Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Όχι» εισαγγελέα στην άρση κράτησης του «mr. Bitcoin»
Φωτογραφία αρχείου - AP Photo/Giannis Papanikos

«Όχι» εισαγγελέα στην άρση κράτησης του «mr. Bitcoin»

  • A-
  • A+

Απορριπτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά στο αίτημα για άρση της προσωρινής κράτησης του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως «Mr bitcoin», με το επιχείρημα ότι χρονική διάρκεια της κράτησης του εξαρτάται από τη διαδικασία των ενταλμάτων έκδοσης και δεν έχει το χαρακτήρα της προσωρινής κράτησης.

Η συνήγορος του 39χρονου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι «η πρόταση της εισαγγελέως σημαίνει στην ουσία ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κρατείται επ’ αόριστον χωρίς δικαστική εγγύηση χωρίς απόφαση δικαστηρίου».

Πρόσθεσε ότι «αν μια τέτοια πρόταση γίνει δεκτή, κάθε Έλληνας πολίτης κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του Αλεξάντερ Βίνικ σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού» και συμπλήρωσε:

«Εμείς ζητάμε να εφαρμοσθεί το ελληνικό Σύνταγμα που εγγυάται ότι καμία προφυλάκιση ανθρώπου δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 18 μήνες κατά ανώτατο όριο. Ο Αλεξάντερ Βίνικ κρατείται 20 μήνες και 15 ημέρες χωρίς να έχει καταδικαστεί από κανένα δικαστήριο, χωρίς να δικαστεί από κανένα δικαστήριο, χωρίς να ξέρει να απαντήσει στα παιδιά του που τον ρωτάνε πότε θα γυρίσεις μπαμπά, χωρίς να ξέρει να απαντήσει σε αυτή την απλή παιδική ερώτηση γιατί στα αλήθεια και ο ίδιος και εγώ ως συνήγορός του δεν γνωρίζουμε γιατί κρατείται, ούτε για πόσο».

«Αυτή η θέση είναι ανεπίτρεπτο να βαρύνει έναν άνθρωπο το 2019. Ο Κάφκα, όταν έγραφε τη “Δίκη” σίγουρα δεν φαντάστηκε ότι η διαστροφή η εκδικητικότητα το μίσος των μηχανισμών απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα που δοκιμάζει ο Αλεξάντερ Βίνικ μέσα από την κράτησή του.

Το ότι ο ίδιος έχει πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, το ότι ευγνωμονεί τον Θεό που τον έβαλε σε αυτή τη δοκιμασία, είναι μία ένδειξη της ψυχικής του δύναμης. Δεν είναι όμως άδεια σε κανένα δικαστήριο να εξαντλεί και να εξουθενώνει τον άνθρωπο που έχει λευκό ποινικό μητρώο, που δεν κατηγορείται από καμία έννομη τάξη και δεν κατηγορείται καν από την ελληνική έννομη τάξη», κατέληξε η συνήγορός του.

Τι είπε στην απολογία του ο «mr. Bitcoin»

Νωρίτερα ο ίδιος υποστήριξε ότι «έως σήμερα έχει διαστρεβλωθεί εντελώς καθώς με εμφανίζουν ως ένα Ρώσο χάκερ που έκλεψε εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο ανήλικα παιδιά μου, που ζουν στη Μόσχα, είναι καταβεβλημένα θεωρώντας ότι λόγω και της ασθένειας της μητέρας τους μπορεί να μείνουν ορφανά».

Ο Βίνικ φέρεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων να ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις έπειτα από κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ και απαίτηση λύτρων, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin και άλλα.

Απευθυνόμενος προς τους δικαστές ανέφερε ότι σίγουρα έχουν έτοιμη την απόφασή τους την οποία δεν πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας.

«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την αμερικανική εντολή και είστε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» τόνισε προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα της κράτησής του έχει υποστεί δεκάδες προσαγωγές για ακροαματικές διαδικασίες και υφίσταται ψυχολογική πίεση.

Εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καθώς δεν πρόκειται να δει ξανά την οικογένειά του ενώ αναφερόμενος στο αμερικανικό αίτημα έκδοσης και το κατηγορητήριο είπε ότι στηρίζεται στο σκεπτικό ότι μέσω του συστήματος που διαχειριζόταν μπορούσε να γίνει διακίνηση «μαύρου χρήματος» κάτι όμως που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν είναι εφικτό αφού το bitcoin δεν είναι κάποιο νόμισμα.

«Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου που απειλεί την ηγεμονία των τραπεζών και του δολαρίου» ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι «το BCT είναι ανεξάρτητο από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις».

Ο Βίνικ αποκάλυψε ότι πρώην δημόσιο στέλεχος της Ρωσίας που εγκατέλειψε τη Ρωσία και ζει στη Τσεχία -και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας συστήματος πληρωμών που μνημονεύεται και στο αμερικανικό κατηγορητήριο- τον ενέπλεξε στην όλη υπόθεση καταθέτοντας ανακριβή στοιχεία για τον ίδιο.

Ο ίδιος συναινεί στο αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία και να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα. Οι γαλλικές αρχές έχουν ταχθεί υπέρ της έκδοσής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ναι» στην έκδοση του «Μr. Bitcoin» στη Γαλλία από τον εισαγγελέα
Υπέρ της έκδοσης του αποκαλούμενου «Μr. Bitcoin» (Αλεξάντερ Βίνικ) στη Γαλλία τάχθηκε χθες ο εισαγγελέας Ευάγγελος Ζαχαρής ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να...
«Ναι» στην έκδοση του «Μr. Bitcoin» στη Γαλλία από τον εισαγγελέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να με παραδώσει»
«Η υπόθεσή μου έχει πολιτικό χαρακτήρα» είπε στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης ο Mr. Bitcoin, που κατηγορείται για οικονομικές απάτες και «ξέπλυμα» χρήματος που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες. Την...
«Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να με παραδώσει»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο... περιζήτητος Αλεξάντερ Βίνικ
Αγώνα για να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία, και όχι στην Αμερική ή τη Γαλλία, δίνει ο Μr. Bitcoin στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πιέσεις από τον ίδιο τον «βασιλιά του ξεπλύματος» και τη Μόσχα για την έκδοσή του...
Ο... περιζήτητος Αλεξάντερ Βίνικ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Mr. Bitcoin»: όλοι τον ζητούν!
Κομπίνες... ιντερνάσιοναλ! Μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τώρα και η Γαλλία ζητεί την έκδοση του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, που καταγράφηκε στα ποινικά χρονικά ως «mister Bitcoin» και τον οποίο κατηγορεί για...
«Mr. Bitcoin»: όλοι τον ζητούν!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Φοβάται για τη ζωή του» ο «βασιλιάς του Bitcoin»
Απειλές για τη ζωή του δέχεται ο Αλεξάντερ Βίνικ, που βρίσκεται στις φυλακές Διαβατών ● Η πλευρά του σωφρονιστικού καταστήματος διαβεβαιώνει πως ο Ρώσος κρατείται σε συνθήκες αυξημένης ασφάλειας, όπου...
«Φοβάται για τη ζωή του» ο «βασιλιάς του Bitcoin»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δύο κατηγορούμενοι «πακέτο» στη Γαλλία
Διπλό «ναι» στις γαλλικές αρχές είπε χθες ο Αρειος Πάγος, κάνοντας ταυτόχρονα δεκτά δύο διαφορετικά αιτήματα έκδοσης κατηγορουμένων στη Γαλλία. Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε να...
Δύο κατηγορούμενοι «πακέτο» στη Γαλλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας