Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμβούλιο της Ευρώπης: Μελέτη για τον υπερπληθυσμό των ελληνικών φυλακών

Συμβούλιο της Ευρώπης: Μελέτη για τον υπερπληθυσμό των ελληνικών φυλακών

 • A-
 • A+

Βασικές παρατηρήσεις για τη μείωση του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η επίσημη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που μελέτησε το πρόβλημα των ελληνικών φυλακών μετά το κάλεσμα για συνεργασία και βοήθεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης:

 • Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από τις ελληνικές αρχές για τη μείωση του υπερπληθυσμού των φυλακών. Φαίνεται ότι τα περισσότερα από αυτά είναι περισσότερο έκτακτα παρά στρατηγικά, και επομένως δεν είναι σε θέση να επιφέρουν μια σταθερή και διαρθρωτική αλλαγή στο σύστημα.

 • Ο περιορισμός της χρήσης της στέρησης της ελευθερίας και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης δεν είναι μόνο μια αναγκαιότητα που απορρέει από τις υποχρεώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επίσης καθιστά το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αποτελεσματικότερο και την κοινωνία ασφαλέστερη.

 • Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μεγάλων ποινών φυλάκισης στην Ευρώπη, ενώ τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι χαμηλότερα ή ίσα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μια πιο μετριοπαθής ποινική πολιτική είναι δυνατή χωρίς να επηρεάζεται η προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα.

 • Η ανάλυση των πρωταρχικών αιτίων του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών σαφώς υποδεικνύει την δυσανάλογα τιμωρητική ποινική νομοθεσία και πρακτική, που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα σχετικά χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας

 • Προτείνεται η ανάπτυξη πιο μετριοπαθών ποινικών πολιτικών και πρακτικών, μειώνοντας τόσο τη χρήση όσο και τη διάρκεια της φυλάκισης.

 • Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιλέξουν μια δυναμική επικοινωνιακή στρατηγική. Όταν η ανησυχία του κοινού σχετικά με την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια είναι υψηλή, η μετριοπάθεια δεν μπορεί να επιδιωχθεί μέσω κρυφών πολιτικών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα και τους φόβους του κοινού μέσω ρητού διαλόγου, επομένως είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να γνωρίζουν ποιες αξίες θα νομιμοποιούσαν πιο μετριοπαθείς ποινικές πολιτικές στην Ελλάδα. Η συμμετοχή ακαδημαϊκών θα βοηθήσει στην εισαγωγή μιας λογικής και τεκμηριωμένης αφήγησης στον δημόσιο διάλογο για το έγκλημα, τη δικαιοσύνη, την επανένταξη και τη δημόσια ασφάλεια.

 • Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές φυλακές, καθώς η κατανομή των κρατουμένων είναι άνιση. Η Ελλάδα χρειάζεται να επανεξετάσει με ρεαλιστικούς όρους τη συνολική χωρητικότητα των φυλακών. Απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα προβλέπει ικανό χώρο κράτησης για κάθε κρατούμενο, δεν θα υπολογίζει τις θέσεις κράτησης στα θεραπευτικά καταστήματα και θα στοχεύει σε ποσοστό πληρότητας έως 90% ώστε να μπορούν να υλοποιούνται επιμορφωτικές δράσεις και άλλες δραστηριότητες.

 • Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία μόνο μια περιοριστική ποινική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη μείωση του πληθυσμού των φυλακών. Μια αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και της ποινικής νομοθεσίας είναι απαραίτητη για να χρησιμοποιηθεί πραγματικά η ποινή φυλάκισης ως έσχατη λύση, πράγμα που σημαίνει λιγότερες και βραχύτερες ποινές φυλάκισης. Οι κοινοτικές κυρώσεις και τα μέτρα πρέπει να αποτελούν αυτόνομες κυρώσεις. Δεν πρέπει να είναι πάρα πολλές, να έχουν μια σαφή ιεραρχία στην ποινική κλίμακα και να μην περιορίζονται σε μικρά αδικήματα ή σε πρωτόπειρους παραβάτες χωρίς ποινικό μητρώο.

 • Η φυλάκιση πρέπει να καταστεί αδύνατη για ορισμένα εγκλήματα μέσω της αποποινικοποίησης και απεγκληματοποίησης και να μην αφήνεται η επιλογή στα δικαστήρια ανάμεσα σε περισσότερες διαθέσιμες κυρώσεις (το οποίο συχνά οδηγεί σε επιβολή κοινοτικών ποινών χωρίς όμως να μειώνονται αντίστοιχα οι επιβαλλόμενες ποινές φυλάκισης).

 • Οι κοινοτικές κυρώσεις και τα μέτρα απαιτούν αξιόπιστη εφαρμογή από επαρκές και επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό. Ωστόσο, ο ρόλος των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής στο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης δεν φαίνεται να είναι αρκετά γνωστός ή σαφής σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες. Από την άποψη αυτή, πρέπει να αναπτυχθεί ένα συνολικό Σχέδιο Δράσης για την εξέλιξη και την ανάπτυξη των ΥΕΑ & ΚΑ.

 • Η εκπαίδευση των δικαστών και των εισαγγελέων είναι ουσιώδους σημασίας για την ενίσχυση των γνώσεών τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την εξοικείωσή τους με τις μη στερητικές της ελευθερίας ποινές. Εξειδικευμένα δικαστήρια, όπως τα «Δικαστήρια για τα ναρκωτικά» (Drug courts), μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της τεχνογνωσίας σε τόσο περίπλοκα ζητήματα.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πλήρης αμφισβήτηση του ελληνικού παράδοξου: χαμηλή εγκληματικότητα, «εγκληματικές» ποινές
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του συμβουλίου της Ευρώπης, ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτημα του 2015 και το πόρισμά του είναι ένα καλό μάθημα σε αυτούς που δημαγωγικά σφυροκοπούν τον νόμο Παρασκευόπουλου,...
Πλήρης αμφισβήτηση του ελληνικού παράδοξου: χαμηλή εγκληματικότητα, «εγκληματικές» ποινές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τι υποστήριξε στην απολογία του ο ψευδογιατρός – Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματά του
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σημεία της απολογίας του προφυλακισμένου «ψευδογιατρού» τη στιγμή που το κατηγορητήριο εναντίον του διευρύνεται.
Τι υποστήριξε στην απολογία του ο ψευδογιατρός – Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματά του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οριστικά στις φυλακές Θήβας η κατηγορούμενη για την αρπαγή της 10χρονης
Απέρριψε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης το αίτημα της 33χρονης να μεταχθεί στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, με το επιχείρημα ότι στο κατάστημα της Θήβας κινδύνευε η σωματική της ακεραιότητα
Οριστικά στις φυλακές Θήβας η κατηγορούμενη για την αρπαγή της 10χρονης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέο έωλο «όχι» στον Κουφοντίνα
Σε άλλη πίστα και πάντως σε πλήρη διάσταση με τον Νόμο φαίνεται να κινείται πλέον η διαδικασία (μη) χορήγησης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα καθώς οι φυλακές Βόλου απέρριψαν το σχετικό αίτημα του.
Νέο έωλο «όχι» στον Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η 20ετής κάθειρξη έγινε ισόβια για τον Β. Στεφανάκη
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών απέρριψε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας που είχε αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο για τη δολοφονία της 23χρονης Φαίης Μπλάχα το 2013 στη Νέα Μάκρη ● Θα μείνει στη...
Η 20ετής κάθειρξη έγινε ισόβια για τον Β. Στεφανάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το «στολίδι» της Σοφίας Νικολάου στη Δράμα
Με τυμπανοκρουσίες του υπουργείου ΠροΠο εγκαινιάστηκε το νέο σωφρονιστικό κατάστημα στη Δράμα, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη προκήρυξη θέσεων και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση σύντομα να...
Το «στολίδι» της Σοφίας Νικολάου στη Δράμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας