Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποφυλακίζεται ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποφυλακίζεται ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου

  • A-
  • A+
Για «προδιαγεγραμμένη ποινή» έκανε λόγο η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αίτημα αναίρεσης στον Αρειο Πάγο προανήγγειλε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, που χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τον νέο Ποινικό Κώδικα για τη διαμόρφωση της ποινής. Αθωώθηκε ο Β. Σαραλιώτης.

Μόλις λίγα λεπτά, όσο δηλαδή χρειάστηκαν δικαστές και ένορκοι για να συσκεφθούν και να κάνουν αποδεκτό το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου», ήταν αρκετά για να επισκιάσουν σχεδόν τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και να ανοίξουν την πόρτα των φυλακών Δομοκού για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο όποιος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008.

Κι έτσι, θέμα ημερών θεωρείται πλέον η αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού μετά την ποινή κάθειρξης 13 ετών που του επέβαλε ομόφωνα το Εφετείο Λαμίας. Αθώος ο δεύτερος κατηγορούμενος Βασίλης Σαραλιώτης. Για «μεθοδεύσεις» και «καθοριστική συμβολή» του νέου Ποινικού Κώδικα κάνει λόγο η πολιτική αγωγή.

Αρχικά η έδρα του ΜΟΔ Λαμίας έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μην κάνοντας ουσιαστικά αποδεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας για αλλαγή του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ παράλληλα έκρινε ομόφωνα αθώο τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Σαραλιώτη με το αιτιολογικό της «έλλειψης διπλού δόλου».

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Βαγγέλης Ανδρούλας, αιτήθηκε προς το δικαστήριο να αναγνωρίσει μια σειρά ελαφρυντικών, όπως ο πρότερος σύννομος βίος, το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος, η ειλικρινής μεταμέλεια του δράστη, η καλή συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του καθώς και η μη εύλογη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας χωρίς την ευθύνη του κατηγορουμένου.

Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χανής υποστήριξε ότι συντρέχουν λόγοι μόνο για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του «πρότερου σύννομου βίου». Επισήμανε μάλιστα ότι στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε κάτι σχετικά με την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή του κατηγορουμένου πριν από την τέλεση του αδικήματος, ενώ χαρακτήρισε «αφελή και αντιδεοντολογική» τη συμπεριφορά του δράστη κατά τη διάρκεια και μετά τη διάπραξη της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη.

Η αναφορά αυτή του εισαγγελέα προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει στο δικαστήριο ότι «έχουμε ομόφωνη απόφαση για φόνο με άμεσο δόλο και ακούμε για αφέλεια και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, θέλει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας». Παράλληλα, από την πολιτική αγωγή, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε σχετικά με το αίτημα για το ελαφρυντικό της «ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος» ότι «η προβολή του αιτήματος είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας και της ύβρεως στον νεκρό Αλέξη».

Υστερα από μια σύντομη διακοπή, ένορκοι και εφέτες έκαναν ομόφωνα αποδεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, απορρίπτοντας τα υπόλοιπα. Παράλληλα και με βάση την αναγνώριση του παραπάνω ελαφρυντικού, ο εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη 15 ετών, με την έδρα να επιβάλλει τελικά κάθειρξη 13 ετών.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένη ποινή» και «μεθόδευση» μέσω της διακοπής της δίκης στις 19 Ιουνίου, ενώ παράλληλα κατήγγειλε «σκανδαλώδη μεταχείριση» και ότι η απόφαση «οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα».

«Η απόφαση προκαλεί το κοινό αίσθημα», είπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε ότι η πολιτική αγωγή γι’ αυτόν τον λόγο και για νομικές πλημμέλειες στην αξιολόγηση δεδομένων θα ζητήσει αναίρεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εκανε λόγο για κραυγαλέα αντίφαση στην ομόφωνη καταδίκη για ανθρωποκτονία από άμεσο δόλο και στην αναγνώριση ελαφρυντικού που «ουσιαστικά οδηγεί τη διαδικασία στην αποφυλάκιση του Κορκονέα».

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «τυμβωρυχία» το αίτημα για αναγνώριση του ελαφρυντικού της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ενώ αναφορικά με την αθώωση του Βασίλη Σαραλιώτη τόνισε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια των πράξεων που τελέστηκαν.

Μεθοδευμένες αναβολές

«Ως το αποκορύφωμα της θρασύτητας και της ύβρεως στον νεκρό Αλέξη» χαρακτήρισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος το αίτημα για ελαφρυντικό «ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος» που προέβαλε η υπεράσπιση του Κορκονέα.

EUROKINISSI

«Τέτοιες εξελίξεις σε υποθέσεις που έχουν ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και θεσμικό ενδιαφέρον πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμικών λειτουργιών και αποθεώνουν τη λειτουργία των παρασκηνιακών μηχανισμών που ξεκινάνε από την αστυνομία και φτάνουν μέχρι τις μεθοδευμένες αναβολές για να υπαχθεί η υπόθεση στις διατάξεις του νέου νόμου», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τον νέο Ποινικό Κώδικα για τον καθορισμό της ποινής.

«Η ασφάλεια της κοινωνίας δεν βρίσκεται στα όπλα και την καταστολή, αλλά στο αίσθημα ότι ο Αλέξανδρος και κάθε Αλέξανδρος μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και της πόλης της Αθήνας χωρίς να κινδυνεύει να δολοφονηθεί από αστυνομικό», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Βαγγέλης Ανδρούλας, στάθηκε στην αναγνώριση του ελαφρυντικού του «πρότερου σύννομου βίου», ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις στο πρόσωπό του για την αναβολή στην προηγούμενη δικάσιμο. Για δικαίωση έκαναν λόγο σε γραπτή δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασίλη Σαραλιώτη, κ. Διαμαντής και Αλετράς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο εντολέας τους αθωώθηκε ομόφωνα καταφέρνοντας να πείσει τακτικούς δικαστές και ενόρκους για την αθωότητά του που από την αρχή της όλης διαδικασίας υποστήριζε.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Όχι» στην αλλαγή κατηγορητηρίου για Κορκονέα λέει η πολιτική αγωγή
Να μην αλλάξει το κατηγορητήριο εις βάρος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και του Βασίλη Σαραλιώτη, ζήτησε στην αγόρευσή του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος από το Εφετείο της Λαμίας, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό...
«Όχι» στην αλλαγή κατηγορητηρίου για Κορκονέα λέει η πολιτική αγωγή
Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλαγή κατηγορητηρίου στη δίκη Γρηγορόπουλου ζητά ο εισαγγελέας
Η αλλαγή του κατηγορητηρίου, στην περίπτωση που τη δεχθεί το δικαστήριο, μπορεί να σημάνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος να αποφύγει ο Επαμεινώνδας...
Αλλαγή κατηγορητηρίου στη δίκη Γρηγορόπουλου ζητά ο εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χωρίς δικαιολογία για την αγνόηση των κανόνων εμπλοκής
Την εικόνα ενός σκηνικού μεγάλης έντασης επιχείρησε να δημιουργήσει ο Επαμεινώνδας Κορκονέας στην απολογία του κατά την εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας Γρηγορόπουλου σε δεύτερο βαθμό, ενώ δεν έδωσε σαφείς...
Χωρίς δικαιολογία για την αγνόηση των κανόνων εμπλοκής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας η δολοφονία του γιου μου»
Ενταγμένη στο πλαίσιο ενός γενικότερου «σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας» χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια η μητέρα του θύματος, Βέρτζιν...
«Σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας η δολοφονία του γιου μου»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Υποκριτική η συγγνώμη Κορκονέα» για τη μητέρα του Αλέξη
Με την κατάθεση της Τζίνας Τσαλικιάν συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, η δίκη των Κορκονέα και Σαραλιώτη. Η μητέρα του δολοφονημένου Αλέξη Γρηγορόπουλου τοποθέτησε τα όσα συνέβησαν...
«Υποκριτική η συγγνώμη Κορκονέα» για τη μητέρα του Αλέξη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Το παιδί μου στο χώμα και οι δολοφόνοι ελεύθεροι»
Εκκληση στην κοινωνία να δείξει με ειρηνικό τρόπο ότι η προκλητική αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα ήρθε σε εξοργιστική αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα απηύθυνε χθες η μητέρα του Αλέξανδρου...
«Το παιδί μου στο χώμα και οι δολοφόνοι ελεύθεροι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας