Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπαλάκι η δικογραφία της Novartis

Από την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Novartis Hellas, στη Μεταμόρφωση Αττικής, τον Φεβρουάριο του 2018

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπαλάκι η δικογραφία της Novartis

  • A-
  • A+

Nα αλλάξει χέρια η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis ζητεί ο Αρειος Πάγος με αιτιολογία την αποφυγή της πολυδιάσπασης της έρευνας. Τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας προκειμένου να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, στους οποίους έχει χρεωθεί να τη διερευνήσουν μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για όλα τα σκέλη της μεγάλης υπόθεσης.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος της υπόθεσης του σκανδάλου της Novartis παραμένει ακόμα ανοιχτό σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (από το 2018 κατά του στελέχους της φαρμακοβιομηχανίας εν Ελλάδι, Κωνσταντίνου Φρουζή, και η μετέπειτα άσκηση δίωξης σε βάρος του καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης Νίκου Μανιαδάκη), το σκέλος αυτό της δικογραφίας διαβιβάστηκε σε ανακριτές κατά της Διαφθοράς με βάση τον νόμο Ν. 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος και άλλες διατάξεις.

Ωστόσο, μετά την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, υποθέσεις που υπάγονται στον νόμο του 2011 μπορούν να περάσουν και σε ειδικούς εφέτες ανακριτές. Ετσι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να αφαιρεθεί ο χειρισμός της ανάκρισης από τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς και να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Σε έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Μωραϊτάκη, ο Β. Πλειώτας ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, ώστε να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση και να προχωρήσει ταχύτερα η διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, θα πρέπει η μεγάλη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis να ανατεθεί σε περισσότερους εφέτες ανακριτές, αν κριθεί αναγκαίο, για να ολοκληρωθεί τάχιστα ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης.

Πάντως, σύμφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται στη συνέχεια το σύνολο της έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis, και αυτό που αφορά την προκαταρκτική εξέταση, να φύγει ακόμα και από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Δήλωση Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Την ίδια ώρα, χθες, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι, αν δεν εξαιρεθούν βουλευτές της Ν.Δ. από την προανακριτική, διαπράττουν το αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός και αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Προανακριτική, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα έπρεπε να εξαιρεθούν γιατί είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή με την υπόθεση Novartis (π.χ. ως συνήγοροι μηνυτών ή κατηγορουμένων ή ως μέλη επιτροπών ή για δηλώσεις τους κ.λπ.). Εν αναμονή της συνεδρίασης της Προανακριτικής, ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει:

«Αν ισχύουν όσα προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τη δήθεν τέλεση αξιόποινων πράξεων από εμένα οφείλουν να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους.

»Η οποιαδήποτε εμπλοκή τους με το μέγα σκάνδαλο Novartis είτε τώρα είτε στο παρελθόν, η οποία ενδεχομένως να συνδέεται ακόμη και με ποινικές ευθύνες τους, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή τους στην προκαταρκτική επιτροπή.

»Το ίδιο ισχύει και αν υπήρξαν συνήγοροι οποιουδήποτε εμπλεκομένου, κατηγορουμένου ή μηνυτή στην υπόθεση αυτή. Αν δεν το πράξουν άμεσα και δεν τους εξαιρέσει η προκαταρκτική επιτροπή, θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής, θα ακυρώσουν το έργο της και θα επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για την εκδικητική πολιτική δίωξη που εξυφαίνεται σε βάρος μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο τέως υπουργός αναφέρεται στους Θάνο Πλεύρη, Ζωή Ράπτη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Κώστα Καραγκούνη και Δημήτρη Μαρκόπουλο.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραμένει η Τουλουπάκη στην έρευνα για Novartis
Συνεχίζει τις δικονομικές της ενέργειες στη διερεύνηση της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη, μετά τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσής της.
Παραμένει η Τουλουπάκη στην έρευνα για Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης τα ονόματα
Το διά ταύτα της δήλωσης του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, που έχει έρθει σε άμεση επαφή με τις αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο της εκεί έρευνας για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis, αποτελεί την απάντηση στην...
Αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης τα ονόματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαραθώνια κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στον Άρειο Πάγο
Κατά τη 10ωρη κατάθεσή της, η πρώην εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου απάντησε σε όλους τους ισχυρισμούς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.
Μαραθώνια κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στον Άρειο Πάγο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταθέτει η Ξένη Δημητρίου για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis
Κατάθεση δίνει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου δίνει η πρώην εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου. Η πρώην ανώτατη εισαγγελική...
Καταθέτει η Ξένη Δημητρίου για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στα χέρια της Ελ. Τουλουπάκη παραμένει η υπόθεση της Novartis
Απορρίφθηκε στο σύνολο της από την Ολομέλεια εφετών η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για την ανάθεση της υπόθεσης Novartis σε ειδικό εφέτη  ανακριτή.
Στα χέρια της Ελ. Τουλουπάκη παραμένει η υπόθεση της Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας