Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ελλάδα στιγματίζει όσους ζητούν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα στιγματίζει όσους ζητούν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

  • A-
  • A+

Το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου για το δικαίωμα στην ουδέτερη θρησκευτική εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παραβίασε η χώρα μας, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το δικαστήριο απασχόλησαν προσφυγές γονέων (Παπαγεωργίου και Αλλοι κατά Ελλάδος), των οποίων τα παιδιά για να εξαιρεθούν από το μάθημα των Θρησκευτικών, τους ζήτησαν να δηλώσουν ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Το Στρασβούργο, εξετάζοντας την υπόθεση υπό το πρίσμα των σχετικών άρθρων που αφορούν την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, διαπιστώνει παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, κρίνοντας ότι το σημερινό σύστημα απαλλαγής παιδιών στην Ελλάδα από τα Θρησκευτικά κινδυνεύει να εκθέσει ευαίσθητες πτυχές της ιδιωτικής ζωής των αιτούντων.

Ακόμα έκρινε ότι υπάρχει παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, καθώς οι αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη σφαίρα της ατομικής συνείδησης, να εξακριβώνουν τη θρησκευτική πίστη των ατόμων ή να τους υποχρεώνουν να αποκαλύψουν τις πεποιθήσεις τους.

Το ΕΔΔΑ «χρεώνει» την Ελλάδα με μία ακόμα καταδίκη υποχρεώνοντάς τη να καταβάλει 8.000 ευρώ στους πρώτους τρεις προσφεύγοντες και το ίδιο ποσό, από κοινού, προς τον τέταρτο και τον πέμπτο. Επίσης, επιδίκασε 6.566,52 ευρώ στους πρώτους τρεις προσφεύγοντες για δικαστική δαπάνη.

Κινδυνεύουν να στιγματιστούν

Ακυρο έδωσαν οι δικαστές του Στρασβούργου και στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης παιδιών στην Ελλάδα, το οποίο επίσης κινδυνεύει να εκθέσει ευαίσθητες πτυχές της ιδιωτικής ζωής των αιτούντων.

Η απόφαση σημειώνει ότι οι αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να υποχρεώνουν τα πρόσωπα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. Ωστόσο, το σύστημα απαλλαγής εξαίρεσης παιδιών από μαθήματα Θρησκευτικών απαιτεί από τους γονείς να υποβάλουν επίσημη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Κάτι τέτοιο, θεωρούν οι δικαστές, επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους γονείς που καλούνται να αποκαλύψουν πληροφορίες από τις οποίες θα μπορούσε να συναχθεί ότι αυτοί και τα παιδιά τους είχαν ή δεν είχαν συγκεκριμένη θρησκευτική πίστη.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους γονείς απότην υποβολή αίτησης απαλλαγής, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτών που προσέφυγαν στο Στρασβούργο, οι οποίοι ζουν σε μικρά νησιά, όπου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού πιστεύει σε συγκεκριμένη θρησκεία και ο κίνδυνος στιγματισμού είναι πολύ υψηλότερος.

Το χρονικό

Οι προσφεύγοντες ήταν πέντε Ελληνες, γονείς και παιδιά, που μένουν στη Μήλο και τη Σίφνο. Τον Ιούλιο του 2017, οι γονείς ζήτησαν από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο να ακυρώσει δύο πρόσφατες αποφάσεις τού τότε υπουργού Παιδείας για το σχολικό έτος 2017-2018. Την εποχή εκείνη, το ένα από τα παιδιά φοιτούσε στην τρίτη Γυμνασίου στη Μήλο, ενώ το άλλο στην τετάρτη Δημοτικού στη Σίφνο.

Οι προσφεύγοντες είχαν ζητήσει να εξεταστεί η υπόθεσή τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε, λόγω έλλειψης σημασίας.

Επίσης, το ελληνικό δικαστήριο ουδέποτε αποφάνθηκε επί της υπόθεσης, καθώς η αρχική ακρόαση είχε αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε και το σχολικό έτος είχε ολοκληρωθεί.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, οι γονείς έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν από το κράτος σεβασμό για τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Επίσης, το κράτος οφείλει να εγγυάται στους μαθητές το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, με μορφή που να σέβεται το δικαίωμα να πιστεύουν ή όχι.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ευρωπαϊκό «χαστούκι» για τη δήλωση απαλλαγής από τα θρησκευτικά
Παράνομη είναι η υποχρέωση των μαθητών να αποκαλύψουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους για να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η...
Ευρωπαϊκό «χαστούκι» για τη δήλωση απαλλαγής από τα θρησκευτικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέες προσφυγές κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων
Αυξάνονται οι προσφυγές κατά των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων στο ΣτΕ, ενώ παράλληλα η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατέθεσε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ζήτημα της...
Νέες προσφυγές κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο ΣτΕ οι δάσκαλοι για ολοήμερο πρόγραμμα και μουσική
Η ΔΟΕ και πάνω από 300 αναπληρωτές-ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Παιδείας για το ωρολόγιο πρόγραμμα του ολοήμερου...
Στο ΣτΕ οι δάσκαλοι για ολοήμερο πρόγραμμα και μουσική
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Λέσβος: εισαγγελική έρευνα για το bullying
Η εκδοχή της μαθητικής βίας σε βάρος 9χρονου μαθητή σε Δημοτικό σχολείο της Λέσβου φέρεται να έχει υπόσταση. Το περιστατικό μπαίνει στο «μικροσκόπιο» ύστερα από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου...
Λέσβος: εισαγγελική έρευνα για το bullying
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ομπρέλα» του ΕΔΔΑ σε ακτιβιστές
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε δύο πολίτες και επιδίκασε πρόστιμο 51.438 ευρώ στο Αζερμπαϊτζάν για παραβιάσεις -μεταξύ των άλλων- του τεκμηρίου αθωότητας και της ιδιωτικής ζωής.
«Ομπρέλα» του ΕΔΔΑ σε ακτιβιστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οχι, τα ομοφοβικά σχόλια δεν είναι «ελευθερία του λόγου»!
Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο απέρριψε την προσφυγή Ισλανδού ομοφοβικού που είχε επικαλεστεί την ελευθερία της έκφρασής του.
Οχι, τα ομοφοβικά σχόλια δεν είναι «ελευθερία του λόγου»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας