Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μισθοί... πείνας για τα στελέχη του Γηροκομείου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισθοί... πείνας για τα στελέχη του Γηροκομείου

  • A-
  • A+

Αποκαλυπτική για πολλοστή φορά ήταν η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (21/6/2019) που δικάζει με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος (υπεξαίρεση κ.λπ.) μέλη των πρώην διοικήσεων του Γηροκομείου Αθηνών.

Στο εδώλιο του μάρτυρα συνέχισε να καταθέτει η πρώην σύμβουλος ταμία, Πολυξένη Πραστάκου, η οποία έχει ήδη καταθέσει για τον τρόπο διαχείρισης και χρήσης των κληροδοτημάτων, ενώ παρουσίασε και αναλυτικά στοιχεία για τα ιλιγγιώδη ποσά με τα οποία αμείβονταν τα μέλη των τριών οικογενειών που διοικούσαν επί χρόνια το ίδρυμα, με ορισμένους από αυτούς να εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να έχουν τις ίδιες θέσεις.

Οι γέροντες υπέφεραν, οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι και οι διοικήσεις απολάμβαναν τους παχυλούς μισθούς την ίδια στιγμή που διαχειρίζονταν τη μεγάλη περιουσία του Ιδρύματος με αμφίβολα έργα, αδήλωτα και ανείσπρακτα ενοίκια, αγορές πανάκριβων εκκλησιαστικών ειδών κ.λπ. («Εφ.Συν.» 5/5 και 19/5).

Η προσωρινή διοίκηση του Ζώη Κολιού, όπως έχουμε αναδείξει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ, έχει βρει κώδικες αγαστής συνεργασίας με τους κατηγορούμενους και τα εναπομείναντα μέλη των παλιών διοικήσεων, ενώ με συνεχείς προσφυγές ακυρώνει μέχρι και σήμερα τις αρχαιρεσίες.

Τρεις διαρρήξεις

Ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, έκπτωτος πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών. Πέντε μέλη της οικογενείας του με απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου είχαν προσληφθεί και εμφανίζονται να αμείβονται κατά μέσον όρο με 2.000 ευρώ

Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, η μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο ιερέας Προκόπιος Μπούμπας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε δικαστήριο για ορισμό διοίκησης στο Γηροκομείο, παραιτήθηκε υπέρ της αίτησης για ορισμό προσωρινής διοίκησης του Ζώη Κολιού, της Γεωργίας Κεραμίδα και του Παναγιώτη Προύντζου, και προσκόμισε τα σχετικά έγγραφα. Επίσης, κατέθεσε ότι από την αρχή της εκδίκασης της υπόθεσης, επί προεδρίας Κολιού, έχουν γίνει τρεις διαρρήξεις στο Γηροκομείο.

Στην πρώτη διέρρηξαν τα γραφεία του προέδρου και του διευθυντή, στη δεύτερη διέρρηξαν την εκκλησία απ’ όπου κλάπηκαν τα άγια δισκοπότηρα και τα ευαγγέλια που είχαν αγοραστεί επί διοικήσεων Μπούμπα, ενώ στην τρίτη διέρρηξαν το λογιστήριο, αμέσως μετά τη διαταγή του δικαστηρίου να προσκομισθούν τα τιμολόγια αγοράς των ακριβών εκκλησιαστικών ειδών, για να διαπιστωθεί ποιος τα παρέλαβε. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό ποια έγγραφα και παραστατικά ή ποιο χρηματικό ποσό έχουν κλαπεί.

Αξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι ο δικηγόρος Ιωάννης Ντάσκας, που είχε διατυπώσει στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ καταγγελίες για τη διαχείριση και τα σκάνδαλα στο Γηροκομείο, έχει ανακαλέσει πλέον τα πάντα και σήμερα είναι γραμματέας του προσωρινού Δ.Σ.

Το πιο παράδοξο, όμως, είναι ότι ο Ι. Ντάσκας κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, εγκαλώντας επί της ουσίας τη δικαστική έδρα, επειδή έκανε δεκτό στις 10/5/2019 αίτημα της μάρτυρα Π. Πραστάκου να διακοπεί μια συνεδρίαση, δεδομένου ότι ή ίδια έπρεπε να παραστεί ως διάδικος σε εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων.

Η απόφαση ορισμού διοίκησης, που εξεδόθη πριν από λίγες ημέρες, δικαίωσε τη μάρτυρα, ορίζοντας ότι η προσωρινή διοίκηση το μόνο που επιτρέπεται να κάνει είναι εκλογές και όχι διαχείριση της περιουσίας του Ιδρύματος.

Ο γραμματέας Ι. Ντάσκας με την αναφορά του προσπαθεί σαφώς να απαξιώσει την κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας την ίδια στιγμή που ο ίδιος εκπροσωπεί το Γηροκομείο, το οποίο παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή.

Η Πολιτική Αγωγή θα όφειλε να στηρίζει και όχι να υπονομεύει τη βασική κατάθεση που υπερασπίζεται στο δικαστήριο τα συμφέροντα του Γηροκομείου από τις πρακτικές εκείνες που το οδήγησαν στην υπολειτουργία και στα χρέη.

Στην ίδια αναφορά ο κ. Ντάσκας καταφέρεται εναντίον του Λέανδρου Ρακιντζή που ως μέλος της προσωρινής διοίκησης «καλύπτει» τη μάρτυρα και διατυπώνει ερωτήματα ακόμα και για τον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων που «συμπράττει». Η δίκη συνεχίζεται στις 27/6.

Πίνακες αμοιβών

Σε κάθε περίπτωση, οι επίσημοι πίνακες που κατατέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση με τα ποσά των αμοιβών των μελών τριών οικογενειών που διοικούσαν το Γηροκομείο, των διοικητικών στελεχών και των νομικών συμβούλων καταγράφουν πλήρως την πραγματική εικόνα.

Ενδεικτικά:

■ Το 2007, όταν το ταμείο του πλουσιότερου Ιδρύματος είχε ήδη «τρύπα» 700.000 ευρώ, δίνονταν τεράστιες αυξήσεις στις οικογένειες και στους συμβούλους της διοίκησης.

Το συνολικό κόστος των αμοιβών τους (για τα χρόνια που ο καθένας τους απασχολήθηκε στο Ιδρυμα και κυρίως 2007-2013) ανήλθε στο ποσό των 5.300.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές προς το προσωπικό είχαν ήδη φτάσει τα 6.500.000 ευρώ.

■ Το 2011, ενώ ήδη επί ένα χρόνο είχαν αρχίσει οι καθυστερήσεις πληρωμής μισθοδοσίας, οι απολύσεις και οι συζητήσεις για εκ περιτροπής εργασία, κανένας από τους συμβούλους δεν σκέφτηκε να μειώσει τους μισθούς των «δικών τους παιδιών».

Ατομα χωρίς τυπικά προσόντα, πλην της στενής συγγένειας με μέλη του Δ.Σ., προσλαμβάνονταν ή μετετίθεντο σε θέσεις - κλειδιά με υψηλές αποδοχές.

Για παράδειγμα, συγγενής του κατηγορούμενου ιερέα Μπούμπα -σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η μάρτυρας- προσελήφθη ως «βοηθός οδηγού», όταν το Γηροκομείο δεν είχε αυτοκίνητο αλλά μόνο ένα μικρό βοηθητικό όχημα που μετέφερε το φαγητό στα περίπτερα των ηλικιωμένων.

Γι’ αυτό το όχημα η διοίκηση Μπούμπα απασχολούσε τέσσερις οδηγούς και έναν βοηθό οδηγού!

■ Ενώ υπήρχαν τρεις υψηλόμισθοι δικηγόροι, δίνονταν αμοιβές σε εξωτερικούς συνεργάτες για τη νομική υποστήριξη του Γηροκομείου, που για τέσσερα χρόνια έφτασαν συνολικά τα 1.800.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις μετά το τέλος μιας νομικής συνεργασίας έφταναν τις 500.000 ευρώ.

Η έως και σήμερα νομική σύμβουλος, από το 2007 έως το 2019, κόστισε επιπλέον με τις αυξήσεις που έλαβε περίπου 600.000 ευρώ, ενώ προσελήφθη και συγγενικό της πρόσωπο σε θέση όπου ήδη υπηρετούσε άλλο άτομο.

Οι εργάτες που ανήκαν στην Τεχνική Υπηρεσία ελλείψει χρημάτων και προσωπικού υπηρετούσαν στα θυρωρεία, αλλά το Γηροκομείο διέθετε δύο προϊσταμένους τεχνικής υπηρεσίας τουλάχιστον για ένα χρόνο.

■ Πέντε μέλη της οικογένειας Μπούμπα με απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου προσελήφθησαν σε διάφορες θέσεις, με μέσο όρο αποδοχών τα 2.000 ευρώ. Συνολικά οι απολαβές τους κόστισαν 1.109.500 ευρώ. Ο Π. Μπούμπας, αδελφός του κατηγορούμενου, απόφοιτος γυμνασίου, κόστιζε 3.188 ευρώ μηνιαίως μέχρι και το 2014.

■ Τέσσερα μέλη της οικογένειας του Αντώνη Διονυσόπουλου (επίσης κατηγορούμενου) με απολυτήρια Λυκείου κόστιζαν πάνω από 1.000 ευρώ ο καθένας (ανεξαρτήτως θέσης), επιβαρύνοντας συνολικά το ίδρυμα με 842.984 ευρώ.

■ Τρία μέλη της οικογένειας Κεραμίδα, οι δύο με πτυχία πανεπιστημιακά και μία σκηνογράφος, έφτασαν να κοστίζουν μηνιαίως 8.190 ευρώ. Το συνολικό ποσό άγγιξε και εδώ το 1.643.000.

■ Δύο σύμβουλοι, εκ των οποίων ο ένας θεολόγος, κόστιζαν μέχρι και 10.000 ευρώ μηνιαίως και με συνολικό ποσό δαπάνης τα 4.515.589 ευρώ.

Ο πίνακας των απασχολούμενων στο Γηροκομείο είναι αποκαλυπτικός όχι μόνο για τις ειδικότητες αλλά και για τον αριθμό προσώπων που τις στελεχώνουν. Ας σημειωθεί εδώ ότι στις παραπάνω ειδικότητες δεν περιλαμβάνονται οι νοσηλευτές, οι υπάλληλοι καθαριότητας και γενικά οι κατεξοχήν αναγκαίοι εργαζόμενοι για ένα ίδρυμα ηλικιωμένων που μέχρι σήμερα υπηρετούν στο Γηροκομείο.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η (μισή) Πολιτική Αγωγή σε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων
Σε καθεστώς απόλυτης σιωπής συνεχίστηκε η δίκη των κατηγορουμένων για υπεξαίρεση και κακοδιαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών. Η «Εφ.Συν.» παρακολουθεί τη δίκη με συνεχή δημοσιεύματα από την αρχή.
Η (μισή) Πολιτική Αγωγή σε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πραξικοπηματικές» μεθοδεύσεις
Η προσπάθεια να συντελεστεί ένα κανονικό πραξικόπημα στο κατά τα άλλα φιλανθρωπικό ίδρυμα Γηροκομείο Αθηνών έχει επισημανθεί εδώ και καιρό από τις στήλες της «Εφ.Συν.». Η διαχρονική οικογενειοκρατία, η...
«Πραξικοπηματικές» μεθοδεύσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το Άσυλο Ανιάτων θα παραμείνει ανοιχτό
Στα πολύ μαλακά έπεσαν οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι του Ασύλου Ανιάτων, εναντίον των οποίων τα μέλη της διοίκησης είχαν υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.
Το Άσυλο Ανιάτων θα παραμείνει ανοιχτό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών
Η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει όχι για το αν θα αναβαθμιστεί ποινικά η υπόθεση της Novartis, αλλά αν θα αφαιρεθούν οι δικογραφίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς
Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η δίκη της αφαίμαξης του Γηροκομείου κινδυνεύει από «αμέλειες» του Δ.Σ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου, δεν έχει ακόμα κατατεθεί η απαραίτητη έγκληση στην Εισαγγελία ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα η δίκη των κατηγορουμένων της έκπτωτης διοίκησης.
Η δίκη της αφαίμαξης του Γηροκομείου κινδυνεύει από «αμέλειες» του Δ.Σ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Σεμινάριο» για κουκούλωμα σκανδάλων και επαναφορά των φρονηματικών διώξεων
Οι περισσότερες αλλαγές προς το αυστηρότερο του Π.Κ. σχετίζονται με την τρομοκρατία και, βέβαια, με την πολύ διευρυμένη έννοια που δίνει η Ν.Δ.
«Σεμινάριο» για κουκούλωμα σκανδάλων και επαναφορά των φρονηματικών διώξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας