Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντί για εισφορές, πλήρωνε μερίσματα

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή, για μη καταβολή ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντί για εισφορές, πλήρωνε μερίσματα

  • A-
  • A+
Συνεχίζεται η έρευνα για απάτη, υπεξαίρεση και απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, όπως για τα 399 λεωφορεία που εκποιήθηκαν ως… παλιοσίδερα ή τον άδειο αποθεματικό λογαριασμό αποσβέσεων.

«Φταίει ο Χατζηπετρής...». Στο ελληνικό Δημόσιο απέδωσε τη μη καταβολή ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών για τις οποίες κάθισε χθες κατηγορούμενος στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ο πρώην πρόεδρος του άλλοτε ιδιωτικού -πλην όμως κρατικοδίαιτου- ΟΑΣΘ, που καταδικάστηκε εν τέλει σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή.

Η υπόθεση αφορά τη συνεκδίκαση δέκα σχετικών δικογραφιών για την περίοδο 2014-2017, με συνολικό ποσό οφειλών που ξεπερνάει τα 24 εκατομμύρια ευρώ!

Ως μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ο σημερινός πρόεδρος του οργανισμού, Στέλιος Παππάς, ισχυριζόμενος πως η συγκεκριμένη δικογραφία αποτελεί απλώς «ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικότερου προβλήματος».

Για να κατανοήσει, μάλιστα, το δικαστήριο το «πάρτι εκατομμυρίων» που γινόταν επί δεκαετίες στον ΟΑΣΘ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα καλύπτουμε τα έξοδά του με προϋπολογισμούς κατά 80 έως 85 εκατομμύρια ευρώ μικρότερους από της προηγούμενης διοίκησης»!

Και μπορεί ο πρώην πρόεδρος, Χρήστος Στεφανίδης, να απέδωσε το φταίξιμο για τη μη καταβολή των εισφορών στο... ίδιο το Δημόσιο, όμως ο σημερινός πρόεδρος Στέλιος Παππάς υποστήριξε ότι μάλλον οι παλαιότερες διοικήσεις του οργανισμού είχαν άλλες προτεραιότητες, όπως τη διανομή μερισμάτων 30 εκατομμυρίων ευρώ, το 2015, 2016 και 2017, στους μετόχους τους...

Στην απολογία του ο κ. Στεφανίδης κατήγγειλε ότι ο ΟΑΣΘ, επί των ημερών του, περιήλθε σε οικονομική ασφυξία, επειδή το Δημόσιο δεν ήταν συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις, παραδεχόμενος πάντως πως πράγματι κατέβαλε τα μερίσματα στους πρώην μετόχους, αλλά... «για να μη μείνουν ανασφάλιστοι»!

Επιπλέον, ισχυρίσθηκε ότι «τα ετήσια έσοδα του Οργανισμού ήταν 60 εκατ. και τα έξοδα 147 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη μισθοδοσία».

Καταδίκη και άλλες ιστορίες...

Μετά την καταδίκη του, ο άλλοτε πρόεδρος του οργανισμού άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, όμως το «σκάνδαλο ΟΑΣΘ», από το οποίο φαίνεται ότι κάποιοι θησαύριζαν, μοιάζει ακόμη ανεξάντλητο... Σε εξέλιξη είναι η έρευνα που ξεκίνησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Μεταφορών στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία καταγγέλλονται «σημεία και τέρατα» στον άλλοτε ιδιωτικό οργανισμό, από κακοδιαχείριση έως διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος.

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι απάτη, υπεξαίρεση και απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στο επίκεντρο της έρευνας των δικαστικών αρχών βρίσκονται:

■ Τα 399 λεωφορεία που εκποιήθηκαν ως… παλιοσίδερα (σκραπ). Συγκεκριμένα, στη μήνυσή του το υπουργείο αναφέρει ότι τα λεωφορεία αυτά πουλήθηκαν αντί συνολικού τιμήματος 860 χιλιάδων ευρώ (όταν το κόστος αγοράς τους ήταν 42,3 εκατ. ευρώ) και δεν απεικονίστηκαν ποτέ στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδα της χρήσης, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες τους και να μην υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλει το ισόποσο του κέρδους τους ως αντισταθμιστική καταβολή.

■ Το χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο ΟΑΣΘ από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της ΕΛΒΟ Α.Ε. και ενώ όφειλε να τα εμφανίσει στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδα, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες του, τα εμφάνισε ως «αποθεματικό ειδικής χρήσης», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί το ισόποσο που του κατέβαλε ως αντισταθμιστική καταβολή.

■ Ο ειδικός αποθεματικός λογαριασμός αποσβέσεων για τη μελλοντική ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Ενώ εμφάνιζε ότι το αποθεματικό ανερχόταν κατατεθειμένο σε λογαριασμό όψεως στο ποσό των 48,8 εκατ. ευρώ, η σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΘ, μετά την αποϊδιωτικοποίηση, βρήκε στον λογαριασμό μόλις 614 ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον νόμο, απαγορευόταν να εισπράττουν οι μέτοχοι του οργανισμού μέρισμα, στην περίπτωση που δεν τηρούνταν το ειδικό αποθεματικό αποσβέσεων, αλλά αυτοί εισέπρατταν ανελλιπώς μερίσματα.

Από το 1990 έως και το 2016, ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ εισέπραξε από το Δημόσιο χρηματικό ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ και μοίρασε ως… κέρδος στους πρώην μετόχους το ποσό των 324.454.565 ευρώ!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόστιμο 450 ευρώ για χρέη 24 εκατ.!
Με 450 ευρώ «καθάρισε» για 10 δικογραφίες και χρέη 24 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο ο άλλοτε πρόεδρος του ιδιωτικού πλην κρατικοδίαιτου ΟΑΣΘ!
Πρόστιμο 450 ευρώ για χρέη 24 εκατ.!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πέλλας για το «βρόμικο Καϊμακτσαλάν»
Αθώος κατά πλειοψηφία κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης όπου ξαναδικάστηκε ύστερα από αναίρεση στον Αρειο Πάγο ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, για την υπόθεση παθητικής...
Αθώος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πέλλας για το «βρόμικο Καϊμακτσαλάν»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποινική δίωξη για έργα-φαντάσματα
«Εργα-φαντάσματα» και «έργα εις διπλούν», που χρέωσαν με 1,6 εκατ. ευρώ την ΕΥΑΘ, εντόπισε οικονομική επιθεωρήτρια κατά τη διάρκεια ελέγχου για το χρονικό διάστημα 2008-2010. Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό...
Ποινική δίωξη για έργα-φαντάσματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο ιατροδικαστής δεν έπεισε τους δικαστές
Από τις έδρες στο εδώλιο... Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται επίκουρος καθηγητής ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, κατηγορούμενος ότι εισέπραττε για μία διετία, τουλάχιστον, επιπλέον χρήματα...
Ο ιατροδικαστής δεν έπεισε τους δικαστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο 13 υπάλληλοι, τριών Ταμείων, για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ
Ωρα να «κάνουν ταμείο» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων που ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, κατά τη...
Στο εδώλιο 13 υπάλληλοι, τριών Ταμείων, για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο ο γαλάζιος πρώην νομάρχης και δήμαρχος Γρεβενών Δ. Κουπτσίδης
«Μοντέλο» διοίκησης φαίνεται πως ήταν οι πάσης φύσεως ατασθαλίες στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της Ν.Δ., στη βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον, αφού μετά την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου και τις πρόσφατες δικαστικές...
Στο εδώλιο ο γαλάζιος πρώην νομάρχης και δήμαρχος Γρεβενών Δ. Κουπτσίδης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας