• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.9°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.4°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 23.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.6°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 20.6°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  5 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.5°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 16.5°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.5°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  65%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πιο... κοντά οι «ανθρώπινες φυλακές»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ουσιαστικές και δυναμικές αλλαγές στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού του Σωφρονιστικού Κώδικα φέρνει το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά αφαιρεί τις εκδικητικές εξαιρέσεις κάθε είδους στην ποινική μεταχείριση των καταδικασμένων, αποκαθιστώντας την ισονομία και την ίση μεταχείριση των κρατουμένων. Με ευαισθησία αντιμετωπίζεται η τιμωρία των ανηλίκων, που ακολουθούσε έως τώρα ένα αυστηρά κατασταλτικό μοντέλο σωφρονισμού. Εισάγεται ποινή στις περιπτώσεις bullying.

Οι βαριά άρρωστοι, οι υπερήλικες και οι ανάπηροι (ποσοστά αναπηρίας πάνω του 67%) παύουν να πεθαίνουν αβοήθητοι στις φυλακές και αποκτούν τη δυνατότητα αποφυλάκισης με όρους. Καθορίζονται για πρώτη φορά μέτρα για αποφυλακίσεις υπό όρους ακόμα και καταδικασμένων σε βαριές ποινές με στόχο την ουσιαστική αποσυμφόρηση των φυλακών. Προβλέπονται οι όροι απέλασης αλλοδαπών που κρατούνται επί μήνες στις ελληνικές φυλακές, ενώ έχουν εκτίσει τις ποινές τους. Τέλος, προβλέπεται επιείκεια απέναντι στους εξαρτημένους που δίνουν σκληρή μάχη για την απεξάρτηση. Συνοπτικά:

Οριστικά καταργούνται οι εκδικητικές φυλακές τύπου Γ και παραμένει ο διαχωρισμός Α (για υπόδικους, τα ελαφρύτερα και τα οικονομικά εγκλήματα) και Β (για όλους τους υπόλοιπους). Σε περιπτώσεις επικίνδυνων συμπεριφορών εντός φυλακής θα ισχύουν οι πειθαρχικές διατάξεις που ίσχυαν παλιότερα.

Η διάρκεια του περιορισμού σε ειδικό κατάστημα νέων δεν υπερβαίνει τα 10 έτη ούτε είναι μικρότερη των 2 ετών (από 20 και 5, αντίστοιχα).

Οποιος έχει υπερβεί το 75ο έτος ηλικίας και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ή κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια εκτίει το υπόλοιπο της ποινής κατ' οίκον, εκτός αν συντρέχουν τεκμηριωμένοι λόγοι κινδύνου επανάληψης του εγκλήματος. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, αλλά και για όσους έχουν ποσοστό πάνω από 50%, αν διαπιστωμένα κινδυνεύει περαιτέρω η υγεία τους μέσα στη φυλακή.

•Προβλέπεται δικαστική απέλαση αλλοδαπού καταδικασμένου σε κάθειρξη με την επιφύλαξη των διεθνών συμβάσεων, στην περίπτωση που απειλείται η κοινωνική συμβίωση. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν εδώ για τους ανήλικους. Σε περίπτωση που η απέλαση είναι εφικτή, εκτελείται αμέσως μετά την υπό όρο απόλυση ή την έκτιση της ποινής του κρατουμένου. Προβλέπεται με προϋποθέσεις η δυνατότητα για ένσταση και αναστολή της απέλασης του κρατουμένου και ρυθμίζεται ο τρόπος που γίνεται η απέλαση. Αν ο κρατούμενος δεν έχει πατρίδα, κινδυνεύει αν επιστρέψει ή ό,τι άλλο προβλέπεται στη διεθνή νομοθεσία, τότε αναστέλλεται η απέλαση και ο κρατούμενος αφήνεται ελεύθερος μόλις εκτίσει την ποινή του.

•Αν διαπραχθούν κακουργήματα εντός φυλακών εναντίον άλλων κρατουμένων ή σωφρονιστικών υπαλλήλων, εκτίονται οι συμπληρωματικές ποινές κανονικά, μόλις τελειώσει η αρχική ποινή.

•Οι καταδικασμένοι σε ισόβια, εφόσον δουλεύουν, κερδίζουν έναν χρόνο και μπορούν να κάνουν αίτηση απόλυσης στα 15 αντί στα 16 χρόνια. Το χρονικό διάστημα 3/5 περιορίζεται στα 2/5 της ποινής σε ισόβια κάθειρξη και τα 20 χρόνια σε 15, αν ο κατάδικος έχει υπερβεί την ηλικία των 70. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να απολυθεί μετά τα 19 χρόνια. Εδώ προβλέπονται αναλυτικά ευεργετικοί υπολογισμοί (2 ημέρες για κάθε ημέρα κράτησης) για ηλικιωμένους ή αρρώστους κρατουμένους.

•Η υπό όρους απόλυση υπολογίζεται μετά τις όποιες ευεργετικές διατάξεις, αλλά όχι νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 1/3 της ποινής. Εξαιρούνται όσοι καταδικάζονται για εσχάτη προδοσία ή τέλεσαν έγκλημα μέσα στις φυλακές.

•Μόνο μετά τα 15 χρόνια προβλέπεται κράτηση για ανήλικο, ενώ δεν υπάρχει καταλογισμός σε παιδιά μέχρι 15 χρόνων. Ελαστικοποιούνται οι προϋποθέσεις, υπό τις οποίες παύει οριστικά η δίωξη του ανηλίκου, οι προθεσμίες συμμόρφωσης, οι περιοριστικοί όροι κ.λπ. Σε περίπτωση ανηλίκων που έχουν αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες προβλέπονται ευεργετικές διατάξεις. Ανήλικοι μέχρι 18 ετών οδηγούνται στη φυλακή μόνο για αδικήματα που απειλούνται με ισόβια κάθειρξη.

•Απολύονται άμεσα όσοι κρατούμενοι έχουν ποινές φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια ή και κάθειρξη που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια (υπό τον όρο της ανάκλησης...). Επίσης όμως απολύονται υπό όρο και κρατούμενοι που έχουν ποινή πάνω από 10 χρόνια (υπό τον όρο της ανάκλησης...), αν έχουν συμπληρώσει το 1/3 της ποινής. Οσοι απολυθούν και υποπέσουν σε νέο αδίκημα με δόλο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, εκτίουν το σύνολο της ποινής (παλιά και νέας). Προβλέπονται οι όροι που μπορεί να επιβάλει ο εισαγγελέας σε όσους απολυθούν. Δεν εμποδίζεται η απόλυση από τυχόν χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί.

•Από τη δημοσίευση του νόμου οι διευθυντές των φυλακών μέσα σε 10 ημέρες πρέπει να στείλουν στον εισαγγελέα τους φακέλους όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

•Σημαντικές ρυθμίσεις δίνουν πλέον σε κρατούμενους υπόδικους για αδικήματα λόγω χρήσης το δικαίωμα παρακολούθησης προγραμμάτων απεξάρτησης. Επίσης αναστέλλονται ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις και χρηματικές ποινές εάν τελέστηκαν πριν από την έναρξη προγραμμάτων απεξάρτησης εκτός φυλακών. Η αναστολή αυτή χορηγείται, υπό τον όρο συνέχισης της παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του προγράμματος απεξάρτησης και ανακαλείται σε περίπτωση παραβίασης των όρων αυτών. Ο χρόνος παραμονής στο εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση θεωρείται χρόνος έκτισης ποινής.

•Για το προσωπικό των φυλακών ρυθμίζονται ζητήματα υπερωριών και νυχτερινής απασχόλησης, ενώ αυξάνεται κατά κατηγορίες ο αριθμός του.

ΣΠΦ - αποφυλάκιση συγγενών: Τελικά, δεν κυλά στο αίμα η «τρομοκρατία»

Αφού η απεργία πείνας των μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς», με βασικό αίτημα την αποφυλάκιση των συγγενών τους, άρχισε -σύμφωνα με τους γιατρούς που τους εξέτασαν- να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, ο εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακας εισηγήθηκε την αποφυλάκιση της μητέρας και της συντρόφου των αδελφών Τσάκαλου.

Οι δυο γυναίκες είχαν κριθεί προφυλακιστέες μετά την απολογία τους στον εφέτη ειδικό ανακριτή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι κατηγορούμενες είχαν αρνηθεί την κατηγορία, με τη μητέρα των αδελφών Τσάκαλου να παραδέχεται μόνο ότι έκρυβε στο σπίτι της στη Σαλαμίνα την 22χρονη.

Στο μεταξύ, «διαρροή» της δικογραφίας αλλά και η ποινικοποίηση συγγενικών σχέσεων έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις ακόμα και από υπουργούς όπως ο Γιάννης Πανούσης, που δήλωσε μόλις προχθές στην «Εφ.Συν.» ότι πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα ποινικοποίησης της συγγένειας σε κάθε δικαστική εμπλοκή.

Δρακόντεια μέτρα για το bullying

Τροποποιείται το άρ. 312 του Π.Κ. και προσαρμόζεται στη σημερινή πραγματικότητα με την αύξηση των κρουσμάτων σκληρής συμπεριφοράς (bullying) και τιμωρείται επίσης όποιος «αρμόδιος» καλύπτει ή αδιαφορεί μπροστά σε παρόμοιες συμπεριφορές. Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας.

Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το 18ο έτος της ηλικίας του, ο υπόχρεος για την επιμέλειά του απειλείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας.

 

 

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
Αγνοώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βόλου εισηγήθηκε αρνητικά προς το Συμβούλιο της φυλακής για το αίτημα της άδειας του Δ. Κουφοντίνα επικαλούμενη νέα δίωξη κατά του κρατουμένου.
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
27 χρόνια κάθειρξης έχει συμπληρώσει -σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου- ο Σάββας Ξηρός με αναπηρία 80% βάσει αληθινών πιστοποιητικών, υποβάλλοντας νέο αίτημα για...
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
​Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ενός από τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, του 19χρονου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα...
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιες υποθέσεις είχε χειριστεί ο Ι. Ντογιάκος
Ο Ι.Ντογιάκος είναι ο δικαστικός που εξέδωσε την πρόταση παραπομπής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατά καιρούς «πρωταγωνίστησε» σε ενδοδικαστικές και ενδοδικηγορικές «κόντρες». Η...
Ποιες υποθέσεις είχε χειριστεί ο Ι. Ντογιάκος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενας αθώος κινδυνεύει ξανά με φυλάκιση
Φαίνεται πως ορισμένοι δικαστές παραμένουν προσηλωμένοι στο «αξίωμα» ότι κάθε αναρχικός κομμουνιστής είναι και τρομοκράτης (ατομικός ή συλλογικός). Ετσι εννέα μήνες μετά την αθωωτική απόφαση για τον Τάσο...
Ενας αθώος κινδυνεύει ξανά με φυλάκιση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στην Ελλάδα, «αναρχικός» σημαίνει «τρομοκράτης»... ακόμα και χωρίς οργάνωση!
Σε μια άκρως ανησυχητική πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα προχωρεί η εισαγγελέας του Εφετείου όπου δικάζονται οι ληστές του Βελβεντού, Ν. Ρωμανός, Δ. Πολίτης, Γ. Μιχαηλίδης και Δ. Μπουρζούκος, προτείνοντας...
Στην Ελλάδα, «αναρχικός» σημαίνει «τρομοκράτης»... ακόμα και χωρίς οργάνωση!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας