• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.1°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.7°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 29.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 25.9°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.4°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.8°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 34.3°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  46%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες διώξεις για την Εγνατία οδό

 • A-
 • A+
Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου και έξι μελών του Δ.Σ. της εταιρείας για την υπόθεση ανάκλησης απόφασης να καταπέσουν εγγυητικές και ποινικές ρήτρες εργολάβου ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Ο δρόμος έχει τη δική του... ποινική ιστορία! Νέες διώξεις για την Εγνατία οδό, καθώς ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μητρουλιάς βάζει στο στόχαστρο και τη νέα διοίκηση της Α.Ε., δύο χρόνια μετά το «σκάνδαλο των τούνελ» που ήδη έχει καταστήσει κατηγορούμενα τα μέλη προηγούμενων διοικήσεων.

Ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Μητρουλιάς παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου και έξι μελών του Δ.Σ. της Εγνατίας οδού για το κακούργημα της απιστίας. Στο επίκεντρο της υπόθεσης, η ανάκληση απόφασης της περιφερειακής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της Α.Ε. να καταπέσουν εγγυητικές και ποινικές ρήτρες εργολάβου ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η κατάπτωση εγγυητικών και ρητρών αφορούσαν τη διαπλάτυνση του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών-Ποτίδαιας Χαλκιδικής που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012. Για το συγκεκριμένο έργο, η δικογραφία σχηματίστηκε ύστερα από καταγγελία που έκαναν άλλες εταιρείες οι οποίες είχαν ενδιαφερθεί για τον διαγωνισμό αλλά απορρίφθηκαν.

Η κατασκευή του δρόμου, αξίας 16 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τις εκπτώσεις του εργολάβου και τον φόρο, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015, ωστόσο δόθηκε παράταση ώς τον Ιούλιο του 2016. Οταν, όμως, η περιφερειακή υπηρεσία Θεσσαλονίκης ζήτησε να εκτελεστούν συγκεκριμένες εργασίες εντός 20 ημερών και αυτές δεν έγιναν, τότε κίνησε τις διαδικασίες έκπτωσης του εργολάβου από το έργο και κατάπτωσης εγγυητικών και ποινικών ρητρών.

Η απόφαση, όπως φαίνεται, ελήφθη από την περιφερειακή υπηρεσία της Εγνατίας οδού Α.Ε. στις 30 Ιουνίου 2016, όμως την επομένη με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας ανακλήθηκε η απόφαση έκπτωσης και κατάπτωσης ποινικών ρητρών και εγγυητικών επιστολών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τη στιγμή που ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος για καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών, έπρεπε το έργο να συνεχιστεί από τον εργολάβο που μειοδότησε στη δημοπρασία, που είχε ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Η δίωξη σε βάρος του προέδρου και όσων μελών του Δ.Σ. της Εγνατίας οδού Α.Ε. υπερψήφισαν αυτές τις ενέργειες αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, ενώ για απλή συνέργεια διώκεται ο γενικός διευθυντής και για ηθική αυτουργία σε απιστία ο εκπρόσωπος της εταιρείας που εκτελεί το έργο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαφθορά στο βάθος του τούνελ
Ποινική δίωξη εις βάρος δύο πρώην προέδρων, μελών του Δ.Σ. και ανώτερων υπαλλήλων της Εγνατίας οδού Α.Ε. άσκησε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Βορείου Ελλάδος. Αιτία, εργασίες σε δίδυμες σήραγγες στο διάστημα 2005 -...
Διαφθορά στο βάθος του τούνελ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δρόμος είχε τη δική του... αμαρτωλή ιστορία
Νέο επεισόδιο στο σκάνδαλο με τα τούνελ της Εγνατίας οδού. Δεύτερη παραγγελία του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση, προς την οικονομική αστυνομία να διερευνήσει ζημιά 43,7 εκατομμυρίων ευρώ σε...
Ο δρόμος είχε τη δική του... αμαρτωλή ιστορία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το...
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα τούνελ της... επιστροφής
Φως στα... τούνελ της Εγνατίας οδού. Μια δικαστική απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή δημόσιου χρήματος από την υπερκοστολόγηση για την κατασκευή σηράγγων...
Τα τούνελ της... επιστροφής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη στον πρώην διευθυντή για απιστία στην υπηρεσία
Μια φωτιά σε αποθήκη με έργα τέχνης... καίει τον πρώην διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης! Σε βάρος του ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Δημήτρης Μητρουλιάς, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης...
Δίωξη στον πρώην διευθυντή για απιστία στην υπηρεσία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
Μετά τις ΗΠΑ, και η Ρωσία ζητά δικαστική συνδρομή για την έκδοση του 38χρονου υπηκόου της που κρατείται στις φυλακές Διαβατών για την απάτη με τα bitcoins στην Αμερική. Κι ενώ το Εφετείο Θεσσαλονίκης σύντομα...
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας