• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  11°C 8.6°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 12.3°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 18.5°C
  6 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  0 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 13.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγρια διένεξη μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων

 • A-
 • A+
Γενικευμένη ρήξη στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει φέρει η φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης για τις προαγωγές 86 εφετών σε προέδρους ● Υστερα από μια ανταλλαγή επιθετικών άρθρων και από τις δύο πλευρές, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναμένεται θυελλώδης

Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων με αφορμή τη φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις αιφνιδιαστικές προαγωγές 86 εφετών σε προέδρους με ξαφνική αύξηση των προβλεπόμενων θέσεων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) το προσεχές Σάββατο αναμένεται θυελλώδης.

Τη συζήτηση θα μονοπωλήσουν ασφαλώς τόσο η φωτογραφική προαγωγή όσο και η επαναφορά του μνημονιακού δικαστικού ενσήμου που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη δημοσιεύτηκαν εκτενή άρθρα με τις απόψεις μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ αλλά και ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, που εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους με την ψηφισμένη πλέον τροπολογία και ζητούν την άμεση κατάργησή της, ενώ κάνουν σαφές ότι η αύξηση θέσεων των εφετών προέδρων έγινε προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, παρ’ όλο που δυναμιτίστηκε με τον τρόπο αυτό όλο το δικαστικό σύστημα («Φωτογραφική ρύθμιση υπέρ «γαλάζιων» εφετών», 28.11.2019).

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή της εφέτη Α. Ντόκα (μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΔΕ), η οποία τονίζει ότι η αιτιολόγηση της ρύθμισης είναι έωλη, σημειώνει τα κενά που θα προκύψουν από την ανακατανομή θέσεων και αναρωτιέται: «Θα έχει μεγαλύτερο κύρος το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επειδή θα προεδρεύει πρόεδρος εφετών ή θα έχει μικρότερο κύρος ο πρόεδρος εφετών που θα προεδρεύει στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων και του οποίου οι αποφάσεις θα κρίνονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου μετέχουν δύο εφέτες;».

Η κ. Ντόκα υπενθυμίζει, τέλος, ότι τα στελέχη του Δ.Σ. έχουν εκλεγεί για να αγωνίζονται για τα αιτήματα και τα συμφέροντα όλων και συμπληρώνει με νόημα ότι ο χώρος είναι μικρός, όλοι γνωρίζονται και όλοι ενημερώνονται άμεσα.

Την επομένη της ψήφισης της τροπολογίας από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κι ενώ μέχρι τότε συγκεκριμένα στελέχη της ΕΔΕ σιωπούσαν, έσπευσαν να δημοσιεύσουν παρεμβάσεις τόσο ο Π. Λυμπερόπουλος (δεξί χέρι του Χ. Αθανασίου) όσο και ο Ν. Σαλάτας.

Τα δύο κείμενα εκθειάζουν την τροπολογία, επιμένοντας ότι υπήρξε, αν όχι εκτενής, τουλάχιστον σχετική ενημέρωση, ενώ επιστρατεύτηκε και το επιχείρημα ότι παρόμοιες συζητήσεις είχαν γίνει και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο επιτέθηκαν στον πρόεδρο της ΕΔΕ Χ. Σεβαστίδη αλλά και στην εφέτη Μ. Στενιώτη, κατηγορώντας τους για ανακρίβειες, ενώ ο κ. Λυμπερόπουλος περίπου κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΔΕ για ανοχή στους αντεξουσιαστές και για το γεγονός ότι εξέφρασε τη δικανική του κρίση για το θέμα της άδειας του Δ. Κουφοντίνα.

Ο κ. Λυμπερόπουλος φυσικά δεν είπε τα ίδια για όσους αρθρογράφησαν -μεταξύ αυτών και ο ίδιος- κατά του δικαιώματος στην άδεια (π.χ. Γ. Σανιδάς), όπως επίσης δεν είχε εκφράσει ποτέ αντίθετη άποψη περί αρθρογραφίας όταν ο πρόεδρος επανειλημμένα είχε τοποθετηθεί κατά αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο ίδιος, τέλος, στηλιτεύει τη σιωπή της ΕΔΕ κατά την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων, ενώ μετεκλογικά δέχτηκε να τοποθετηθεί «σφήνα» στη νομοπαρασκευστική επιτροπή, συμβάλλοντας στις αλλαγές που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Σταχυολογούμε από τις «πολεμικές» δηλώσεις:

Π. Λυμπερόπουλος: «Δυστυχώς σταδιακά τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη να “χειραγωγήσει” την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και τα μέλη της [...] Ας σταματήσουν λοιπόν οι μικροπολιτικές (!) συμπεριφορές στο εσωτερικό του Δικαστικού Σώματος. Δεν είναι χρήσιμες παρά μόνο στους κακούς εαυτούς μας».

Ν. Σαλάτας: «Η κ. Στενιώτη φαίνεται ότι ενοχλείται πολύ, διότι στις 86 προαγωγές των εφετών σε προέδρους θα συμπεριλαμβάνονται και 6 συνάδελφοι οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα συνταξιοδοτούντο, ισχυριζόμενη ότι από την προαγωγή των 6 αυτών δικαστών διαταράσσεται η απρόσκοπτη εξέλιξη των συναδέλφων, παραλείπει όμως να πει ότι όλοι οι δικαστές από τον βαθμό του εφέτη και κάτω, αλλά και αυτοί που θα εισαχθούν στο δικαστικό σώμα, ωφελούνται από αυτή την αύξηση των 86 θέσεων. Στην προκειμένη περίπτωση φαντάζει πολύ λίγη η ρήση “ο θάνατός σου η ζωή μου”».

Αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου Χ. Σεβαστίδη, ο οποίος σε άρθρο με τίτλο «Οι μάσκες έπεσαν» καταλογίζει πολιτικά παιχνίδια στους συγκεκριμένους υπέρμαχους της τροπολογίας και στηλιτεύει την αρνητική στάση του κ. Λυμπερόπουλου στο να δημοσιευτούν οι απόψεις της ΕΔΕ για επαναφορά της Αντεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την περικοπή της χρηματοδότησης του ΤΑΧΔΙΚ και την πρόσφατη άρνηση να τοποθετηθεί το Δ.Σ. στο ζήτημα της τροπολογίας.

Υπενθύμισε δε την πλήρη συμφωνία των δύο συναδέλφων του σε κάθε ανακοίνωση της ΕΔΕ που κατέκρινε νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, καταλήγοντας: «Η Ενωση δεν μπορεί να έχει στόχο τη διαφύλαξη του κυβερνητικού γοήτρου. Σε μια τέτοια προοπτική, που την είδαμε από νωρίς να καλλιεργείται, αντιταχθήκαμε και αρνηθήκαμε να συναινέσουμε. Ο πόλεμος που γίνεται αυτή τη στιγμή αυτήν ακριβώς την αιτία έχει. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ανεξάρτητη Ενωση από κάθε κυβέρνηση, μία Ενωση σταθερή στις θέσεις και στις αρχές της ή μία Ενωση υπάκουη ή αντιδραστική ανάλογα με τις συγκυρίες;».

✒ Μη μου τους κύκλους τάραττε

Οι μεγάλες ενδοδικαστικές διενέξεις δεν αποτελούν πρωτοτυπία στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Αντίθετα μάλιστα, στο παρελθόν, με αφορμή μείζονος σημασίας δικαστικές υποθέσεις αλλά και τις κομματικού χαρακτήρα «βουτιές» στην επετηρίδα εισαγγελέων και δικαστών από κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, οι αντιθέσεις μεταξύ δικαστικών λειτουργών έφτασαν συχνά σε αλληλοκατηγορίες και πειθαρχικούς ελέγχους.

Ο δικαστικός εμφύλιος ειδικά την περίοδο των παραδικαστικών σκανδάλων είχε κλονίσει συθέμελα τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Πολύ συχνά δε, ακόμα και πριν τα «μεγάλα» ΜΜΕ γίνουν κομματικά φερέφωνα της Ν.Δ., τα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων αναδείκνυαν αυτές τις διενέξεις, συνοδεύοντάς τες ακόμα και με ρεπορτάζ κυριολεκτικά «της κλειδαρότρυπας»! Στον χορό της αντιπαράθεσης πρωταγωνιστούσαν συγκεκριμένοι δικαστικοί που με αποφάσεις τους έπαιρναν θέση υπέρ των κυβερνήσεων ή υπέρ των αντιπολιτευτικών ισχυρισμών.

Σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχείς -περισσότερες από κάθε άλλη φορά- ήταν οι ανακοινώσεις ειδικά της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά νομοθετικών πρωτοβουλιών ή και κυβερνητικών παραγόντων που εξέφραζαν γνώμη σε δικαστικό θέμα. Κάθε τέτοια ανακοίνωση γινόταν αφορμή για επιθετικά πρωτοσέλιδα, ενώ την ίδια στιγμή με επαίσχυντους χαρακτηρισμούς μεγάλη μερίδα των αντιπολιτευτικών τότε ΜΜΕ ευθέως προσέβαλλαν ανώτατους δικαστικούς ή λειτουργούς που διερευνούσαν υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε μέσα σε λίγους μόνο μήνες σε μια σειρά μονομερών νομοθετικών ρυθμίσεων -συχνά με μεταμεσονύχτιες τροπολογίες- που δημιούργησαν ανησυχία στη Δικαιοσύνη για τον τρόπο λειτουργίας του επιτελικού κράτους. Εύλογα λοιπόν εκπρόσωποι των συνδικαλιστών τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, όπως άλλωστε γινόταν και στο παρελθόν. Το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε με την πρόσφατη νομοθέτηση της αύξησης των προέδρων εφετών, δημιουργώντας την εικόνα ενός ιδιότυπου εμφυλίου.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, τα ίδια ΜΜΕ που έκαναν πρώτη είδηση την παραμικρή αντίρρηση δικαστικών την περίοδο 2015-2019, τώρα επιλέγουν τη σιωπή προκειμένου να διασφαλίσουν την πολιτική ηρεμία της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προγραφές δικαστών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες
Διαδικτυακές απειλές κατά δικαστικών εξαπέλυσαν οι συνομιλητές του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, οι οποίοι συνέβαλαν στην κατάρτιση του απαράδεκτου σχεδίου νόμου για τη συνεπιμέλεια.
Προγραφές δικαστών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πέφτουν» οι αντισυνταγματικές τροπολογίες για το δικαστικό ένσημο
«Φρένο» στην επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου σε εκκρεμείς αναγνωριστικές αγωγές με απόφαση (η όγδοη κατά σειρά) από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και μετά τις διαμαρτυρίες δικαστικών λειτουργών και...
«Πέφτουν» οι αντισυνταγματικές τροπολογίες για το δικαστικό ένσημο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΕΔΕ διαμρτύρεται για την αποκλεισμό από την επιτροπή για τον κώδικα ποινικής δικονομίας
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που σχετίζονται με τροποποίηση νομοθετημάτων...
Η ΕΔΕ διαμρτύρεται για την αποκλεισμό από την επιτροπή για τον κώδικα ποινικής δικονομίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσπάθειες -με «ονοματεπώνυμο»- ανατροπής της εκλεγμένης διοίκησης
Σκηνικό πολέμου στήνει μερίδα δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων με αφορμή αρχικά την ανακοίνωση της ΕνΔΕ με την έκκληση να προστατευτούν η ζωή ενός απεργού πείνας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Προσπάθειες -με «ονοματεπώνυμο»- ανατροπής της εκλεγμένης διοίκησης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Δικαιοσύνη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα
«Κυβερνητικοί» δικαστές που καταποντίστηκαν στις πρόσφατες εκλογές της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιτέθηκαν με μένος κατά της διοίκησης με αφορμή την ανακοίνωση-έκκληση προς την πολιτεία για τα...
Η Δικαιοσύνη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έντονες διαμαρτυρίες από τις δικαστικές ενώσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης
Με επιστολή τους οι δικαστές και εισαγγελείς σπεύδουν να διεκδικήσουν από τον υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα, το αυτονόητο δικαίωμά τους να έχουν λόγο στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα συντάξει τον Κώδικα...
Έντονες διαμαρτυρίες από τις δικαστικές ενώσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας