Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αθωώθηκαν στο Εφετείο τρεις γιατροί λόγω αμφιβολιών και νέων κωδίκων
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθωώθηκαν στο Εφετείο τρεις γιατροί λόγω αμφιβολιών και νέων κωδίκων

  • A-
  • A+

Αθώοι για το σκάνδαλο DePuy λόγω αμφιβολιών και... νέου ποινικού κώδικα, τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αθώωσε χθες τους τρεις καθηγητές Ιατρικής στους οποίους πρωτόδικα είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης από 11 έως 14 χρόνια κατά περίπτωση.

Η υπόθεση αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης που απασχολεί τη Δικαιοσύνη χρόνια τώρα, καθώς αφορά παράνομες αμοιβές και υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών υλικών της διεθνούς εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού DePuy.

Αποφασίζοντας για την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο ομόφωνα έπαυσε την ποινική δίωξη εις βάρος των τριών κατηγορουμένων για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου, λόγω παρέλευσης πενταετίας, πράξη που σε εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα και με δεδομένη την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου διώκεται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος.

Επιπλέον, το Πενταμελές Εφετείο απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τους κατηγορούμενους γιατρούς για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ειρήνης Χρυσογιάννη που είχε ζητήσει την απαλλαγή τους για τη συγκεκριμένη πράξη, αφού, όπως ανέφερε, «δεν προέκυψε πορεία του χρήματος», χαρακτηρίζοντας «ισχνά» τα στοιχεία της δικογραφίας.

Από την άλλη, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης για τη στάση της Πολιτείας και τους νόμους που ευνοούσαν τέτοιες καταστάσεις, όπως οι υπερτιμολογήσεις υλικών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η εταιρεία έδινε το επιπλέον 35% είτε σε γιατρούς ως κίνητρο, είτε σε εταιρείες για συνέδρια...

Ομως, ανέφερε ότι για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους δεν προκύπτουν σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία, ασκώντας μάλιστα κριτική και στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση που δεν διαχωρίζει τα χρήματα που καταδικάστηκαν ότι έπαιρναν οι κατηγορούμενοι. «Δεν μπόρεσε η Πολιτεία να μοιράσει τα ποσοστά. Αυτό είναι μπακαλίστικη αριθμητική», σημείωσε.

Διεθνές σκάνδαλο

Η υπόθεση, που έχει διεθνείς διαστάσεις, ερευνήθηκε και στη Θεσσαλονίκη μετά τις αποκαλύψεις στελέχους της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι πήρε και αρκετό καιρό για να φτάσει στο ακροατήριο, αφού το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και η πρωτόδικη δίκη άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ η δευτεροβάθμια μοιάζει να ανέμενε τον νέο ποινικό κώδικα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πωλήσεις υλικών της εταιρείας στα ελληνικά νοσοκομεία όπου υπηρετούσαν οι τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που έφτανε το 35% και το 20% απ’ αυτά κατέληγε στις τσέπες γιατρών που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών είτε με διάφορες προσφορές.

Ωστόσο, υπολογίστηκε ότι από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης, τα δύο νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Γ. Παπανικολάου», όπου υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι, ζημιώθηκαν στο διάστημα 2001 - 2006 με το ποσόν των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το οικονομικό όφελος των κατηγορουμένων από τις μίζες είχε εκτιμηθεί σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι έπαιξαν τα ευρήματα του ΣΔΟΕ από τα αρχεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Εκεί βρέθηκαν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για παραγγελίες που αφορούσαν τους κατηγορούμενους πανεπιστημιακούς γιατρούς και τα υλικά που οι συγκεκριμένοι φέρονται ότι θα χρησιμοποιούσαν στις ορθοπεδικές επεμβάσεις τους.

Καταθέτοντας για την υπόθεση υπάλληλος του ΣΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι από την αλληλογραφία στελεχών των εταιρειών που εμπλέκονται στις προμήθειες προέκυψαν μίζες της τάξης του 20%. Σημείωσε, πάντως, πως οι γιατροί εισηγούνταν τις προμήθειες αλλά οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να τις αποφασίσουν... Από την άλλη, οι κατηγορούμενοι γιατροί που ανέκαθεν αρνούνταν οποιαδήποτε σχέση με παράνομες συναλλαγές τελικά αθωώθηκαν.

Η έρευνα για τις μίζες σε Ελληνες γιατρούς ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αμερικανική δικαιοσύνη διαπίστωσε παράνομες πληρωμές και υπερκοστολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα από την εταιρεία Johnson & Johnson, που είναι η μητρική της De Puy.

Παρότι η εταιρεία το αρνείται, στέλεχος της De Puy στο Λονδίνο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών και παραδέχτηκε στο δικαστήριο τη σειρά των δωροδοκιών σε Ελληνες γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, με στόχο, όπως είπε, να αυξήσει τις παραγγελίες των υλικών για την εταιρεία.

Ενα άλλο κομμάτι της ίδιας υπόθεσης, που όμως έχει διαχωριστεί, βρισκόταν υπό διερεύνηση από τις διωκτικές αρχές στην Αθήνα.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών
Γεμάτες αβεβαιότητα και λογικά άλματα είναι οι καταθέσεις των αστυνομικών, μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη των 25 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε πορεία το 2013 στον Λάκκο Καρατζά ενάντια στις εξορύξεις.
Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δύο καταδίκες για τον θάνατο του 24χρονου ΠΑΟΚτζή το 2017
Το δικαστήριο μετέτρεψε το κατηγορητήριο από ανθρωποκτονία σε θανατηφόρα έκθεση και απλή σωματική βλάβη. Ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο οι καταδικασθέντες ενώ αθωώθηκαν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.
Δύο καταδίκες για τον θάνατο του 24χρονου ΠΑΟΚτζή το 2017
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο... μποξέρ καθηγητής του ΑΠΘ
Και επιτίθεται σε φοιτητές και τους μηνύει! Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κ. Τοκμακίδης εμφανίζεται σε βίντεο να γρονθοκοπεί φοιτητή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΑΠΘ.
Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο... μποξέρ καθηγητής του ΑΠΘ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθωώσεις για υποσκάνδαλο της Novartis
«Λάδι» όλοι για το «σκανδαλάκι» της Novartis στο Κέντρο Υγείας Μαυροθάλασσας Σερρών. «Οχι μόνο δεν γινόταν υπερσυνταγογράφηση, αλλά γινόταν... υποσυνταγογράφηση», είπε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας, με το...
Αθωώσεις για υποσκάνδαλο της Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και περιύβριση νεκρού
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παραπέμπεται να καθίσει ο 38χρονος αγγειοχειρουργός που κατηγορείται για τη δολοφονία της 36χρονης μεσίτριας, τον περασμένο Απρίλιο, μέσα στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο»...
Στο εδώλιο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και περιύβριση νεκρού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας