρχικό του πρώην πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Το Συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την...
«Πόρτα» από το ΣτΕ στον Καραμπίνη, δικαίωση Γαβρόγλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Χαστούκι» του ΣτΕ στον πρώην πρύτανη του ΔΠΘ, Θ. Καραμπίνη
Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση αναστολής ως προς την παύση των καθηκόντων τού πρώην πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θ. Καραμπίνη, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό από τον...
«Χαστούκι» του ΣτΕ στον πρώην πρύτανη του ΔΠΘ, Θ. Καραμπίνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγχωροχάρτι για τις οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο
Δεν προσδίδει καμία ηθική δικαίωση στον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιο Καραμπίνη η απαλλακτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των πρυτάνεων για την υπόθεση της σίτισης των φοιτητών και τη...
Συγχωροχάρτι για τις οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κι άλλος νεκρός με... οσμή Energa
Ο δεύτερος θάνατος κρατουμένου που εμπλέκεται στην ευρύτερη υπόθεση Energa-Hellas Power και στην εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έχει έντονα ανησυχήσει τη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού...
Κι άλλος νεκρός με... οσμή Energa
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Αρειος Πάγος θα κρίνει το «σκάνδαλο» των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας
Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης ζητεί τη δίωξη 11 πανεπιστημιακών. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τη μη καταβολή στον Ειδικό Λογαριασμό ποσοστών από τα ακαθάριστα έσοδα καθηγητών Πανεπιστημίων που...
Ο Αρειος Πάγος θα κρίνει το «σκάνδαλο» των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στην... αντεπίθεση ο Αρ. Φλώρος της Energa
Λίγο μετά την αποφυλάκισή του λόγω προβλημάτων υγείας και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, ο 39χρονος επιχειρηματίας κάνει λόγο για ανακρίβειες αναφερόμενος στις δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας...
Στην... αντεπίθεση ο Αρ. Φλώρος της Energa

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας