• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.5°C
  4 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 11.1°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 13.2°C
  3 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.7°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  82%

Βελόπουλος στο βήμα, Τσιάρας, Μητσοτάκης, Μενδώνη, Βορίδης και Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαίτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον... αστερισμό Βελόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+
Μεταξύ των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες που ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας περιλαμβάνονται όλες οι προτάσεις της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης, με «αποκορύφωμα» την επαναφορά της βλασφημίας ως αδικήματος ● Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, βέβαια, είχε εισηγηθεί την κατάργηση τέτοιων διατάξεων, αλλά ποιος την ακούει...

Μία προς μία υιοθετήθηκαν -προφανώς εκτός Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής- οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου για αυστηρότερες ποινές «κατά το δοκούν», αλλά και για την επαναφορά της βλασφημίας ως αδικήματος. Και ο λόγος που όπως άλλες και αυτή η αλλαγή είναι σχεδόν απίθανο να υιοθετήθηκε από τη Νομοπαρασκευαστική είναι ότι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι είχαν εισηγηθεί την κατάργηση των αναχρονιστικών αυτών διατάξεων. Το κύρος της Επιτροπής μάλλον έχει πλέον τρωθεί ανεπανόρθωτα.

Από τη μια μεριά η κυβέρνηση υιοθετεί μέχρι κεραίας την έκτακτη Ευρωπαϊκή Οδηγία που εκδόθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση στο «Μπατακλάν» αλλά το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι καταδικαστικές για τη χώρα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι καταγγελίες όλων των Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ.λπ. αφήνουν παγερά αδιάφορο όχι μόνο τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και συνολικά την κυβέρνηση. Αδιάφορους επίσης φαίνεται να τους αφήνουν και η πάγια κοινοβουλευτική διαδικασία και οι παλαιότερες διακηρύξεις του κόμματος περί δήθεν σεβασμού του έργου νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που καταρτίζουν τόσο σημαντικά νομοθετήματα.

Η ίδια αδιαφορία επιδείχτηκε και χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής για τους Ποινικούς Κώδικες, δεδομένου ότι όλες οι τροποποιήσεις παρουσιάστηκαν προφορικά και χωρίς να τεθεί στους βουλευτές γραπτό κείμενο.

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Τέσσερις βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου για τους Ποινικούς Κώδικες που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κων/νος Τσιάρας, επιμένοντας μέχρι τέλους στην απόφαση για ασυλία των τραπεζιτών και διατηρώντας την εμβόλιμη διάταξη που προβλέπει ότι τα τραπεζικά στελέχη δεν διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά μόνο έπειτα από μήνυση της διοίκησης του τραπεζικού ιδρύματος.

Τη θέση της Ν.Δ. ότι η διάταξη διευκολύνει τις ρυθμίσεις δανείων αντέκρουσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας λέγοντας ότι έχει ήδη προβλεφθεί πλαίσιο και ειδική διαδικασία ώστε να μην υπέχουν ευθύνη οι τραπεζικοί υπάλληλοι σε ρυθμίσεις δανείων και θυμίζοντας ότι «η Διεθνής Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος (FATFE) αναβάθμισε τον Ιούνιο του 2019 τη χώρα μετά την ψήφιση των κωδίκων επειδή θεώρησε ότι γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες καταπολέμηση της διαφθορά», ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπάρξουν σοβαρά ζητήματα σε επίπεδο ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.

Για το ίδιο ζήτημα η Νάντια Γιαννακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κώφευσε φανερά μη λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Κινήματος Αλλαγής να ισχύει το αυτεπάγγελτο.

Η δεύτερη διάταξη στην οποία επιμένει η Ν.Δ. αφορά την απελευθέρωση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο ανακριτικών πράξεων για πολύ σοβαρά κακουργήματα (φοροδιαφυγή, πλαστογραφίες, τρομοκρατία, απάτες κ.λπ.). Εδώ η κυβέρνηση είναι σαφές ότι κλείνει το μάτι στην αφρόκρεμα όσων κατηγορούνται για κερδοσκοπία κ.λπ. με παράνομους τρόπους, ακόμα και σε βάρος του Δημοσίου.

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν υποχώρησε ούτε στις αλλαγές που ενισχύουν το δόγμα «νόμος και τάξη», ούτε στις διατάξεις που είναι τόσο αόριστα διατυπωμένες ώστε μπορεί να αξιοποιηθούν για καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων που δεν σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν οι τοποθετήσεις της Μαρίας Κομνηνάκα (ΚΚΕ), που χαρακτήρισε επικίνδυνη τη διεύρυνση του τρομονόμου με την ασαφή διατύπωση περί «γενικής διακινδύνευσης» και την προσθήκη των εγκλημάτων κατά της δημόσιας τάξης, καθώς και της Φωτεινής Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25), η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για εκδικητικότητα στα φυλακισμένα μέλη της «17 Νοέμβρη». Σημειώνεται βέβαια εδώ ότι οι έως τώρα καταδικασμένοι υπόκεινται στον Π.Κ. που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.

Ο Σπ. Λάππας αναφέρθηκε σε σκόπιμες αλλοιώσεις όσων υποστήριξε για το αδίκημα κατοχής μολότοφ από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Διευκρίνισε ότι όλη η συζήτηση αφορούσε το αν η κατοχή και μεταφορά θα παραμείνει πλημμέλημα με ποινή εκτιόμενη -όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις κατοχής και μεταφοράς όπλων- ή θα γίνει κακούργημα.

«Το αδίκημα το προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι ο Ποινικός Κώδικας έχει αναγάγει την κατοχή εκρηκτικών υλών σε αυτοτελές, ανεξάρτητο ποινικό αδίκημα, και χωρίς να υπάρχει πράξη, έχει πλαίσιο εκτιόμενης ποινής 3 έως 5 έτη. «Τώρα έρχεστε και λέτε ότι αυτός που έχει μια κατοχή, πριν ακόμα αρχίσει η πράξη, θα είναι αντιμέτωπος με 10ετή κάθειρξη. Εκεί είναι η διαφωνία μας».

Βλασφημία: ολική επαναφορά στον Μεσαίωνα

Τα δύο άρθρα που καταργήθηκαν στον νέο Ποινικό Κώδικα και για τα οποία δεν υπήρξαν παρά μόνο χλιαρές έως και καθόλου αντιδράσεις στη διάρκεια συζήτησης των Κωδίκων στην προηγούμενη Βουλή ήταν τα 198 και 199.

Το άρθρο 198 περί κακόβουλης βλασφημίας προέβλεπε φυλάκιση έως δύο ετών για όποιον «δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο τον Θεό». Επίσης «όποιος (...) εκδηλώνει με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών». Το άρθρο 199 περί καθύβρισης θρησκευμάτων προέβλεπε ότι «όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών». Ο νέος Ποινικός Κώδικας κατάργησε τα δύο άρθρα διότι «γίνεται γενικώς δεκτό ότι δεν προσβάλλουν κανένα υπαρκτό κοινωνικό μέγεθος και επομένως δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 22.07.2016, «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων γνωστοποιεί πως η αποποινικοποίηση του εγκλήματος της βλασφημίας έχει τεθεί υπό την κρίση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. Τη θέση αυτή θα εκφράσει προσεχώς και κατά την εξέταση της χώρας μας από την Επιτροπή των Η.Ε. για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (3-4 Αυγούστου στη Γενεύη). Κατά το Ποινικό Δίκαιο, η ποινή προϋποθέτει την τέλεση πράξης. Ο προσδιορισμός της τελευταίας χωρεί με στάθμιση των εμπειρικών-αποδείξιμων αποτελεσμάτων της. Ωστόσο, στην περίπτωση της βλασφημίας λείπει οποιαδήποτε αποδείξιμη ενώπιον δικαστηρίου βλαπτική συνέπεια της πράξης. Επομένως, η έννοια του εγκλήματος δεν διακρίνεται».

Πράγματι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή υιοθέτησε τη συγκεκριμένη άποψη που είχε καλύτερα από τον καθένα εκφράσει ο αείμνηστος καθηγητής Ποινικού Δικαίου Ι. Μανωλεδάκης στο βιβλίο του «Ποινικό Δίκαιο-Γενική Θεωρία» (2004). Ο ίδιος κατατάσσει τη βλασφημία στα ψευτοεγκλήματα, δηλαδή σε εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία των εγκλημάτων χωρίς υλικό αντικείμενο της πράξης (σελ. 256). Στη σελίδα 155 του ίδιου βιβλίου εξηγεί ότι στην περίπτωση των ψευτοαγαθών έχουμε ιδεολογική επιβολή πάνω στα κοινωνικά πράγματα και ιδεολογικό καταναγκασμό.

Εντύπωση προκαλεί ότι μερικές από τις πλέον θεμελιωμένες μελέτες και κείμενα για τον μεσαιωνικό νόμο περί βλασφημίας έχει συγγράψει ο Γιάννης Κτιστάκις, λέκτορας στον Τομέα Διεθνών Σπουδών στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο συγκεκριμένος καθηγητής μάλιστα υπήρξε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας από τους καθηγητές που συμμετείχε στο συμβουλευτικό think tank του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς θεωρήθηκε ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος και οι προτάσεις του συνιστούν σοφότερη πηγή άντλησης ιδεών για τη σημερινή κυβέρνηση. Ο θεός μαζί μας!

«Οπισθοχώρηση στις πιέσεις φανατικών»

Δήλωση Νίκου Αλιβιζάτου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου

Τα αδικήματα της «κακόβουλης βλασφημίας» και της «καθύβρισης θρησκευμάτων», που προστάτευαν τα παλαιά άρθρα 198 και 199 Π.Κ., είχαν από μακρού ξεπεραστεί στην πράξη. Η κατάργησή τους ως εξόχως αναχρονιστικών ήταν ένα από τα παλαιότερα αιτήματα του νομικού κόσμου της χώρας. Την είχε, μεταξύ άλλων, ζητήσει και η Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την πρόταση νόμου που είχε καταρτίσει το 2005 για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Εξ ου και την πρότεινε ομόφωνα η υπό τον κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο τελευταία νομοπαρασκευαστική για τον νέο Π.Κ., η οποία δεν μπορεί βέβαια να κατηγορηθεί για βολτερικό αντικληρικαλισμό.

Πεποίθησή μου είναι ότι η Ορθοδοξία δεν έχει ανάγκη ειδικής ποινικής προστασίας. Η επαναφορά των ως άνω αδικημάτων συνιστά οπισθοχώρηση στις πιέσεις κάποιων φανατικών. Για το κύρος της Ορθοδοξίας αρκεί, όπως πιστεύω, το ήθος και η ποιότητα των λειτουργών της.

Αθήνα, 11.11.2019

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στου Τσιάρα την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κλείνει τ’ αυτιά του στη σοβαρή κριτική που δέχεται πανταχόθεν για τις αλλαγές που ετοιμάζει στους Ποινικούς Κώδικες, όπως φάνηκε και χθες με την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της...
Στου Τσιάρα την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενστάσεις των φορέων για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
Με εκπροσώπους φορέων συνεχίστηκε χθες το πρωί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για τους νέους Κώδικες, που οδεύουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ενστάσεις των φορέων για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Τσιάρα με τις παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες. Κοινή συνισταμένη η επιβολή σκληρής καταστολής και τιμωρίας, ενώ επανέρχονται ακόμα και χουντικές διατάξεις περιορισμών της...
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
Δικηγόροι όλου του πολιτικού φάσματος εκθέτουν στην «Εφ.Συν» τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης στον Ποινικό Κώδικα.
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας