• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.3°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.6°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  53%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία για την υποβάθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+
Το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκχωρεί κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προκαλεί έντονο σκεπτικισμό στον νομικό κόσμο, τις Ενώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Συνήγορο του Πολίτη. Ο ευαίσθητος κλάδος των επιμελητών ανηλίκων εξέδωσε ήδη ανακοίνωση διαμαρτυρίας, ενώ ανάλογες αντιδράσεις φέρονται να έχουν και οι ιατροδικαστές.

Παρά τα αμοιβαία θερμά καλωσορίσματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την επιλογή του απερχόμενου υπουργού να μην αναφερθεί στο θέμα εκχώρησης του μισού υπουργείου περίπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ήταν εμφανής ακόμα και στα πρόσωπα των εργαζομένων η ανησυχία μετά τη μεταμεσονύχτια δημοσίευση του πρώτου ΦΕΚ της νέας κυβέρνησης.

Ανησυχία που δεν φάνηκε να συμμερίζονται ωστόσο οι πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι παραβρέθηκαν στο καλωσόρισμα του νέου υπουργού. Ανάμεσά τους φυσικά και ο Αντώνης Αραβαντινός αλλά και άλλοι γνωστοί συνδικαλιστές της ΟΣΥΕ, οι οποίοι σχολίαζαν ότι, εφόσον δεν καταργηθούν οργανικές θέσεις, τότε η μεταφορά μπορεί να είναι καλή επιλογή.

Το μεταμεσονύχτιο ΦΕΚ

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο Μιχάλης Καλογήρου δεν θέλησε να αναφερθεί σε αυτό το νέο επιχειρησιακό εγχείρημα και αρκέστηκε απλώς να σημειώσει ότι «παραδίδουμε το πολύπλευρο και επίπονο έργο της αντεγκληματικής πολιτικής στη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία με τη σειρά της θα το παραδώσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι το θέμα της αντεγκληματικής πολιτικής και της έκτισης ποινής είναι θέματα της Δικαιοσύνης.

Το πρώτο ΦΕΚ της Ν.Δ.: προεδρικό διάταγμα (και) για την εκχώρηση των βασικών αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπ. ΠροΠο:

Οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος Γενικές Γραμματείες των συγχωνευόμενων Υπουργείων αποτελούν εφεξής αντίστοιχες Γραμματείες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων Υπουργείων και των υπαγόμενων σε αυτά υπηρεσιακών μονάδων ενώ μεταφέρονται παράλληλα ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού που τις κατέχει οι ακόλουθες υπηρεσίες: από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής [...], συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των υπαγομένων σε αυτήν οργανικών μονάδων, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής [...] Μέχρι να συγκροτηθούν ενιαία υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, το προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξακολουθεί να υπάγεται αντίστοιχα στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των συγχωνευομένων Υπουργείων ή των Υπουργείων από τα οποία προέρχονται οι μεταφερόμενες υπηρεσίες».

Στις πρώτες αντιδράσεις καταγράφονται αναμφίβολα εκείνες των επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής που σε απόλυτη δυσαρμονία με το ευαίσθητο έργο τους μεταφέρονται μαζί με τα ανήλικα του Βόλου και της Κορίνθου στο «φιλόξενο» υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδας απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» αναφέρει:

«Εδώ και περίπου πενήντα χρόνια οι Επιμελητές Ανηλίκων, στο πλαίσιο του δημόσιου λειτουργήματός τους, αποτελούν φύσει και θέσει αναπόσπαστο παράγοντα της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους και της προστασίας του παιδιού σε κίνδυνο καθώς και, πλέον, της προστασίας του ανήλικου θύματος.

»Ο θεσμικός μας ρόλος δίπλα στον δικαστή και τον εισαγγελέα ανηλίκων μάς καθιστούν λειτουργικά και οργανικά αναγκαίους στην οργάνωση και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να ανήκουμε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

»Σε αυτήν την κατεύθυνση αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ανάλογες αντιδράσεις φέρονται να έχουν και οι ιατροδικαστές, που είναι ένα ξεχωριστό σώμα το οποίο πάντα -και λόγω αντικειμένου- υπαγόταν ως υπηρεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες έχουν συσταθεί στην έδρα κάθε Εφετείου και είναι αρμόδιες για περιστατικά ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος που λαμβάνουν χώρα εντός της εφετειακής περιφέρειας όπου εδρεύουν και επιλαμβάνονται μετά από παραγγελία των προανακριτικών και ανακριτικών αρχών την εξέταση θανάτων.

Νομικά κωλύματα

Ολοι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου επιδιώκουν από χθες συναντήσεις με τους νέους υπουργούς με αντικείμενο τις κοσμογονικές αυτές αλλαγές που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση.

Προφανώς εκείνοι οι οποίοι δύσκολα θα μπορέσουν να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές αυτές -που και μόνο σε επίπεδο συμβολισμού τρομάζουν- είναι οι παραβατικοί ανήλικοι, οι κρατούμενοι, οι κρατούμενοι που νοσούν, οι εργαζόμενοι στα ΚΑΥΦ κ.ά.

Ενα βασικό παράδειγμα είναι το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Διαφάνεια, το ταμείο αυτό ιδρύθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 1017/1971 «Περί συστάσεως Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων» και με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των δικαστικών κτιρίων, σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων.

Πρόχειρο διάταγμα

Το ΤΑΧΔΙΚ λειτουργεί με ίδιους πόρους υποστηρίζοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίηση του έργου αυτού.

Από την ίδρυσή του βασικός στόχος του ήταν η εξασφάλιση των υποδομών και του εξοπλισμού τόσο στον τομέα της στέγασης όσο και στον τομέα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και η δημιουργία αξιοπρεπών και κατάλληλων συνθηκών κράτησης. Χρειάζεται λοιπόν όχι προεδρικό διάταγμα, αλλά τυπικός νόμος που θα ψηφιστεί από τη Βουλή προκειμένου το ΤΑΧΔΙΚ και τα έσοδά του να αλλάξουν κατεύθυνση.

Μέχρι δε να γίνει αυτό ήδη από χθες υπάρχει κενό συνολικά στη χρηματοδότηση της Δικαιοσύνης και των ιδρυμάτων κράτησης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν υπάρξει νομική ερμηνεία κάλυψης αυτού του κενού, η γραφειοκρατική διαχείριση των πιο υψηλών δαπανών προϋποθέτει μια σύνθετη διοικητική ενέργεια. Προϋποθέτει πριν από όλα πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης στο ΤΑΧΔΙΚ.

Επιπλέον όλες οι υπηρεσίες που πρόκειται να αποσχιστούν στεγάζονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αναμφίβολα λοιπόν ούτε πολύ μελετημένο ούτε τεχνοκρατικό είναι το επίμαχο προεδρικό διάταγμα και κάθε άλλο παρά εξοικονόμηση δαπανών θα επιφέρει, ακόμα κι αν αφήσουν εντελώς στην άκρη τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προς το παρόν, ίσως λόγω και των ταχύτατων αυτών εξελίξεων από την επομένη των εκλογών, δεν υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις από τις ενώσεις και τα συνδικαλιστικά όργανα δικαστών και εισαγγελέων, από τον νομικό κόσμο, τους εγκληματολόγους και τους ακαδημαϊκούς, αλλά ούτε και επίσημες ανακοινώσεις από τους φορείς και τις Ενώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Γεγονός πάντως είναι, πέρα από όλα τα άλλα, ότι αυτή η απόφαση του επιτελείου του πρωθυπουργού να εκχωρήσει στην πολιτική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας τις βασικές αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης θα δημιουργήσει έναν κυκεώνα νομικών προβλημάτων που δύσκολα θα γίνει εφικτό να προσπεραστούν.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 

«Ιδεοληψίες σε βάρος της χώρας»

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει την απόφασή του και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και προϋπόθεση ελευθερίας. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με συμβολισμούς. Η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε σε όλους μας. Ηρθε η ώρα για πολιτικές που ενώνουν και δεν διχάζουν. Η αντικατάσταση των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ από αυτές της Νέας Δημοκρατίας θα λειτουργήσουν σε βάρος της χώρας και των πολιτών της. Καλούμε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση του που δήθεν αναβαθμίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
Τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των αγροτικών φυλακών εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα, ενδεχομένως και διαρροές, που προαναγγέλλουν την απαγόρευση μεταγωγής ισοβιτών και πολυϊσοβιτών
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αγωγή Κονταξή σε Παπακώστα για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας
Με χθεσινή δήλωση η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε σε όσους έσπευσαν να την κατηγορήσουν για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας ότι το σχόλιό της ήταν γενικό και αφορούσε το κύκλωμα των φυλακών και...
Αγωγή Κονταξή σε Παπακώστα για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνήγορος Εύης Στατήρη: «Στη σωστή κατεύθυνση η τροπολογία» για τους όρους αποφυλάκισης
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση μπαίνει σήμερα και η τροπολογία που αφορά την υπό όρους αποφυλάκιση προφυλακισμένων συγγενών κατηγορουμένων. Ο συνήγορος της Εύης Στατήρη, Θ. Μαντάς δηλώνει στην ...
Συνήγορος Εύης Στατήρη: «Στη σωστή κατεύθυνση η τροπολογία» για τους όρους αποφυλάκισης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μυστική διπλωματία μεταξύ ΕνΔΕ και υπουργείου;
Με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι φαίνεται πως η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού της, Κ. Τσιάρα, προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των λειτουργών της Δικαιοσύνης αναφέρεται σε καταγγελία που αναρτήθηκε στην...
Μυστική διπλωματία μεταξύ ΕνΔΕ και υπουργείου;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προστασία ανηλίκων με επικοινωνιακές διατάξεις
Συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση τη νομοθέτηση για το ειδικό ποινικό μητρώο αδικημάτων που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων με αποκλειστική αφετηρία τη δικαιολογημένη αγανάκτηση της κοινής γνώμης για τα δεκάδες...
Προστασία ανηλίκων με επικοινωνιακές διατάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας