Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και ξανά εκτός φυλακής ο Αρ. Φλώρος
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και ξανά εκτός φυλακής ο Αρ. Φλώρος

  • A-
  • A+
Παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα, οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου δέχτηκαν τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης του πιο πολυσυζητημένου κατηγορούμενου και του άνοιξαν την πόρτα των φυλακών ● Σοβαρά ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που σε βάρος του εκκρεμεί κακουργηματική δίωξη για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας και έχοντας στο ενεργητικό του δύο πρωτόδικες καταδίκες για πρωθύστερα κακουργήματα, ο 40χρονος Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίζεται.

Παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα, οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου, στη διακριτική ευχέρεια των οποίων ήταν η τύχη του αιτήματος αποφυλάκισης του κατηγορούμενου επιχειρηματία, πατώντας και στη νομοθεσία του άνοιξαν την πόρτα των φυλακών.

Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους κατηγορούμενους, αφού, καθώς εξέτιε την ποινή κάθειρξης 21 ετών για το σκάνδαλο των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Ηellas Power, παράλληλα καταδικάστηκε σε ακόμα μια κάθειρξη -13 ετών αυτή τη φορά- ως ηθικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου, ενώ κατάφερε πέρσι το καλοκαίρι να αποφυλακιστεί χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας.

Οταν αποκαλύφθηκε το στήσιμο αυτής της αποφυλάκισής του με «μαϊμού» πιστοποιητικά, οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή, ενώ ακολούθησε η άσκηση ποινικής δίωξης για έντεκα βαρύτατες κατηγορίες σε ομάδα ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ο Αριστείδης Φλώρος και ακόμα ένας ισοβίτης.

Το Πενταμελές Εφετείο χθες, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της Energa, δέχτηκε ομόφωνα την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής του Αριστείδη Φλώρου, με προϋπόθεση την καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκαν και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισής του δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ενα από τα επιχειρήματα που προέβαλε για την αποφυλάκισή του ήταν και ότι κινδυνεύει η ζωή του μέσα στη φυλακή από τη μαφία των φυλακών, για να λάβει την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Γ. Πρασσά, ο οποίος ζήτησε να μη γίνει δεκτή η αίτησή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στη φυλακή είναι καλά φρουρούμενος και δεν κινδυνεύει».

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ανέπτυξαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισής του (Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Βασίλης Χειρδάρης και Μιχάλης Δημητρακόπουλος) ήταν και οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, όπου η απειλούμενη ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου είναι πλέον μέχρι 15 χρόνια για τα οικονομικά εγκλήματα. Με δεδομένο ότι στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο έχουν αναγνωριστεί και δύο ελαφρυντικά, η μέγιστη ποινή που θα του επιβληθεί σε δεύτερο βαθμό θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή των 21 χρόνων.

Σύμφωνα με δήλωση στην «Εφ.Συν.» του εκ των συνηγόρων του επιχειρηματία, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής του εντολέα του ήταν τρεις, με τελευταία τη νομοθεσία.

«Πρώτον, εκτιμήθηκε από το δικαστήριο ότι όλα τα οφειλόμενα ποσά σε Δημόσιο και δήμους έχουν επιστραφεί. Δεύτερον, προσκομίσαμε στο δικαστήριο δύο επιστολές της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά δεν είναι αντιπρόσωποι φορέων του Δημοσίου. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη στοιχειοθετείται η υπεξαίρεση. Και, τρίτον, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ακόμα κι αν κριθεί ένοχος για την υπεξαίρεση, η ανώτερη ποινή με τα δύο ελαφρυντικά που του έχουν αναγνωριστεί είναι από 6 έως 8 χρόνια. Ο πελάτης μου έχει εκτίσει τα 6 χρόνια μεικτά στη φυλακή και αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όποια ποινή και να του επιβληθεί την έχει ήδη εκτίσει».

Ωστόσο για κρίση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης που θα μπορούσε να ήταν και διαφορετική κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος:

«Ο θεσμός της δυνατότητας αναστολής της ποινής ενός κατηγορούμενου λόγω της άσκησης από μέρους του έφεσης αποτελεί μια διαχρονική ρύθμιση της ελληνικής ποινικής δικονομίας, τόσο του προηγούμενου όσο και του παρόντος κώδικα. Στην επίμαχη περίπτωση του κ. Α. Φλώρου η έφεσή του εκκρεμούσε και η αίτηση αναστολής με βάση τα κριτήρια που ισχύουν έγινε δεκτή. Στα κριτήρια αυτά άλλωστε δεν φαίνεται να εμπίπτει μια νομοθετική αλλαγή των προβλεπόμενων ορίων ποινής στον Ποινικό Κώδικα ή σε άλλα ποινικά νομοθετήματα. Πρόκειται για κρίση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, που θα μπορούσε πάντως να είναι και διαφορετική.

»Ο,τι όμως νομικά αποτελεί άσκηση μιας εξουσιαστικής εκτίμησης, επικοινωνιακά μπορεί να είναι για κάποιους εκμεταλλεύσιμο. Το θέμα εδώ, όπως συνήθως, δεν ήταν να ασκηθεί κριτική για την ορθότητα της δικαστικής κρίσης, αλλά να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για φωτογραφική ρύθμιση δεν μπορούσε να γίνει λόγος (ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Ποινικός Κώδικας ισχύουν για όλους τους Ελληνες), ενώ ο «νόμος Παρασκευόπουλου» δεν είχε σχέση. Κάποιοι λοιπόν θυμήθηκαν τον νέο Ποινικό Κώδικα. Νομοπαρασκευαστική δουλειά, δηλαδή, δέκα ετών από επιστήμονες χωρίς καμιά κομματική ταυτότητα. Για πολλοστή φορά η προπαγάνδα καταρρέει λογικά και δυστυχώς απομένει ένα ίχνος λάσπης».

Από την πλευρά του ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί τον Γιώργο Αντωνόπουλο (για την ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του οποίου έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια ο Φλώρος), προέβη σε οργισμένη δήλωση κάνοντας λόγο για νομικό-δικαστικό παραλογισμό και αντιστροφή της πραγματικότητας.

«Είμαι βέβαιος ότι κανείς έντιμος δικαστής, εισαγγελέας και δικηγόρος δεν μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί συμμετέχει σε τέτοιου είδους διαδικασίες, όταν καταλύεται εντελώς το κράτος δικαίου» δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου. «Σε αυτήν την υπόθεση έχει καταπατηθεί κάθε έννοια δικαίου και για να εξέλθει τελικώς σήμερα εκ των φυλακών ο Αριστείδης Φλώρος και να απολαύσει ελεύθερος τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού, βρίσκεται στις φυλακές ένας εντιμότατος δικηγόρος, καθηγητής Πανεπιστημίου, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο και προστάτευσε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Πολιτικές αντιδράσεις

Η αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, όταν η Ν.Δ. θέλησε να τη σχολιάσει ως εξής: «Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται. (...) Η Νέα Δημοκρατία, όπως είχε δεσμευθεί, θα αλλάξει όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα τις αμέσως επόμενες μέρες».

«Η αποφυλάκιση του κ. Φλώρου, συνεργάτη του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη, είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα» που είχε υποσχεθεί η Ν.Δ.» σημειώνει στην απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «μια εβδομάδα μετά την ανάληψη καθηκόντων διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού από τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίζεται προκαλώντας το πανελλήνιο».

Και συνεχίζει απευθύνοντας ερωτήματα στη Ν.Δ.: «Ηταν ο κ. Δημητριάδης ο δικηγόρος που έφτιαξε τις offshore της οικογένειας Φλώρου την περίοδο που έλαβε χώρα το σκάνδαλο της Energa; Ποιοι ήταν οι δικηγόροι που επισκέπτονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κ. Φλώρο στη φυλακή; Εάν δεν ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ίσως να μπορεί να απαντήσει ο κ. Δημητριάδης. Εχει κληθεί σε απολογία εδώ και έναν χρόνο για τα πλαστά πιστοποιητικά; Εάν όχι, και γι’ αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει; Γιατί ο κ. Φλώρος είχε εξασφαλίσει αναστολή εκτέλεσης ποινής (κάθειρξη 13 ετών) για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου πολύ πριν καν τεθεί σε διαβούλευση ο νέος Π.Κ.;

»Οι ισχυρισμοί της Ν.Δ. και των φίλα προσκείμενων μέσων της πως ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι αστείοι. Ο εξορθολογισμός του Ποινικού Κώδικα για τους καταχραστές του Δημοσίου, μετά και την «υπόθεση της καθαρίστριας», δεν έφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στον θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Και προφανώς ο εξορθολογισμός αυτός δεν αρκεί από μόνος του για να οδηγηθεί οποιοδήποτε δικαστήριο σε μια τέτοια κρίση, όπως η σημερινή για τον κ. Φλώρο».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Γιάννος Παπαντωνίου
Αποφυλακίζεται σε λίγες ώρες ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έχει παραμείνει προσωρινά κρατούμενος επί 17 μήνες κατηγορούμενος για ξέπλυμα, το οποίο φέρεται να διέπραξε κατά τη διάρκεια της...
Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Γιάννος Παπαντωνίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Την αποφυλάκισή του ζητά ο πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ, Γ. Αντωνόπουλος
Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε χθες ο πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ, Γιώργος Αντωνόπουλος, ο οποίος πριν από λίγα εικοσιτετράωρα απολογήθηκε συμπληρωματικά στον εφέτη ειδικό ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο που διερευνά...
Την αποφυλάκισή του ζητά ο πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ, Γ. Αντωνόπουλος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η εμπλοκή Σαλμά
Αρχειοθετήθηκε το σκέλος της υπόθεσης του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας Novartis που αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας Μάριο Σαλμά. Ετσι, η έρευνα που τον αφορά έκλεισε κατόπιν διάταξης της...
Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η εμπλοκή Σαλμά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Νίκος Γεωργιάδης πρωτόδικα ένοχος για υπόθεση παιδεραστίας
Ποινή φυλάκισης 28 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 20 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκε σε βάρος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Νίκου Γεωργιάδη, για υπόθεση κυκλώματος παιδεραστίας που είχε αποκαλυφθεί πριν από...
Ο Νίκος Γεωργιάδης πρωτόδικα ένοχος για υπόθεση παιδεραστίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στη φυλακή η μαφία του φαρμάκου
Προφυλακιστέοι 6 από τους συνολικά 21 συλληφθέντες ● ομόφωνα ελεύθερος ο ένας γιατρός • Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 70χρονος Αιγύπτιος εμφανίζεται να επικοινωνεί και να δίνει οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη, αλλά...
Στη φυλακή η μαφία του φαρμάκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον εισαγγελέα τα δύο πορίσματα που «καίνε» τον Β. Πολυμερόπουλο
Κλιμάκια των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ερευνώντας την υπόθεση αναγνώρισης τίτλου σπουδών που κατείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων ως μεταπτυχιακό επιπέδου Master, προτείνουν...
Στον εισαγγελέα τα δύο πορίσματα που «καίνε» τον Β. Πολυμερόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας