• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.1°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.4°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 17.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  4 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  67%
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Ελεύθεροι ο κεντρικός λιμενάρχης και οι έξι πλοηγοί στη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+

Ελεύθεροι υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στην α' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός λιμενάρχης της πόλης και οι έξι πλοηγοί που κατηγορούνται ότι χρηματίζονταν προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη έναντι άλλης ανταγωνίστριας εταιρείας.

Το ποσό της εγγύησης ορίστηκε σε 20.000 ευρώ για τον λιμενάρχη και σε 15.000 ευρώ για τους πλοηγούς, με σύμφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων.

Κατά τη μαραθώνια σημερινή διαδικασία (κράτησε περίπου δέκα ώρες) ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης απολογήθηκε μέσω υπομνήματος και αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών.

Φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος, προ διετίας, είχε διατάξει ΕΔΕ, μετά από καταγγελία για χρηματισμό του πληρώματος της πλοηγίδος από ναυτικούς πράκτορες, αλλά το πόρισμα της έρευνας βγήκε απαλλακτικό. Υποστήριξε, ακόμη, ότι διαβίβασε την καταγγελία στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ έπραξε το ίδιο και με άλλη καταγγελία που έκανε η φερόμενη ως θιγόμενη εταιρεία, στην παρούσα υπόθεση. 

Κατά τους ισχυρισμούς του λιμενάρχη, η δεύτερη αυτή καταγγελία «κατέληξε στο αρχείο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος αποποιήθηκε τα περί συγκάλυψης των συγκατηγορούμενων πλοηγών, λέγοντας ότι είναι «αμέτοχος και αναρμόδιος» στις αποδιδόμενες σε εκείνους ενέργειες, ενώ σε ό,τι αφορά χρηματικό ποσό ύψους 5.000 ευρώ που κατηγορείται ότι εισέπραξε από υπάλληλο εταιρείας ρυμουλκών, φέρεται να απολογήθηκε ότι αφορούσε δωρεά για εγκατάσταση προκατασκευασμένου οικίσκου (kibo) στο χώρο όπου επρόκειτο να μεταφερθεί το λιμεναρχείο προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί η υπηρεσία πλωτών και χερσαίων μέσων.

«Δεν σκόπευα να αποκρύψω την συναλλαγή και γι' αυτό επέλεξα να γίνει στο γραφείο μου» είπε, κατά πληροφορίες, προσθέτοντας ότι προσωπικοί λόγοι και φόρτος εργασίας δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της δωρεάς. Συμπλήρωσε δε, ότι ως λιμενάρχης εξασφάλισε αρκετές δωρεές από επιχειρήσεις και οργανισμούς για το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης (όπως επισκευές πλωτών σκαφών, δύο τζιπ, πιστώσεις για συντήρηση σκαφών κ.ά.).

Σε αντίστοιχη γραμμή και οι έξι πλοηγοί του λιμανιού, οι οποίοι αρνήθηκαν το σύνολο των βαρύτατων καταγγελιών που τους απαγγέλθηκαν. Όσον αφορά την κατηγορία της δωροληψίας, είπαν ότι επρόκειτο για «φιλοδωρήματα», μικρής κλίμακας, κάτι, που όπως σημείωσαν, συνηθίζεται σ' όλα τα λιμάνια του κόσμου. Για το αδίκημα της εκβίασης υποστηρίχθηκε ότι από πουθενά δεν προκύπτει οικονομική ζημιά εις βάρος της εταιρείας που φέρεται να εθίγη από την αποδιδόμενη εγκληματική δράση των κατηγορουμένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι απολογίες και των τεσσάρων πλοιοκτητών που κατονόμασαν την καταγγέλλουσα εταιρεία ως υπαίτια για την εμπλοκή τους στην υπόθεση «λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά». Δια υπομνημάτων απολογήθηκαν ότι δεν τεκμηριώνεται οικονομική ζημιά, ενώ κατά πληροφορίες, μίλησαν με τη σειρά τους για «φιλοδωρήματα» που συνιστούν «έθιμο», αναφερόμενοι στα χρηματικά ποσά που κατηγορούνται ότι λάμβαναν, οι πλοηγοί. Για εντολές που εκτελούσαν, έκαναν λόγο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι υπάλληλοι των τεσσάρων εμπλεκόμενων εταιρειών.

Θυμίζουμε ότι χθες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ ο καθένας οι τέσσερις εφοπλιστές που φέρονται ως εγκέφαλοι της οργάνωσης που λυμαινόταν τουλάχιστον ένα χρόνο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι ως ισχυροί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι ύποπτοι για φυγή στο εξωτερικό, αλλά ούτε και για τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

Ελεύθεροι, υπό τον όρο της χρηματικής εγγυοδοσίας από 2.000 έως 10.000 ευρώ κατά περίπτωση, αφέθηκαν και οι υπάλληλοι-συνεργάτες τους στις ιδιωτικές εταιρείες ρυμουλκών που διατηρούν οι τέσσερις εφοπλιστές και οι οποίοι κατηγορούνταν ότι δρούσαν κατ' εντολήν τους.

Σε βάρος των συνολικά 18 συλληφθέντων πάντως η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατά περίπτωση τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκβίασης κατ' εξακολούθηση και κατά συνήθεια από κοινού, δωροληψίας υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκίας υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση από κοινού και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το κύκλωμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποχρέωνε τα πλοία που προσέγγιζαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιούν περισσότερα ρυμουλκά από αυτά που χρειάζονταν, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το κόστος ελλιμενισμού, ενώ εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα τα καράβια που πλήρωναν.

Την έρευνα, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, διενήργησε η Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Χαράλαμπου Παπαγεωργίου.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, η ειδική ανακρίτρια θα συνεχίσει το έργο της κι όταν αυτό περατωθεί, η υπόθεση θα εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με 50.000 «καθάρισαν» οι εφοπλιστές για την κομπίνα στον ΟΛΘ
Ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ ο καθένας αφέθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στην α' ειδική ανακρίτρια Οικονομικών Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις εφοπλιστές που...
Με 50.000 «καθάρισαν» οι εφοπλιστές για την κομπίνα στον ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρόμικα λιμάνια...
Βυθισμένα στη σήψη και στη διαφθορά τα λιμάνια της χώρας! Το σκάνδαλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, δείχνει ότι πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν αλλά κρατούσαν το στόμα...
Βρόμικα λιμάνια...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «τσουνάμι» κατεβαίνει Βόλο και Πειραιά
Μόνο η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται πως είναι η υπόθεση εκβίασης και δωροδοκίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που αποκαλύφθηκε από την «Εφ.Συν.» και απειλεί να γίνει «Τιτανικός» για το υπουργείο Ναυτιλίας.
Το «τσουνάμι» κατεβαίνει Βόλο και Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το κατηγορητήριο είναι… βαθύ
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος των 19 κατηγορουμένων που φέρεται ότι είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση και λυμαίνονταν τη λειτουργία του ΟΛΘ.
Το κατηγορητήριο είναι… βαθύ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κακουργηματικές διώξεις σε 18 + 1 για το σκάνδαλο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Προθεσμία να απολογηθούν το Σάββατο και την Κυριακή πήραν οι 18 συλληφθέντες που κατηγορούνται για εμπλοκή στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε με επίκεντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αναζητείται ακόμη...
Κακουργηματικές διώξεις σε 18 + 1 για το σκάνδαλο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας