Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες δεν... παρακάμπτονται
EUROKINISSI/ TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες δεν... παρακάμπτονται

  • A-
  • A+

Οι σφοδρές αντιρρήσεις, και μάλιστα αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για τους Ποινικούς Κώδικες που αποτελούν ήδη νόμους, ήταν η αφορμή για πολλά και εκ διαμέτρου αντίθετα δημοσιεύματα και σχετικά όψιμες ανακοινώσεις ηγεσιών συνδικαλιστικών οργάνων των δικαστικών λειτουργών.

Είδαμε, για παράδειγμα, τον θερμό υποστηρικτή των Κωδίκων και πρώην πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων, Ε. Μιχαηλίδη, να εκφράζει ξαφνικά εντονότατες αντιρρήσεις για την ψήφισή τους, παρ' όλο που ζητούσε να ψηφιστούν και να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ («Ακόμα και εισαγγελείς αλλάζει η κάλπη» «Εφ.Συν.», 4/7/2019).

Ομως, ακόμα και στο προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) άρχισαν να διαφαίνονται, το τελευταίο διάστημα, οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε σειρά ζητημάτων μεταξύ των μελών του.

Ειδικότερα, ο πρώην σύμβουλος του Χ. Αθανασίου, Π. Λυμπερόπουλος, έχει σαφώς πλέον διαφοροποιηθεί από τον πρόεδρο Χ. Σεβαστίδη, του οποίου οι πρόσφατες παρεμβάσεις αποπνέουν μια σαφώς πιο ανθρώπινη, επιεική και ανεκτική δικαιοσύνη, όπως ταιριάζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Οι σκέψεις και η ανταλλαγή απόψεων στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. αποτυπώθηκαν σε κείμενο του προέδρου της ΕΔΕ.

Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι ο τρόπος που συγκροτήθηκε εξαρχής, το 2013, η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν ήταν ορθός και για τους λόγους αυτούς προέκυψαν πολλά προβλήματα και έριδες μεταξύ των συναδέλφων του. Προτείνει δε την κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στη συνέχεια του κειμένου όμως τοποθετείται στο κρίσιμο ζήτημα των κωδίκων και απαντά σε εκείνους που, λόγω διαφωνιών, αναζητούν τρόπους για να... προσπεράσουν συνολικά τους νέους Κώδικες.

Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που δεν εκδόθηκε κοινό κείμενο του Δ.Σ. της Ενωσης για το κομβικό αυτό θέμα.

Εξαιρετικά σημαντική η παρατήρηση του κ. Σεβαστίδη για την ανάγκη να αναδειχτούν τα όποια προβλήματα, μέσα από την εφαρμογή ενός κρίσιμου και ζωντανού, όπως έχει χαρακτηριστεί, εργαλείου της δικαιοσύνης.

Ακολουθεί το κείμενο του Χριστόφορου Σεβαστίδη.

Η ανάγκη κατάργησης του Εισ. Διαφθοράς και το αίτημα περί αναστολής των Κωδίκων

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά με την πρόταση συναδέλφων για αναστολή εφαρμογής των Κωδίκων με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) εξέφρασα τη διαφωνία μου για δύο βασικούς λόγους. Ενα τέτοιο αίτημα αντιστρατεύεται ευθέως την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ και την ερμηνεία του για το άρθρο 7 της ΕΣΔΑ. Ειδικότερα, με τις αποφάσεις Scoppola vs Italy του 2009 και Ruban vs Ukrain του 2016, έγινε δεκτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρονική απόσταση μεταξύ της τυπικής και της ουσιαστικής ισχύος του ποινικού νόμου.

Συνεπώς, η δημόσια υποστήριξη αιτήματος που αντίκειται ευθέως στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ δεν με βρίσκει σύμφωνο. Κατά δεύτερον, η πρόταση περί έκδοσης Π.Ν.Π., που θα αναστέλλει την εφαρμογή του Νόμου, αποτελεί νομικό παράδοξο, καθώς η έκδοση Π.Ν.Π. προβλέπεται κατά το Σύνταγμα σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης και έχει ως προϋπόθεση τη μετέπειτα κύρωσή της από τη Βουλή.

Θα οδηγούσε δε σε απαράδεκτη ανατροπή της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου, αφού οι Π.Ν.Π. συνιστούν αυτόνομη κανονιστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας μέχρι την κύρωσή τους από τη Βουλή και προβλέφθηκαν ώστε να συγκαλύψουν και να νομιμοποιήσουν μια αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική πρακτική του παρελθόντος και να θέσουν όρια σε μια πάγια κατά το παρελθόν διοικητική πρακτική έκδοσης αναγκαστικών νόμων (Δ. Τσάτσος, Συνταγματικό Δίκαιο Ι, σελ. 255 και Σπυρόπουλος/ Κοντιάδης/ Ανθόπουλος/Γεραπετρίτης, Σύνταγμα κατ’ άρθρο ερμηνεία σελ. 918). Η Π.Ν.Π. δεν αποτελεί συνταγματικά ισότιμο του τυπικού νόμου, καθώς η Βουλή είναι το μόνο όργανο λαϊκής αντιπροσωπείας που νομιμοποιείται να εκφράζει νομοθετική βούληση μη υπαγόμενη σε κανέναν έλεγχο ή περιορισμό, εκτός από αυτούς που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας αποτελούν επιστημονικά έργα που τα επεξεργάστηκαν για πολλά χρόνια διαδοχικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και δεν μπορεί να τα οικειοποιηθεί κανένα πολιτικό κόμμα. Εχουν αναμφίβολα πολλές θετικές διατάξεις, καθώς εκλογικεύουν τις ποινές οι οποίες αντιστοιχίζονται πλέον με αυτές που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εισάγουν νέες διαδικασίες (ποινική συνδιαλλαγή, ποινική διαμεσολάβηση, ποινική διαταγή) που προσδοκάται να επιφέρουν μείωση του αριθμού των εκδικαζόμενων υποθέσεων.

Εχουν οπωσδήποτε και πολλές αδυναμίες και λάθη, τα οποία εντοπίσαμε εγκαίρως κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης με λεπτομερείς προτάσεις μας προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ορισμένες από τις οποίες έγιναν αποδεκτές. Το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε κοινό κείμενο του Δ.Σ. επί των νέων Κωδίκων οφείλεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπήρξαν σε πολλά επιμέρους άρθρα μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.

Σε τίποτα ωστόσο δεν αναιρείται η σημασία των παρεμβάσεων που έγιναν από τα μέλη του Δ.Σ., μεμονωμένα ή κατά ομάδες κατά το στάδιο της διαβούλευσης. Η επιστήμη, η πράξη και η νομολογία θα αναδείξουν τα άρθρα εκείνα που χρειάζονται αναθεώρηση ή κατάργηση. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων οφείλει να επισημαίνει τις διατάξεις που μετά την εφαρμογή τους θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν και να τις υποδεικνύει στην εκτελεστική εξουσία.

Δεν συμφωνώ με τη γενική άρνηση και τη συνολική απόρριψη κάθε μεγάλης προσπάθειας που εμπεριέχει πολυετή και επίπονη επιστημονική εργασία, έναν προκαταβολικό αρνητισμό σε κάθε τι καινούργιο, μια λογική που ισοδυναμεί με ένα αίτημα ακινησίας και στασιμότητας. Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκαν οι Κώδικες την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και τη στήριξη όλων των αναγκαίων δομών. Το αίτημά μας ικανοποιήθηκε ήδη και αυξήθηκαν σε σημαντικό αριθμό οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων.

 

 

 

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
Τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των αγροτικών φυλακών εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα, ενδεχομένως και διαρροές, που προαναγγέλλουν την απαγόρευση μεταγωγής ισοβιτών και πολυϊσοβιτών
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος φοβάται τον νέο Ποινικό Κώδικα
«Ολοταχώς προς τα πίσω» φαίνεται να είναι το βασικό σύνθημα που εκπέμπουν όσοι δικαστικοί λειτουργοί συγκροτούν τα διοικητικά συμβούλια των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων ● Ατυπες ψηφοφορίες και...
Ποιος φοβάται τον νέο Ποινικό Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
Απαντήσεις έδωσε χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις εικασίες περί σκοπιμοτήτων του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ν.Δ. Εξέφρασε...
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πάρτι οικογενειοκρατίας στο Γηροκομείο Αθηνών
Η σκανδαλώδη κακοδιαχείριση και η οικογενειοκρατία προκάλεσαν ζημία εκατομμυρίων στο Γηροκομείο Αθηνών με τις απολογίες των μελών του να ολοκληρώνονται στη δίκη που έχει ξεκινήσει.
Πάρτι οικογενειοκρατίας στο Γηροκομείο Αθηνών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή των 9 από τα 15 μέλη του Δ.Σ. που ζητούν καταχρηστικά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης, κάτι που συνεπάγεται επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών του Ιουνίου.
Ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εν κρυπτώ επανέφεραν το δικαστικό ένσημο
Η καταβολή του στις αναγνωριστικές αγωγές που κατατίθενται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα αναδρομικά δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Εν κρυπτώ επανέφεραν το δικαστικό ένσημο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας