• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.5°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 16.3°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 8.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 16.8°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 10.8°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 18.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  89%

Χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων σχετικά με τη διαρροή της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή (φωτ.) στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην ποδιά της Novartis σφάζονται… εισαγγελείς

 • A-
 • A+
Οι αλληλοκαταγγελίες εισαγγελέων για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων αλλά και για το περιεχόμενό τους σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας έφεραν πειθαρχικές έρευνες σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο ● Η τακτική της διαρροής στον Τύπο δεν είναι η πρώτη φορά που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό.

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων και συγκεκριμένα της αναφοράς του εισαγγελέα Ι. Αγγελή προς το «Πρώτο Θέμα» σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Οπως είναι γνωστό, οι αναφορές που αφορούν πειθαρχικούς ελέγχους δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με στοιχεία από ανοιχτές δικογραφίες δεν δίνονται στη δημοσιότητα ακόμα κι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Αγγελής θεωρούσε ότι κακώς η υπόθεση είχε θεωρηθεί λήξασα.

Χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων σχετικά με τη διαρροή της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Η έρευνα θα αφορά όλα όσα περιείχε το δημοσίευμα, τα διαλαμβανόμενα αλλά και τις καταγγελίες –σε βάρος του κ. Αγγελή– της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφοράς, Ελένης Τουλουπάκη, των εισαγγελέων και των υπαλλήλων της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε βάρος του κ. Αγγελή.

Το Σύνταγμα

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα. Σύμφωνα όμως με το Σύνταγμα, πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού μπορεί να διατάξει μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης εφόσον ο Δ. Δασούλας είναι ομόβαθμος του Ι. Αγγελή. Ο κ. Δασούλας έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει πειθαρχικά μόνο όσα καταγγέλλονται σε βάρος της Ελ. Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Δασούλας διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα σχετικά έγγραφα, τα οποία εν συνεχεία διαβιβάστηκαν αρμοδίως στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης με τη σειρά του και με γνώμονα την πληρότητα της έρευνας και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα και παράγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό, στην προκειμένη περίπτωση από την πρόεδρο του ΣτΕ Αικ. Σακελλαροπούλου.

Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη στη δική της αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλει μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρεται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής.

Εκείνο που προφανώς είναι αδιανόητο –αν η καταγγελία της Εισαγγελίας Διαφθοράς αληθεύει– είναι ότι ο Ι. Αγγελής φαίνεται να πήγε στο γραφείο της κ. Τουλουπάκη ενώ η ίδια δεν ήταν παρούσα και αντέγραψε σε στικάκι όλο το αρχείο με τις κινήσεις όλων των εκκρεμών υποθέσεων, γεγονός που προφανώς και δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η έρευνα

Ο κ. Δασούλας αναμένεται τώρα να καλέσει στο γραφείο του όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του προκειμένου, σύμφωνα και με την παραγγελία της κ. Δημητρίου, να διαπιστώσει εάν έχουν διαπραχθεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Η τακτική της διαρροής στον Τύπο, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό. Το ίδιο είχε γίνει όταν είχε και πάλι διαρρεύσει προηγούμενη αναφορά του κ. Αγγελή με καταγγελίες για μεθοδεύσεις σε βάρος του από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν το σκάνδαλο Βγενόπουλου - Marfin Bank.

Σε εκείνη την αναφορά ο κ. Αγγελής, από τη θέση τότε του εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής, περιέγραφε σειρά ενεργειών και σε βάρος του με πρωταγωνιστές την (πρώην) εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τον (τότε) προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο και τους εισαγγελείς Ορνεράκη (εθνικό μέλος στη Eurojust), Ε. Ράικου (πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς) και άλλους. Στην αναφορά εκείνη ο κ. Αγγελής κατάγγελλε πιέσεις και παρεμβάσεις υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό ότι ενώ τη συγκεκριμένη αναφορά Αγγελή δεν την είχαν «καλοδεχτεί» τότε τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, τώρα τα ίδια συγκροτήματα την έχουν αγκαλιάσει. Φαίνεται ότι πολλούς ενώνει ο αγώνας να παραμείνει στο σκοτάδι το σκάνδαλο της Novartis, κι ας κόστισε ανυπολόγιστα ποσά στο ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ
Aσυγκράτητοι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών να θεωρήσει την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς ένοχη για διάπραξη ενός κακουργήματος και τεσσάρων...
Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών
Η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει όχι για το αν θα αναβαθμιστεί ποινικά η υπόθεση της Novartis, αλλά αν θα αφαιρεθούν οι δικογραφίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς
Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μετά την παραίτηση του αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή
Η παραίτηση του εποπτεύοντος εισαγγελέα Ι. Αγγελή από την Εισαγγελία Διαφθοράς ακολούθησε τις συκοφαντικές σε βάρος του πληροφορίες από μερίδα των ΜΜΕ για δήθεν άρνηση του να παραλάβει στοιχεία από το FBI αλλά...
Μετά την παραίτηση του αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους λειτουργούς της...
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
Τη συνέχιση με ταχύτατους ρυθμούς της έρευνας για την υπόθεση της Novartis ζητάει η εισαγγελέας Εφετών, Ράνια Σταθέα, με αφορμή ερώτημα της αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που χειρίζεται την αγωγή...
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας