• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.0°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.6°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 29.5°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 28.2°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  59%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρειος Πάγος γένους... θηλυκού

 • A-
 • A+
Τρεις ανώτατες δικαστικοί έχουν καθαρό προβάδισμα για τις θέσεις προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τις Ειρήνη Καλού, Διονυσία Μπιτζούνη και Δήμητρα Κοκοτίνη. Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής γνωμοδότησε θετικά, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο

Καθαρό προβάδισμα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου φαίνεται πως έχουν τρεις ανώτατες δικαστικοί. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού, την αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη και την αντιπρόεδρο Δήμητρα Κοκοτίνη.

Στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή με θέμα την ακρόαση υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, οι δύο πρώτες ισοψήφησαν (Καλού, Μπιτζούνη) και ακολούθησε με διαφορά μόλις δύο ψήφων η κ. Κοκοτίνη.

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η διάσκεψη, προκειμένου να εκφράσει γνώμη και για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι συγκεκριμένες τρεις δικαστικοί θα προταθούν από την πλειοψηφία και για τη θέση του εισαγγελέα.

Στη χθεσινή ψηφοφορία, λιγότερες ψήφους, κυρίως από την αντιπολίτευση, συγκέντρωσαν η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αγγελική Αλειφεροπούλου, η αρεοπαγίτης Αρτεμισία Παναγιώτου και ο αρεοπαγίτης Γιώργος Χοϊμές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Βουλής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και την τελική απόφαση αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο.

«Καθήμενη Δικαιοσύνη»

Τον Ιούνιο, αποχωρούν, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας των 67 ετών, τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας, όσο και η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου.

Ωστόσο, η δυνατότητα πλήρωσης της κενής θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από πρόσωπο που προέρχεται από τη λεγόμενη «καθήμενη Δικαιοσύνη» προκαλεί και πάλι τριβές μεταξύ των δικαστικών ενώσεων.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με διευκρινιστική ανακοίνωση, κάνει λόγο απλώς για διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης ως προς το επίμαχο -εδώ και πολλές δεκαετίες- ζήτημα της προαγωγής δικαστή ή εισαγγελικού λειτουργού (αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου) στη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απόψεις διαμετρικά αντίθετες, όπως φαίνεται καθαρά από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (που προηγήθηκε της διευκρινιστικής) στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

● Στο ισχύον καθεστώς, οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου» ούτε απονέμονται ως «υπηρεσιακή κορύφωση» μιας πολυετούς θητείας.

Τα κριτήρια

● Είναι εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η πολιτεία.

Τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί. Αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην επιλογή του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών, λέγοντας ότι η πλήρωση της εν λόγω θέσης επιβάλλεται να γίνει με επιλογή από τους υπηρετούντες αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πειθαρχικός έλεγχος για τρεις ανώτατους δικαστές
Στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η πειθαρχική έρευνα για τρεις ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, έρευνα την οποία προκάλεσαν οι σοβαρές καταγγελίες...
Πειθαρχικός έλεγχος για τρεις ανώτατους δικαστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκλογές για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων
Τις νέες διοικήσεις τους -στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων- καλούνται να εκλέξουν αύριο δικαστές και εισαγγελείς. Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση καθώς αφορά πρόσωπα που...
Εκλογές για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Αννα Ζαΐρη, νέα πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
Ομόφωνα επελέγη για τη θέση της προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες...
Η Αννα Ζαΐρη, νέα πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ισόβια στον «εγκέφαλο» της απαγωγής και δολοφονίας Παπαγεωργίου
Ισόβια και επιπλέον 20 χρόνια κάθειρξη ήταν η τελεσίδικη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τον 78χρονο «εγκέφαλο» στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου φοιτητή Μάριου Παπαγεωργίου
Ισόβια στον «εγκέφαλο» της απαγωγής και δολοφονίας Παπαγεωργίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρίτο υπόμνημα από τον Γ. Αγγελή
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής δεν προσήλθε για να καταθέσει στον ομοιόβαθμό του Δ. Δασούλα, ενώ ζητά να εξαιρεθούν από τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis δυο εισαγγελικοί λειτουργοί.
Τρίτο υπόμνημα από τον Γ. Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τυπικώς όλα... εντάξει
Με απόφασή του το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας βάζει τέλος στην αντιδικία ανάμεσα στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου και τον σύζυγό της Λ. Καρνέση με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Τυπικώς όλα... εντάξει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας