Σε ποινές κάθειρξης έως εννέα έτη και ποινές φυλάκισης έως 4 χρόνια καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 13 από τους 22 κατηγορούμενους στην υπόθεση με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά της εταιρείας De Puy (θυγατρικής της Johnson&Johnson).
Με την απόφαση του δικαστηρίου απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο κράτησης των καταδικασθέντων μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό, καθώς δόθηκε για όλους τους κατηγορούμενους ανασταλτικό αποτέλεσμα ως την έφεσή τους.
Παράλληλα, σε όλους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά, του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν είναι τρία στελέχη της βρετανικής εταιρείας, στελέχη του ελληνικού τμήματος της εταιρείας, πέντε γιατροί, στελέχη δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ενδιάμεσοι επιχειρηματίες.
Στους γιατρούς επιβλήθηκαν ποινές τετραετούς φυλάκισης για τους τέσσερις και τριετούς φυλάκισης για έναν. Η ποινή για τους πέντε είναι εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ την ημέρα.
Το δικαστήριο απάλλαξε λόγω παραγραφής τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ενώ, κατά περίσταση, τους έκρινε ενόχους για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την κατηγορία, η DePuy προσέφερε από το 2000 έως το 2006 χρήματα και δώρα σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων, τα οποία έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίζει την προτίμησή τους σε δικά της ορθοπεδικά υλικά. Οι προμήθειες αφορούν 114 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και προκάλεσαν ζημία του Δημοσίου, που υπολογίζεται σε περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια ευρώ.