• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.8°C / 14.0°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.6°C / 8.8°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 12.1°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.7°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.2°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 3.3°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 11.8°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 14.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 14.1°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 10.1°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.3°C / 8.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 14.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 9.9°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.7°C / 8.9°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  81%
ΕUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο σκάνδαλο 9,5 εκατ. ευρώ στην Εγνατία

 • A-
 • A+

Σε... λεωφόρο της αμαρτίας εξελίσσεται η Εγνατία οδός, αφού εκτός από συχνά-πυκνά διόδια αποκτά και συχνά-πυκνά σκάνδαλα με εργολαβίες και οικονομικές ατασθαλίες. Την άσκηση άλλης μιας ποινικής δίωξης παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας εφετών - αρμόδιος για υποθέσεις διαφθοράς στη Βόρεια Ελλάδα, Δημήτρης Μητρουλιάς, η οποία αφορά σκάνδαλο 9,5 εκατομμυρίων ευρώ!

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά τριών διευθυντών της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» και των αναπληρωτών τους που υπηρετούσαν στην περιφερειακή υπηρεσία της εταιρείας κατά το χρονικό διάστημα από το 2011 μέχρι και το 2018, με την κατηγορία ότι δεν συνέταξαν «αρνητικό λογαριασμό», καθώς το έργο στην περιοχή Παναγιά των Γρεβενών κόστισε 9,5 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, χρήματα που όμως όμως ήδη είχαν καταβληθεί στην ανάδοχο εταιρεία.

Η κατηγορία που τους βαρύνει είναι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και ασκήθηκε μετά την περαίωση προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς πρώην νομικού συμβούλου της εταιρείας.

Ο καταγγέλλων είχε βρεθεί κατηγορούμενος για τους νομικούς χειρισμούς του στην υπόθεση των δικαστικών διεκδικήσεων της εταιρείας, ωστόσο εν τέλει απηλλάγη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αναφορά του, παρότι στο τμήμα της Εγνατίας οδού Παναγιάς-Γρεβενών, με τον αναθεωρητικό πίνακα που συντάχθηκε, το κόστος του έργου ήταν χαμηλότερο κατά 9.572.178 ευρώ, εν τούτοις η περιφερειακή υπηρεσία της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» δεν συνέταξε αρνητικό λογαριασμό ώστε να μην αποδοθούν αυτά τα χρήματα.

Φέρεται, μάλιστα, ότι απέρριψε την πρόταση για σύνταξη του λογαριασμού και το ανέθεσε στην ανάδοχο εταιρεία με αποτέλεσμα να πληρωθεί ο εργολάβος χρήματα που δεν έπρεπε!

Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ», προσφέροντας τεκμαρτή έκπτωση 25,3%, ενώ το τελικό συνολικό οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης ανερχόταν στα 127.261.455 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ 19%, δηλαδή ήταν κατώτερη από την αρχική συνολική εγκεκριμένη δαπάνη που καταβλήθηκε και ανερχόταν σε 138.652.348 ευρώ. Ετσι, προκύπτει ότι καταβλήθηκε επιπλέον το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό των 9.572.179 ευρώ.

«Φάμπρικα» με τη Δικαιοσύνη

Κατόπιν αυτών, με τη σχετική παραγγελία του ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μητρουλιάς, ζήτησε ήδη να ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου υπό την επιβαρυντική περίπτωση πως η αξία της απιστίας ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ.

Δυστυχώς, η Εγνατία οδός εκτός από ένας -υποτίθεται- υπερσύγχρονος δρόμος βαρύνεται με μια σειρά αστοχιών και σκανδάλων που έχουν ανοίξει «φάμπρικα» με την ποινική δικαιοσύνη. Τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Μητρουλιάς, και πάλι ως εισαγγελέας Διαφθοράς Βόρειας Ελλάδας, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου και έξι μελών του Δ.Σ. της Εγνατίας οδού επίσης για το κακούργημα της απιστίας.

Στο επίκεντρο εκείνης της υπόθεσης βρισκόταν η ανάκληση απόφασης της περιφερειακής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της Α.Ε. να καταπέσουν εγγυητικές και ποινικές ρήτρες εργολάβου ύψους 1 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν τη διαπλάτυνση του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών-Ποτίδαιας Χαλκιδικής η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012.

Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 άλλο σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που αφορά τα έτη από το 2005 ώς το 2010. Τότε από τον εισαγγελέα Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, είχε ασκηθεί άλλη ποινική δίωξη εις βάρος δύο πρώην προέδρων, μελών του διοικητικού συμβουλίου και ανώτερων υπαλλήλων της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.», για εργασίες στην κατασκευή σηράγγων που κοστολογήθηκαν χωρίς να γίνουν, ζημιώνοντας το Δημόσιο με 42 εκατομμύρια ευρώ!

Για υπόθεση-καρμπόν με κατασκευές σε άλλο τμήμα του αυτοκινητόδρομου κάποια από τα πρόσωπα αυτά είχαν παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρυτάνευαν τα χαμηλά επιτόκια
Ποινική δίωξη για απιστία άσκησε ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς σε βάρος των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων του ΑΠΘ της περιόδου 2005-2010, για την κατάθεση χρημάτων του ΕΛΚΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ με πενιχρό...
Πρυτάνευαν τα χαμηλά επιτόκια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρνητική εισήγηση στις αιτήσεις αναίρεσης
«Οχι» από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις αιτήσεις αναίρεσης των καταδικασμένων για το «σκάνδαλο Παπαγεωργόπουλου». Σε περίπου δύο μήνες η απόφαση του Ανωτάτου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Στη διαδικασία...
Αρνητική εισήγηση στις αιτήσεις αναίρεσης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζάχαρη-«δηλητήριο» για δέκα στελέχη της ΕΒΖ
​Πικρό ποτήρι από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης για πέντε πρώην προέδρους, δύο εμπορικούς διευθυντές και τρεις προέδρους συνεργαζόμενων εταιρειών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ποινική δίωξη για...
Ζάχαρη-«δηλητήριο» για δέκα στελέχη της ΕΒΖ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μπορεί να έχουν όλοι... αναπηρία στο σκάνδαλο «Παπαγεωργόπουλου»;
Η εισαγγελέας που εξέτασε την αίτηση αποφυλάκισης του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρώην δημάρχου, Μιχάλη Λεμούσια, ζήτησε να απορριφθεί το σχετικό αίτημά του την ώρα που η Θεσσαλονίκη βοά από το εύλογο ερώτημα...
Μπορεί να έχουν όλοι... αναπηρία στο σκάνδαλο «Παπαγεωργόπουλου»;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καλαμαριά: Ακρα του τάφου... ατασθαλία
Μακάβριο... σκάνδαλο 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καλαμαριάς φαίνεται ότι θα καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες, αν το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κάνει δεκτή τις επόμενες μέρες την πρόταση της εισαγγελέως...
Καλαμαριά: Ακρα του τάφου... ατασθαλία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απολογείται σήμερα και προφυλακίζεται ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης
Η ποινική δίωξη που του άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αφορά το κακούργημα της ληστείας και τα ηπιότερα αδικήματα διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας-οπλοκατοχής-οπλοχρησίας.
Απολογείται σήμερα και προφυλακίζεται ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας