• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.1°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.7°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.3°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 23.4°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 27.8°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.3°C
  3 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 29.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχονται ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ

 • A-
 • A+
Η εισαγγελική παραγγελία στρέφεται σε περισσότερα από εκατό τραπεζικά στελέχη για τα οποία ζητά να διωχθούν για κακουργηματική απιστία. Παραγγέλνει και την απαγγελία κατηγορίας ηθικής αυτουργίας στην απιστία, σε βάρος εννιά κομματικών στελεχών ΠΑΣΟΚ/Ν.Δ. της περιόδου 2005-2011.

Την άσκηση ποινικής δίωξης για τα «θαλασσοδάνεια» του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. παρήγγειλε η οικονομική εισαγγελία, καθώς μεγάλο μέρος τους έχουν καταστεί απαιτητά και με δικαστικές αποφάσεις, δηλαδή ουσιαστικά είναι «κόκκινα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, στρεφόμενη σε περισσότερα από εκατό τραπεζικά στελέχη για τα οποία ζητά να διωχθούν για κακουργηματική απιστία, ενώ παραγγέλνει και την απαγγελία της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, σε βάρος εννιά κομματικών στελεχών (ταμίες) του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. της περιόδου 2005-2011.

Ειδικότερα, υπό δίωξη βρίσκονται τραπεζικά στελέχη της Αγροτικής, της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Eurobank και της Attica. Σύμφωνα με την εκτίμηση των εισαγγελέων του οικονομικού εγκλήματος που χειρίστηκαν την έρευνα για την υπόθεση, ένα μεγάλο μέρος των επίμαχων δανείων βαρύνει την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι διάδοχος των τραπεζών Αγροτική και Attica που χορήγησαν τα δάνεια, τα οποία πλέον έχουν «κοκκινίσει». Το συνολικό ποσό των δανείων ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ με τους τόκους.

Στην ίδια εισαγγελική παραγγελία διευκρινίζεται ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες στα κόμματα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον καθώς είτε εξοφλήθηκαν πλήρως είτε ρυθμίστηκαν και είναι ενήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των θαλασσοδανείων ξεκίνησε νέα έρευνα τον Μάρτιο του 2017 καθώς η προηγούμενη του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, που είχε ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων, είχε κλείσει με «φωτογραφική» τροπολογία η οποία είχε εισαχθεί το 2013 σε άσχετο νομοσχέδιο και υπερψηφίστηκε... από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Αστάθμητοι παράγοντες

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα και της νεότερης έρευνας -την οποία είχε παραγγείλει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου- για τα επίμαχα δάνεια που δίνονταν με το απίθανο σκεπτικό ότι η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων θα ήταν η ίδια και στο μέλλον, και άρα υπήρχαν οι επαρκείς εξασφαλίσεις, δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάση τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Γ. Καλούδη το οποίο βασίσθηκε στο πόρισμα της ΤτΕ για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων κατά την περίοδο 2000- 2011, πάνω στο οποίο πάτησε και η νεότερη έρευνα:

● Εξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα χορήγησαν τα δάνεια με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020.

● Το μεγαλύτερο μέρος έλαβε η Νέα Δημοκρατία με 132,4 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από την Αγροτική Τράπεζα.

● Το 98,1% των δανείων των κομμάτων (δηλαδή 269 εκατ. ευρώ) έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».

● Τραπεζικό παράδοξο αποτελεί δάνειο 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από τη Eurobank, για την απόδοση του οποίου δόθηκε μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, χωρίς να γίνει «νομότυπη εκχώρηση αυτής, αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ».

● Ενώ η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει βάσει πρόσθετης σύμβασης με την ΑΤΕ (2010) τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών χρηματοδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάβει το κόμμα κατά τα έτη 2019 και 2020, εντούτοις χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με εξασφάλιση ένα μέρος της ετήσιας κρατικής τακτικής επιχορήγησης των ετών 2019 και 2020.

● Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τριετία 2009-2011 τα δυο αυτά κόμματα ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση. Παρά την κατάσταση όμως αυτή, η οποία ήταν γνωστή, οι τράπεζες συνέχιζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

● Επιπλέον, οι εγγυήσεις τις οποίες έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κομματικών σχηματισμών δόθηκαν με την προϋπόθεση ότι σε βάθος οκταετίας το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα υπάρχουν, αλλά θα λαμβάνουν και αυξημένη κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις που σύναψαν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διώξεις για τα «θαλασσοδάνεια» ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. ζητά η εισαγγελία
Η Οικονομική Εισαγγελία παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά περισσοτέρων από 100 τραπεζικών στελεχών και ζήτησε την απαγγελία της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, σε βάρος 9 κομματικών...
Διώξεις για τα «θαλασσοδάνεια» ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. ζητά η εισαγγελία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα δάνεια των κομμάτων στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης
Εξήντα στελέχη της Εθνικής τράπεζας και της πρώην Αγροτικής καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργήματος, σχετικά με το θέμα των...
Τα δάνεια των κομμάτων στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κακούργημα προκύπτει από τα δάνεια της Πήγασος
Σε κακουργήματα οδηγεί η αποτίμηση της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων για τα δάνεια του Ομίλου Πήγασος Α.Ε. Σύμφωνα με παραγγελία της Οικονομικής Εισαγγελίας, αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη τόσο σε...
Κακούργημα προκύπτει από τα δάνεια της Πήγασος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυση κατά Eurobank και ΤτΕ για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου της Eurobank και της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών η δικηγόρος Ιωάννα Λαχανά. Ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για...
Μήνυση κατά Eurobank και ΤτΕ για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για κακούργημα ο Σπυρόπουλος για τα «μαύρα ταμεία» του ΠΑΣΟΚ
Ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία κατά του πρώην υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση βασίζεται στο πόρισμα των έξι...
Για κακούργημα ο Σπυρόπουλος για τα «μαύρα ταμεία» του ΠΑΣΟΚ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζάχαρη-«δηλητήριο» για δέκα στελέχη της ΕΒΖ
​Πικρό ποτήρι από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης για πέντε πρώην προέδρους, δύο εμπορικούς διευθυντές και τρεις προέδρους συνεργαζόμενων εταιρειών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ποινική δίωξη για...
Ζάχαρη-«δηλητήριο» για δέκα στελέχη της ΕΒΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας