Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρέμβαση Αρείου Πάγου για κρατούμενους-ομήρους, ερωτήματα για τις μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για κρατούμενους-ομήρους, ερωτήματα για τις μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές

  • A-
  • A+

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους χιλιάδες κρατούμενους που είναι «όμηροι» στις φυλακές, καθώς εκτίουν ποινές για αδικήματα τα οποία με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν ήδη παραγραφεί, έφερε η ανάδειξη του θέματος από το dikastiko.gr

Είχε προηγηθεί, στις 14 Αυγούστου, προσφυγή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι στον (εκτελούντα χρέη μέχρι χθες) εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα προκειμένου να μην κρατούνται στις φυλακές άτομα που με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα πρέπει να είναι ελεύθερα από 1ης Ιουλίου 2019 λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους.

Με εγκύκλιό του προς τους διευθυντές στις Εισαγγελίες Εφετών ο κ. Δασούλας ζητάει την άμεση καταγραφή των συγκεκριμένων υποθέσεων, την υποβολή των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης της απόφασης και την άμεση εισαγωγή τους προς εκδίκαση.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.» (Άντα Ψαρρά, «Το δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο), διάφορα δημοσιεύματα προαναγγέλλουν την απαγόρευση της μεταγωγής ισοβιτών και πολυϊσοβιτών σε αγροτικές φυλακές μετά τα προβλεπόμενα χρόνια έκτισης ποινής και μετά την παροχή του δικαιώματος στην άδεια.

«Μάλιστα, εντελώς λαθεμένα, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι οι ισοβίτες πρόσφατα -εννοείται λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου!- απέκτησαν το δικαίωμα να εκτίουν την ποινή τους σε αγροτικές φυλακές. Το μόνο όμως που έχει αλλάξει είναι ο αριθμός των αδειών που είναι απαραίτητο να έχει πάρει ένας κρατούμενος προκειμένου να ζητήσει τη μεταγωγή του, αφού βεβαίως έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο στις κανονικές φυλακές (...) Ο υφ. Δικαιοσύνης, πρώην δικαστικός, Δ. Κράνης, ακόμα κι αν έχει απολέσει το υπουργείο τη δυνατότητα να έχει λόγο στα ζητήματα των φυλακών, είναι καλό να ενημερώσει για το τι ακριβώς ισχύει στον Ποινικό Κώδικα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και το Μαξίμου πριν αποφασίσουν απολύτως αντισυνταγματικά -και παραβιάζοντας τον νέο αλλά και τον παλιό Ποινικό Κώδικα- να δικάσουν για δεύτερη φορά με πρόσθετη «ποινή» αμετάκλητα καταδικασμένους από τη Δικαιοσύνη», σημειώνει η «Εφ.Συν.».

Η εγκύκλιος Δασούλα

Προς
τους κ.κ. Διευθύνοντες
τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας

Από της 1ης Ιουλίου 2019 τρέχοντος έτους άρχισε να ισχύει ο Π.Κ. που κυρώθηκε με το Ν. 4619/2019. Πολλές αξιόποινες πράξεις, οι οποίες με τον προηγούμενο Π.Κ. είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα ( πλαστογραφίες, απάτες, κλοπές κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια με συνολικό όφελος ή συνολική ζημία μικρότερη των 120.000 ευρώ, υπεξαίρεση αντικειμένου που το είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο και η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ κλπ.), με τον ισχύοντα Π.Κ. έχουν καταστεί πλημμελήματα και ο ανώτατος χρόνος παραγραφής τους είναι τα οκτώ (8) έτη. Λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα και των ισχυουσών σχετικών διαδικασιών οι εν λόγω υποθέσεις ενδεχομένως να έχουν εκδικασθεί πρωτοδίκως ή κατ’ έφεση μετά την οκταετία ή στα όρια αυτής. Έτσι πολλές από τις υποθέσεις αυτές που εκκρεμούν ενώπιον των δευτεροβαθμίων δικαστηρίων ή του Αρείου Πάγου έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Για τις εν λόγω περιπτώσεις δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για άμεση αποφυλάκιση ή κάποια άλλη ειδική διαδικασία. Ως εκ τούτου οι μόνες προβλεπόμενες διαδικασίες για την επίλυση του θέματος, ώστε να αποφυλακιστεί ο κρατούμενος, είναι είτε η συζήτηση του ενδίκου μέσου από το αρμόδιο δικαστήριο είτε η υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της καταδικαστικής απόφασης (άρθρα 497 παρ. 7, 471 παρ.2 ΚΠΔ).

Κατόπιν αυτών, επειδή προδήλως είναι εξαιρετικά δύσκολη η άμεση εκδίκαση των εκκρεμών ενδίκων μέσων, παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας για την άμεση καταγραφή των υποθέσεων αυτών, την υποβολή εκ μέρους σας, σε περίπτωση που δεν έχει υποβάλει ο κρατούμενος, αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης της απόφασης και την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη εισαγωγή τους προς εκδίκαση στο αρμόδιο δικαστήριο. Το αυτό να ενεργήσετε και για τις σχετικές αιτήσεις αναστολής που έχουν υποβάλει οι κρατούμενοι.

Ο Αναπληρωτής του ελλείποντος Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Δημήτριος Δασούλας
Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κάθειρξη 12 χρόνια σε γιο εκλιπόντα στρατιωτικού που εισέπραττε τη σύνταξη
Εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του νεκρού απόστρατου πατέρα του πάνω από μία δεκαετία, ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 200.000 ευρώ και ζητούσε και από τον Άρειο Πάγο να του κάνει δεκτή την...
Κάθειρξη 12 χρόνια σε γιο εκλιπόντα στρατιωτικού που εισέπραττε τη σύνταξη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκοτάδι οι φυλακές, το κυβερνητικό «όραμα»
Τα νέα μέτρα για τα σωφρονιστικά ιδρύματα από τα χείλη της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου ● Παρεμβάσεις προκειμένου να αλλάξουν επιλεκτικά επί το αυστηρότερον άρθρα του νέου...
Στο σκοτάδι οι φυλακές, το κυβερνητικό «όραμα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οριστικά ισόβια στους δολοφόνους οδηγού ταξί στην Κυψέλη το 2011
Επικυρώθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, με την οποία δύο Γεωργιανοί, ένας 19χρονος και ένας 20χρονος, αλλά και ένας τρίτος, που διαφεύγει της σύλληψης,...
Οριστικά ισόβια στους δολοφόνους οδηγού ταξί στην Κυψέλη το 2011
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Σεμινάριο» για κουκούλωμα σκανδάλων και επαναφορά των φρονηματικών διώξεων
Οι περισσότερες αλλαγές προς το αυστηρότερο του Π.Κ. σχετίζονται με την τρομοκρατία και, βέβαια, με την πολύ διευρυμένη έννοια που δίνει η Ν.Δ.
«Σεμινάριο» για κουκούλωμα σκανδάλων και επαναφορά των φρονηματικών διώξεων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
Τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των αγροτικών φυλακών εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα, ενδεχομένως και διαρροές, που προαναγγέλλουν την απαγόρευση μεταγωγής ισοβιτών και πολυϊσοβιτών
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπέρ της κοινωφελούς εργασίας για τα πλημμελήματα οι δικηγόροι
Υπερθεματίζουν οι δικηγόροι της χώρας στην προσφορά κοινωφελούς εργασίας ως κύριου τρόπου έκτισης της ποινής στα πλημμελήματα, η οποία προβλέπεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ζητούν ωστόσο την τήρηση...
Υπέρ της κοινωφελούς εργασίας για τα πλημμελήματα οι δικηγόροι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ