• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.0°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.4°C / 32.9°C
  5 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 32.0°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.6°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.2°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  4 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.3°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  3 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λουκέτο στην «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος»

 • A-
 • A+

«Τρύπα» στην ιστορία, τη γεωγραφία και… στον ελληνικό πληθυσμό προέκυψε μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών (υπ’ αριθμ. 185/2019) που έκανε δεκτή την ανακοπή για την ακύρωση του σωματείου «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» με έδρα την Ηράκλεια Σερρών, που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας Σερρών -και τις πρόσθετες παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών και της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» (ΠΟΠΣΜ)- εναντίον της απόφασης του Ειρηνοδικείου Σιντικής που είχε αναγνωρίσει τον Δεκέμβρη του 2017 το σωματείο.

Σύμφωνα με την απόφαση, «…Κατά τα διδάγματα κοινής πείρας, ντόπιος Σερραίος ομιλών την ντόπια γλώσσα είναι αποκλειστικά ο Ελληνας Μακεδόνας που γεννήθηκε και κατοικεί στην περιοχή των Σερρών, η οποία ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που ονομάζεται Μακεδονία και ομιλεί την ελληνική γλώσσα». Κι ακόμη «διά του σφετερισμού των εννοιών “ντόπιος” Σερραίος και “ντόπια” γλώσσα, οι οποίες τίθενται στον καταστατικό πυρήνα του σκοπού του, το υπό σύσταση σωματείο παραχαράσσει σκοπίμως την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής στην προσπάθειά του να αντλήσει ιστορικό επιχείρημα για τις θέσεις των μελών του, αποσκοπώντας ευθέως στη δημιουργία και διεύρυνση μιας διακριτής γλωσσικής και πολιτιστικής κοινότητας στην παραμεθόριο περιοχή των Σερρών μέσω της για πρώτη φορά συστηματικής καταγραφής και καλλιέργειας σε βάθος χρόνου στον πληθυσμό των Σερρών, που στην πραγματικότητα ομιλεί την ελληνική γλώσσα και είναι αμιγώς ελληνικής εθνικής συνείδησης, ενός αποκαλούμενου ιδιώματος που δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία με στοιχεία άλλων εθνικών γλωσσών που ομιλούνται από κράτη που συνορεύουν με την ελληνική επικράτεια».

Στο σκεπτικό επαναλαμβάνεται δηλαδή ότι η ντόπια γλώσσα που μιλούν οι ντόπιοι Σερραίοι είναι μόνον η ελληνική και ότι η επιδίωξη του σωματείου είναι απειλή για την ελληνική δημόσια τάξη. Σύμφωνα με την απόφαση, η ειρηνοδίκης Σιντικής παραπλανήθηκε, όπως και τα 10 από τα 28 ιδρυτικά μέλη του σωματείου, που αποχώρησαν. Η απόφαση όμως «εξαφανίζει» τους Ελληνες πολίτες οι οποίοι εκτός από τα ελληνικά μιλούν –κάποιοι ως μητρική– και καταλαβαίνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και μια διαφορετική γλώσσα, η οποία υφίσταται και σε αρκετούς άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ δεν αναγνωρίζει ότι με τον όρο «ντόπια», που χρησιμοποιούν για τη γλώσσα τους, απαλείφουν τα ενοχλητικά «αγκάθια» να ονομάζεται βουλγαρική, σλαβική, σλαβομακεδονική ή ακόμη και… ακατονόμαστη μακεδονική.

Χρήσιμο είναι, όμως, να θυμίσουμε ότι απειλή για τη δημόσια τάξη δεν αποτελεί ούτε η διεκδίκηση αναγνώρισης εθνικής μειονότητας –το έχει δεχτεί ακόμη και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου– που είναι διεκδίκηση εμφανώς πιο προχωρημένη, ακόμη και για τους αδαείς σε αυτά τα θέματα. Επιπλέον, θεωρείται άραγε απειλή αν φροντιστήρια γλώσσας διδάσκουν βουλγαρικά, σερβικά, αλβανικά ή την… ακατονόμαστη, πλην υπαρκτή και αναγνωρισμένη γλώσσα από τη δεκαετία του ’70;

Αλλά και για την αποχώρηση 10 από τα 28 μέλη του σωματείου διότι «παραπλανήθηκαν», έχει ενδιαφέρον ότι αυτό συνέβη όταν άρχισαν τα ανθρωποφαγικά των μέσων ενημέρωσης και η μήνυση εναντίον τους από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» (ΠΟΠΣΜ) που έκανε λόγο για «πράξεις εσχάτου προδοσίας που τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου…» ή η ανάλογη του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου και όλων εκείνων που έκαναν λόγο για «φιλοσκοπιανό σωματείο». Κι όλα αυτά τότε που η γειτονική χώρα αποκαλούνταν σκέτο «Μακεδονία», ενώ το 2015 ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ σε ομιλία του στην Πτολεμαΐδα έκανε λόγο για τα «ντόπια» ή «εντόπικα» ή «βλάχικα βουλγάρικα» τα οποία ομιλούνται και στον νομό Σερρών. Εθνικές ενοχλητικές… λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφιάλτης για 22χρονη
Ανεπίτρεπτη δικαστική ταλαιπωρία για μια κοπέλα που έχει καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της και καλείται 4 χρόνια μετά να ξανακαταθέσει όσα έζησε, αφού αναβλήθηκε η δίκη. Συμπαράσταση από γυναικείες...
Εφιάλτης για 22χρονη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι «επικίνδυνοι» ντόπιοι Σερραίοι
Συζητήθηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η υπόθεση του σωματείου «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος», η ίδρυση του οποίου είχε ακυρωθεί από το Πρωτοδικείο Σερρών.
Οι «επικίνδυνοι» ντόπιοι Σερραίοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εθνικιστική υστερία για ένα σωματείο
Οχι που θα έλειπε η εθνικιστική υστερία από ένα θέμα όπως η συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών της ανακοπής που άσκησε ο αντεισαγγελέας Σερρών εναντίον της αναγνώρισης του σωματείου «Αδελφότητα Ντόπιων...
Εθνικιστική υστερία για ένα σωματείο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόλογοι για τις παραδόσεις τους...
Εκδικάζεται η ανακοπή που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας Σερρών εναντίον της διαταγής αναγνώρισης του σωματείου Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος, τα μέλη του οποίου ζητούν να διατηρήσουν τη...
Υπόλογοι για τις παραδόσεις τους...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έφεση στην υπόθεση Λιγνάδη για την αθώωση στον ένα βιασμό και το ύψος των ποινών
Η εισαγγελέας Εφετών που μελέτησε την απόφαση του ΜΟΔ, ζητεί καταδίκη και για τον πρώτο βιασμό, καθώς και μεγαλύτερες ποινές για τους άλλους δυο.
Έφεση στην υπόθεση Λιγνάδη για την αθώωση στον ένα βιασμό και το ύψος των ποινών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Θέμης Αδαμαντίδης
Ο εισαγγελέας του επέβαλλε τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάσει την πρώην σύντροφό του σε απόσταση 100 μέτρων, ενώ απαγορεύεται να επικοινωνήσει μαζί της.
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Θέμης Αδαμαντίδης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας