• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 12.3°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.7°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.7°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.5°C
  4 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 12.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.3°C / 13.5°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 6.6°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.5°C / 9.0°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 12.5°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.3°C / 8.3°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.3°C / 9.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφυγή γονέων και μαθητή στη Δικαιοσύνη για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

 • A-
 • A+

Την άμεση απαλλαγή μαθητή της Α' Λυκείου από τα Θρησκευτικά ζητούν οι γονείς του, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη εφαρμογή απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Ο μαθητής είχε πάρει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ωστόσο το αντίστοιχο αίτημά του στην Α' Λυκείου απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι έρχεται σε αντίθεση με την υπουργική απόφαση Γαβρόγλου και την εγκύκλιο Λοβέρδου που προβλέπουν την αναγραφή του θρησκευτικού φρονήματος του μαθητή στην υπεύθυνη δήλωση, καθώς οι γονείς δεν είχαν δηλώσει ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση υποβλήθηκε μετά την έκδοση της απόφασης 28/2019 της ΑΠΔΠΧ, στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με την οποία η δήλωση θρησκευτικού φρονήματος «παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων και τη θρησκευτική τους ελευθερία», κρίνοντας εν τέλει την επίμαχη υπουργική εγκύκλιο αντισυνταγματική. Τότε, το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του δήλωνε δημόσια ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής, ωστόσο μέχρι στιγμής ουδεμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει.

Πολύ σύντομα, στις 31 Οκτωβρίου 2019, ακολούθησε καταδίκη της χώρας από το ΕΔΔΑ, για παραβίαση του άρθρου 2 του πρωτοκόλλου αρ. 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συνυπολογίζοντας το άρθρο 9 περί δικαιώματος της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, κρίνοντας παράλληλα ότι οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν τα άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους.

Οι γονείς του μαθητή υπέβαλαν εκ νέου αίτηση, αλλά αυτή τη φορά απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη από τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς βάσει νόμου οι αιτήσεις απαλλαγής πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς.

Οπως ήταν αναμενόμενο, την περασμένη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι προχώρησαν σε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο για μη εφαρμογή της απόφασης 28/2019 της ΑΠΔΠΧ και της απόφασης της 31.10.2019 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ζητώντας την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απαλλαγή του μαθητή από το μάθημα, ενώ παράλληλα έκαναν και καταγγελία στην ΑΠΔΠΧ ενάντια στο υπουργείο Παιδείας για μη συμμόρφωση με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Στόχος των ενεργειών αυτών είναι να ανακαλέσει το υπουργείο Παιδείας τις αντισυνταγματικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους και να αποκαταστήσει τη διαδικασία απαλλαγής εντός του τρέχοντος σχολικού έτους 2019-2020, χορηγώντας νέα μεταβατική προθεσμία για να υποβληθούν εκ νέου όσες υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής δεν είχαν υποβληθεί κανονικά. Παράλληλα, να καταστραφούν όσες υπεύθυνες δηλώσεις περιλαμβάνουν τη φράση "δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος", καθόσον έχει ήδη κριθεί ότι τα στοιχεία αυτά έχουν συλλεχθεί από τα σχολεία κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Συντάγματος. Σε περίπτωση που η υπόθεση δεν επιλυθεί από το υπουργείο Παιδείας και τα εθνικά δικαστήρια εντός των επόμενων ημερών, οι αιτούντες θα προσφύγουν στο ΕΔΔΑ, το οποίο έχει πρόσφατα ασχοληθεί με το γενικότερο θέμα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας μάς λένε ότι πρόθεση της ηγεσίας είναι η εναρμόνιση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη και να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, αυτή θα έχει ισχύ από το ερχόμενο σχολικό έτος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΚΩΣ Ομαδικός ξυλοδαρμός 15χρονου από συμμαθητές του
Aκόμη ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού έλαβε χώρα αυτή τη φορά στο νησί της Κω, με θύμα έναν 15χρονο μαθητή Γυμνασίου ο οποίος δέχτηκε επίθεση από οχτώ συμμαθητές του, επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τον...
ΚΩΣ Ομαδικός ξυλοδαρμός 15χρονου από συμμαθητές του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ράπισμα ΣτΕ στις υπουργικές αποφάσεις για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά
Άλλη μία δικαστική απόφαση προστίθεται σε αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και έρχεται να συμμορφώσει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που φαίνεται ώρες ώρες να ξεχνά το πρώτο μισό του τίτλου του.
Ράπισμα ΣτΕ στις υπουργικές αποφάσεις για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας από τη μία κατήργησε την αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών, αλλά από την άλλη ακύρωσε τοn νόμο Γαβρόγλου για το μάθημα των Θρησκευτικών ως......
Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
Αναβολή για τις 19 Μαρτίου πήρε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), με την οποία οι εργοδότες ζητούν την ακύρωση του άρθρου 30 του ν....
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νόμιμη η κλήρωση για επιλογή σημαιοφόρων
Το «πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ στην κλήρωση των σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία καθώς έκρινε νόμιμη τη σχετική διάταξη που προβλέπεται στο σχέδιο του προεδρικού διατάγματος του υπουργού Παιδείας, Κώστα...
Νόμιμη η κλήρωση για επιλογή σημαιοφόρων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το υπόμνημα του ΣΙΣ επιτείνει τις διακρίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης
Το υπόμνημα, που κατέθεσε προ ημερών ο Σύλλογος Ιδιωτικών Σχολείων, για το σχέδιο νόμου για την «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις» σχετικά με τη...
Το υπόμνημα του ΣΙΣ επιτείνει τις διακρίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας