Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λυκουρέζος - Παναγόπουλος δείχνουν τον Φλώρο
EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λυκουρέζος - Παναγόπουλος δείχνουν τον Φλώρο

  • A-
  • A+
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν αργά χθες το βράδυ οι δύο ποινικολόγοι που κατηγορούνται για εμπλοκή στη «μαφία των φυλακών». Στις μαραθώνιες απολογίες τους κατήγγειλαν «άθλιες μεθοδεύσεις» του καταδικασμένου επιχειρηματία, προκειμένου να απαλλαγεί από την ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του πελάτη τους Γ. Αντωνόπουλου

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν αργά χθες το βράδυ οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, μετά τις απολογίες τους για εμπλοκή τους στην αποκαλούμενη «μαφία των φυλακών».

Και οι δύο δικηγόροι έδωσαν μαραθώνιες απολογίες ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο, αναφορικά με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρας εκβίασης που αντιμετωπίζουν μετά από καταθέσεις του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.

Ειδικότερα ο Αλ. Λυκουρέζος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και ο όρος να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του.

Στον Θ. Παναγόπουλο επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η κόρη του Λυκουρέζου Μαρία-Ελένη ξέσπασε σε κλάματα και αγκάλιασε τον πατέρα της, ενώ οι συνεργάτες του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Και οι δύο ποινικολόγοι κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ από την περασμένη Πέμπτη, κατόπιν έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον εφέτη ανακριτή, καθώς τους αποδίδεται ότι υπό την ιδιότητά τους ως συνηγόρων του Γ. Αντωνόπουλου εκβίαζαν τον επιχειρηματία Αρ. Φλώρο σε συνεργασία με έγκλειστους Αλβανούς κρατούμενους προκειμένου ο δις καταδικασθείς -σε 21 χρόνια και 13 κάθειρξη- έγκλειστος επιχειρηματίας να τους καταβάλει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για να αποσυρθούν οι επιβαρυντικές καταθέσεις των Αλβανών κρατουμένων.

Παράλληλα με τη διά ζώσης απολογία τους, και οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν υπομνήματα στα οποία αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους στη «μαφία των φυλακών», την οποία αποδίδουν σε μεθοδεύσεις του καταδικασμένου επιχειρηματία για την υπόθεση της Εnerga, Αριστείδη Φλώρου, προκειμένου να απαλλαγεί σε ένα «άτυπο εφετείο» από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του πρώην εντολέα τους, επίσης δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Η απολογία του Αλέξανδρου Λυκουρέζου διήρκεσε περίπου έξι ώρες, ενώ στο υπόμνημά του αναφέρει πως αναγορεύεται σε αξιόπιστο μάρτυρα ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από την ελληνική Δικαιοσύνη, για την υπόθεση της Energa και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου.

«Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για τις καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια τη δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου (του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου) και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου (του Γ. Αντωνόπουλου)», αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Εκκρεμείς εφέσεις

«Προϊόν άθλιας μεθόδευσης και κατασκευής του Αριστείδη Φλώρου», ο οποίος ως γνωστόν αντιμετωπίζει πλέον δύο βαριές πρωτόδικες καταδίκες, αλλά και κακουργηματικές διώξεις για τα πλαστά πιστοποιητικά της (προσωρινής) αποφυλάκισής του, είναι και για τον έτερο κατηγορούμενο δικηγόρο, Θεόδωρο Παναγόπουλο, η εμπλοκή του στην υπόθεση.

«Οι κατηγορίες αυτές είναι προϊόν άθλιας μεθόδευσης και κατασκευής του δις καταδικασθέντος για σοβαρά κακουργήματα Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος προδήλως επιχειρεί να παραπλανήσει τα όργανα απονομής δικαιοδοτικής κρίσης και έτσι να κατασκευάσει υπερασπιστικούς ισχυρισμούς εν όψει της εκδίκασης των εκκρεμών εφέσεών του κατά των πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων, εμφανιζόμενος ως θύμα εκβίασης και μάλιστα από τον συνήγορο υπεράσπισης του αντιδίκου του», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Παναγόπουλος στο υπόμνημά του.

Μάλιστα, από την πλευρά του ο δικηγόρος παραπέμπει και στις μαρτυρικές καταθέσεις συναδέλφων του, σύμφωνα με τις οποίες δεν ήταν αυτός, αλλά ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος εκείνος που είχε αναφερθεί σε καταβολή χρηματικού ποσού προκειμένου ο τότε εντολέας τους, Γιώργος Αντωνόπουλος, να μην παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη με ηθικό αυτουργό της απόπειρας ανθρωποκτονίας του τον Αριστείδη Φλώρο.

Παράλληλα όμως θέτει και ένα εύλογο ερώτημα: «Ο Φλώρος είχε κατά τον χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την “αφρόκρεμα” των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση κατά Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου;».

Και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, όμως, αφήνει αιχμές για την πολυετή απραξία όσων αναφέρονται τώρα σε απόπειρα εκβιασμού, αναδεικνύοντας τον ίδιο σε κεντρικό πρόσωπο της κολάσιμης αυτής συμπεριφοράς.

Αναλυτικότερα, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ο Αλεξ. Λυκουρέζος παραθέτει μια σειρά από γεγονότα προκειμένου να αντικρούσει τα όσα έχουν ισχυριστεί για τη συμμετοχή του σε αυτή την ιστορία πολλοί γνωστοί συνάδελφοί του σε ένορκες καταθέσεις τους. Επικαλείται συγκεκριμένα ότι:

● Οι μάρτυρες δικηγόροι αναφέρονται στα λεγόμενα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου (συνήγορου το επίμαχο διάστημα του Αρ. Φλώρου), ο οποίος δεν ζει για να επιβεβαιώσει τα όσα λένε.

● Εμφανίζονται να γνωρίζουν εδώ και χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, αλλά κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις Αρχές, στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας.

Ο χρόνος έναρξης

Για το αδίκημα που του αποδίδεται, της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με χρόνο έναρξης της συμμετοχής του το 2014, υποστηρίζει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι η άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εμπλεκομένων, κρατουμένων και μη, άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 2019 και από τα στοιχεία φαίνεται ότι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρώην εντολέα του και αντιδίκου του Φλώρου, Γ. Αντωνόπουλου, με τον Λεκοτσάι (τον έγκλειστο κακοποιό που κατηγορείται ως ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης) έγινε στις 14 Ιανουαρίου του 2019.

Συνεπώς, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να εντάσσεται, βάσει της κατηγορίας που του αποδίδεται, ο ίδιος στην οργάνωση από το 2014. «Δεν νοείται», αναφέρει επίσης, «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη της, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο».

«Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής να έχω (κατά)δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γ. Αντωνόπουλου», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του Αριστείδη Φλώρου, η διάπραξή του, κατά τον κ. Λυκουρέζο, διαψεύδεται από τα εξής στοιχεία:

- Την απουσία τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Α. Φλώρο.

- Το γεγονός ότι ουδέποτε τον επισκέφτηκε στη φυλακή, όπως προκύπτει από τα επισκεπτήρια των φυλακών.

«Οχι μόνο δεν υπήρξε παράνομη προσέγγισή μου προς τον Αρ. Φλώρο, αλλά αντιθέτως ο ίδιος προσέγγισε τον εντολέα μου (σ.σ τον Γ. Αντωνόπουλο), όπως άλλωστε έχει καταθέσει», υποστηρίζει.

● Δολοφονία είναι τελικά ο θάνατος ενός ακόμη κρατούμενου, του Αλβανού Τούσα Μπαντιόλ, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου στο κελί του στην 4η πτέρυγα του Κορυδαλλού, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Αλμπέρ Μπάκο (14/1), επίσης μέλους της εγκληματικής συμμορίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, το οποίο διαβιβάστηκε χθες στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της μαφίας των φυλακών, ο Μπαντιόλ διαπιστώθηκε ότι πέθανε τελικά από στραγγαλισμό και όχι από την υπερβολική χρήση ναρκωτικών, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να δολοφονήθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό της μαφίας των φυλακών, προκειμένου να αποδοθεί η εγκληματική ενέργεια στον Αριστείδη Φλώρο.

Ο 33χρονος ανήκε στην ομάδα του «Κλόντι» και είχε δώσει καταφύγιο στους δολοφόνους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, μετά την ανθρωποκτονία.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ισόβια σε τρεις για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου
Ακριβώς δύο χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του στα Εξάρχεια, ισόβια ήταν η τιμωρία που επέβαλαν οι δικαστές στους δράστες της.
Ισόβια σε τρεις για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ναι, τον σκότωσα»
«Κύριε κατηγορούμενε, αποδέχεστε ότι είστε ο φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου;» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη στον 33χρονο Αλβανό υπήκοο Μικέλα Καστριότ, που είχε...
«Ναι, τον σκότωσα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παζάρι δικηγόρων πίσω από τη δολοφονία
Το νταραβέρι της... γραβάτας, που προηγήθηκε της εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αποκαλύπτεται από τις καταθέσεις των μαρτύρων ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, όπου...
Παζάρι δικηγόρων πίσω από τη δολοφονία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη Ζαφειρόπουλου: Αρνήθηκε ότι ζήτησε 2 εκατ. ο Αλ. Λυκουρέζος
Συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου με την κατάθεση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που αρνήθηκε ότι ζήτησε εκ μέρους του Αρ. Φλώρου 2 εκατ. ευρώ.
Δίκη Ζαφειρόπουλου: Αρνήθηκε ότι ζήτησε 2 εκατ. ο Αλ. Λυκουρέζος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διακοπή της δίκης σε δεύτερο βαθμό
Για τις 11 Απριλίου διακόπηκε η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην συνήγορου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για εμπλοκή του στην υπόθεση της...
Διακοπή της δίκης σε δεύτερο βαθμό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταθέσεις φωτίζουν το παρασκήνιο της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου
Με τις καταθέσεις του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου και του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας επιχείρησαν να διερευνήσουν το παρασκήνιο της δολοφονίας του...
Καταθέσεις φωτίζουν το παρασκήνιο της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας