• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.6°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.8°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  4 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  60%
EUROKINISSI

Στο επίκεντρο των δικαστών η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, που αποτελεί κομβικό σημείο για την ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, βρέθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- στο επίκεντρο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που διεξήχθη σήμερα (Σάββατο) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του εφετείου Αθηνών, παρουσία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και πλήθος προσωπικοτήτων του νομικού κόσμου. 

«Δεν θα επιτρέψουμε βεβαίως την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, θέτοντας στις προτεραιότητες του υπουργείου και «την προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους».

«Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κομβικής αποστολής που καλούμαστε από κοινού να επιτελέσουμε, για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, για την προάσπιση και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για την αποτελεσματική προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών», είπε ο υπουργός.

Ο Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ακόμα ότι «οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της. Και να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».  

Ακόμα ο υπουργός διέψευσε ότι έχει αναφερθεί -όπως έχει διαρρεύσει- στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη» και ούτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. «Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα όπως π.χ.  ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», είπε συμπληρώνοντας ότι η αναφορά  σύμπραξης  του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, ανατρέχει και μόνο στην κτιριακά υποδομή της Δικαιοσύνης. 

Απευθυνόμενος τους συνδικαλιστές στο χώρο της Δικαιοσύνης τους συμβούλευσε για «θεσμική νηφαλιότητα», ενώ για το θέμα της τεχνικής νοημοσύνης που έχει τεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός, επισήμανε  ότι οι υπουργοί της Δικαιοσύνης της Ε.Ε συζητούν πως θα εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Η δίκη μας θέση είναι ότι τον βασικό ρόλο τον έχει ο άνθρωπος. Η επίκληση των ευρωπαϊκών αρχών γίνεται σε ό,τι μας βολεύει. Και όταν κάτι μας ενοχλεί είναι απορριπτέο», είπε.

Οι τοποθετήσεις 

Στην εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, τονίζοντας ότι «μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές». Ακόμα για το μείζον θέμα της διαμεσολάβησης εξέφρασε την άποψη του ότι δεν «οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την Δικαιοσύνη και υπενθύμισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση».

Από την πλευρά της στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επισήμανε την αναγκαιότητα αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου  από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλίωτας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ταχεία και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύουν ως κυρίαρχο».

Πάντως δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους συναδέλφους τους, ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον δρόμο της προσωπικής τους αξιοπρέπειας δεν βαδίζουν μόνοι. Ο ίδιος προσωπικά και η Ένωση θα στέκονται στο πλάι του δικαστή κάθε φορά που με παρρησία και σθένος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια που ορθώνονται».

«Στον πυρήνα της κριτικής μας βρίσκονται πάντα οι κυβερνήσεις οι οποίες έχουν και την ευθύνη της λειτουργίας του κράτους. Χρέος μας είναι να εντοπίζουμε τις αδυναμίες τις καθυστερήσεις τα λάθη να ασκούμε κριτική να διεκδικούμε. Να διεκδικούμε όμως όχι με μια λογική συντεχνίας που ενδιαφέρεται να προασπίσει και να περιφρουρήσει τα δικά της συμφέροντα αδιαφορώντας για τα κοινωνικά προβλήματα με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το βαθιά εγωιστικό σύνθημα "μετά από εμένα ο κατακλυσμός". Η ΕΔΕ έκανε μια πολύ σημαντική στροφή τα τελευταία χρόνια άλλαξε την οπτική που αντιμετωπίζει τις εξελίξεις, ξέφυγε από τη περιχαράκωση στα στενά όρια των οικονομικών διεκδικήσεων για λογαριασμό των μελών της, διατυπώνει λόγο όπως επιτάσσουν η συνταγματική της αποστολή για κάθε ρύθμιση που θίγει βαθιά συνταγματικά δικαιώματα. Έτσι αποκτούμε την αποδοχή και εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων στον ρόλο μας».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΔΕ εξαπέλυσε επίθεση προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό. Όπως σημείωσε η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου «διαπνέεται από ένα τυφλό αντιδικαστικό μένος.. Τη θέση των νομικών επιχειρημάτων έλαβαν προσωπικές ύβρεις, ο λαϊκισμός και η ψεύτικη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων... Τέτοια συμπεριφορά έχει γίνει κανόνας από τον πρόεδρο του ΔΣΑ. Η μη πρόσκληση του προέδρου του ΔΣΑ στη φετινή γενική συνέλευση μας αποτελεί μια ένδειξη διαμαρτυρίας του δικαστικού σώματος στον τρόπο που επέλεξε προσωπικά ο ίδιος να πορευτεί».

Στη γενική συνέλευση τιμητικά καλεσμένος ήταν ο Πολωνός Bogdan Jędrys, εφέτης Κρακοβίας και για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της χώρας του στη Διεθνή Ένωση Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας και στους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση.

Στην σύντομη καταγραφή του για τα όσα βιώνουν οι δικαστές στη χώρα του όπου η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται στο δικαστικό σώμα της Πολωνίας με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική. Αναφέρθηκε και στις συνέπειες που υφίστανται οι δικαστές λέγοντας: «οι Πολωνοί δικαστές δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο από τον πρωθυπουργό. Έχουν υπάρξει δικαστές θύματα της εκστρατείας μίσους που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι δικαστές που έχουν εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις κατά αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν ακόμα από την πλευρά των κομμάτων και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σπύρος Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπουλου (ΚΥΝΑΛ),  Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Βασίλης Γραμμένος (Ελληνική Λύση) και Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25) από το νομικό κόσμο ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνις Χαλκιάς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.λπ.

Επιστολή Βερβεσού

Τους λόγους για τους οποίους δεν παρέστη στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων παραθέτει σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός.

Η επιστολή Βερβεσού

Προς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της 'Ένωσης Δκαστών και Εισαγγελέων

Κυρίες και Κύριοι ∆ικαστές,

Οπως γνωρίζετε, από την αρχή της Θητείας της σηµερινής σύνθεσης της Ολοµέλειας των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προτάξαµε την ανάγκη αγαστής συνεργασίας όλων των συλλειτουργών της ∆ικαιοσύνης, επ' ωφελεία της ∆ικαιοσύνης, της ∆ηµοκρατίας και της Κοινωνίας.

Σε µια εποχή που η ∆ικαιοσύνη βάλλεται πανταχόθεν, η συνεργασία όλων των εµπλεκοµένων φορέων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για διαφύλαξη της Ανεξαρτησίας της και την ορθή και ταχεία απονοµή της. Στα πλαίσια αυτά, µε αποφάσεις των θεσµικών οργάνων του δικηγορικού σώµατος, αναλήφθηκαν συγκεκριµένες πρωτοβουλίες τόσο για κοινές δράσεις όσο και για τη σύνταξη Κώδικα ∆εοντολογίας που θα διέπει τις µεταξύ µας σχέσεις. Δυστυχώς, η ανταπόκριση από την πλευρά της 'Ενωσής σας δεν ήταν η αναµενόµενη.

Και σαν να µην έφτανε αυτό, δεχθήκαµε πρόσφατα πρωτοφανή προσωπική επίθεση από τον Πρόεδρο της «Ενωσής σας, που υιοθετήθηκε εκ των υστέρων από το Προεδρείο σας, µε αφορµή επιστολή µας προς τη Γενική Συνοµοσπονδία Εργατών Ελλάδος και όχι προς υµάς, για τη συµµετοχή δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών σωµατείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μια επίθεση ιταµή, απρόκλητη και µε απρεπές, για τον Θεσµικό µας ρόλο, ύφος, η οποία προσβάλλει το δικηγορικό σώµα, αφού υποβαθµίζει το κύρος του και αµφισβητεί το έργο που η Πολιτεία του ανέθεσε καιτο οποίο εκτελεί µε υψηλό αίσθηµα ευθύνης.

Η απάντηση του δικηγορικού σώµατος δόθηκε Θεσµικά µε την από 5.12.2019 οµόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία και σας παραπέµπουµε. Η Θεσµική απρέπεια του Προέδρου της 'Ενωσής σας, λόγω της σπουδαιότητάς της, Θα αποτελέσει θέµα συζήτησης στην προσεχή συνεδρίαση της Ολοµέλειας των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, Δικηγόροι και Δικαστές δεν είµαστε αντίδικοι. Είµαστε οµόδικοι στη διαρκή προσπάθεια για την περιφρούρηση της Ανεξαρτησίας και του Κύρους της ∆ικαιοσύνης και της ορθής και ταχείας απονοµής της. Η οµοδικία αυτή, όµως, όπως είναι προφανές, επιβάλλει τον ουσιαστικό και ειλικρινή µεταξύ µας διάλογο και τον αµοιβαίο σεβασµό του θεσµικού ρόλου του καθενός. Και σε καµία περίπτωση, δεν µπορεί να δοκιµάζεται και να συνθλίβεται στο βωµό οποιασδήποτε σκοπιµότητας.

Η αδικαιολόγητη, κατά τα άνω, επίθεση του Προέδρου της 'Ενωσής σας, έχει αφήσει έντονα τα σηµάδια της προσβολής στο δικηγορικό σώµα. Και τα σηµάδια αυτά παραµένουν νωπά και βαθιά, όσο το ύφος και οι απόψεις του αυτές, οι οποίες σηµειωτέον είναι και αντίθετες στην πάγια νοµολογία του ΣτΕ, δεν ανακαλούνται.

Είναι προφανές ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, που δηµιουργήθηκαν µε αποκλειστική και µόνη ευθύνη του Προέδρου της Ένωσής σας, δεν είναι δυνατή η εκπροσώπηση του δικηγορικού σώµατος στη Γενική σας Συνέλευση, (η οποία εκπροσώπηση), ούτως ή άλλως, δεν µπορεί να συµβάλει στην αποκατάσταση του αρνητικού κλίµατος που έχει δηµιουργηθεί, καθ' όν χρόνο η προσβολή παραµένει ενεργή.

Με την ευχή να ευοδωθούν οι εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης,

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής,

Δημήτρης Βερβεσός

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαίωση για την ΕνΔΕ η αναδίπλωση Τσιάρα
«Το Υπουργείο υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και απόσυρση των εδαφίων του άρθρου 40 που προέβλεπαν την υποβολή των δικαστικών λειτουργών σε γραπτές εξετάσεις», τονίζει η Ένωση Δικαστών κι Εισαγγελέων.
Δικαίωση για την ΕνΔΕ η αναδίπλωση Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης για την ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, «ένωσαν τις δυνάμεις τους» και ανέδειξαν τα κακώς κείμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης και τα αίτια της βραδύτατης απονομής της, που...
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης για την ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μυστική διπλωματία μεταξύ ΕνΔΕ και υπουργείου;
Με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι φαίνεται πως η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού της, Κ. Τσιάρα, προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των λειτουργών της Δικαιοσύνης αναφέρεται σε καταγγελία που αναρτήθηκε στην...
Μυστική διπλωματία μεταξύ ΕνΔΕ και υπουργείου;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιδράσεις για τον νέο Κώδικα
«Σαν βαποράκι των εισπρακτικών εταιρειών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει τους δικηγόρους σε εισπρακτικές εταιρείες», σχολίασε η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή.
Αντιδράσεις για τον νέο Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υποχωρήσεις Τσιάρα στις ενστάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 
Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής της με τον υπουργό Δικαιοσύνης εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κάνοντας λόγο για τεράστια δικαίωση των προσπαθειών της. 
Υποχωρήσεις Τσιάρα στις ενστάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας