• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.6°C / 10.2°C
  1 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.5°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 7.6°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.1°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.8°C
  3 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος οφείλει να επισπεύσει αμέσως τη νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ', πριν υπάρξουν μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των κρατουμένων

ΑΠΕ-ΜΠΕ / PHOTO SHOP DIGITAL / ΝΙΚΟΣ ΑΞΕΛΗΣ

Στον Δομοκό για... άλλους λόγους

 • A-
 • A+

Στις 31/12 ο κρατούμενος Γιώργος Σοφιανίδης ύστερα από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών μεταφέρθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό. Η επιλογή μάλλον έγινε με... ποσόστωση, μια και δεν υπήρχε απολύτως κανένας άλλος λόγος, πέραν φυσικά της επίμονης τιμωρητικής πρακτικής που ακολουθούσε ο τότε υπουργός με τις γνωστές έκτακτες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο συγκεκριμένος κρατούμενος, καταδικασμένος πρωτόδικα σε μεγάλη ποινή κάθειρξης (εγκληματική οργάνωση, εμπόριο όπλων κ.λπ.), ήταν σπουδαστής στα ΤΕΙ πριν από τη φυλάκισή του! Αφού φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, συνέχισε σε συνεννόηση με τον διευθυντή της σχολής να διαβάζει και να δίνει τις προβλεπόμενες εξετάσεις. Οπως μας ενημέρωσε η σύζυγός του, στο τελευταίο εξάμηνο πέρασε 9 στα 9 μαθήματα, ενώ παράλληλα είχε γραφτεί και στο ΙΕΚ των φυλακών και παρακολουθούσε εκεί μαθήματα. Δεν τον βάραινε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ αντίθετα οι καθηγητές του ήταν ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά και την απόδοσή του.

Σωρηδόν

Στο πλαίσιο όμως της στήριξης του εκδικητικού «νόμου Αθανασίου» που δημιουργήθηκε μετά τη διαφυγή Ξηρού, πέρα από τη μεταφορά καταδικασμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας, μεταφέρθηκαν και ορισμένοι κρατούμενοι καταδικασμένοι για συμμετοχή σε άλλου τύπου εγκληματικές οργανώσεις, ίσως και για να μη φανεί ότι όλο το θέμα φυλακών Τύπου Γ΄ αφορούσε αποκλειστικά τους κρατουμένους των «Πυρήνων», του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «17 Νοέμβρη». Τελικά μαζί με δυο-τρεις άλλους επιλέχτηκε και ο κρατούμενος σπουδαστής που βρίσκεται ήδη στη 15η ημέρα σκληρής απεργίας πείνας.

Την Τετάρτη μεταφέρθηκε μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, επίσης απεργό πείνας που αντιμετωπίζει και σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Οταν και οι δύο αρνήθηκαν να βάλουν ορό, μεταφέρθηκαν πίσω στον Δομοκό εξαντλημένοι. Σε παρόμοια κατάσταση λόγω της απεργίας βρίσκονται και οι υπόλοιποι απεργοί. Η κυρία Σοφιανίδου μάς είπε ότι ανησυχεί πάρα πολύ, διότι ο άντρας της ακουγόταν χάλια στο τηλέφωνο, ενώ χθες όλη την ημέρα δεν είχε νέα του. Ο άνθρωπος αυτός πληρώνει με τη ζωή του τελικά τη θέληση να σπουδάσει και τη νομοθετική αυθαιρεσία Αθανασίου.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος οφείλει να επισπεύσει αμέσως τη νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση των φυλακών της εκδίκησης, πριν υπάρξουν μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των κρατουμένων και νέες καταδίκες για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα εξάλλου με τον νόμο και το πώς λειτουργεί η ΚΕΜ:

«Η Επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση του υπουργού, είναι τριμελής και αποτελείται από τον γενικό γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου, ως πρόεδρο, τον επόπτη του συγκροτήματος Φυλακών Κορυδαλλού αντεισαγγελέα εφετών ή τον αναπληρωτή του και τον πρόεδρο του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) ή τον νόμιμο αναπληρωτή του ή άλλο μέλος του, που ορίζεται με απόφαση του ανωτέρω υπουργού, ως μέλη». Η ΚΕΜ κατά συνέπεια μπορεί άμεσα και μέχρι να ψηφιστεί η κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ, να αποφασίσει την επιστροφή των κρατουμένων στον Κορυδαλλό. Αυτό πέρα από όλα τα άλλα θα απελευθερώσει και τους σχεδόν 200 αστυνομικούς που περιφρουρούν άσκοπα τον εξωτερικό χώρο των φυλακών, οδηγώντας τους πίσω στις γειτονιές των πόλεων.

«ΣΠΦ»

Οι απεργοί πείνας που ανήκουν στην οργάνωση «ΣΠΦ», πέρα από τα κοινά αιτήματα με τους υπόλοιπους, έχουν και το αυτονόητο αίτημα της αποφυλάκισης των συγγενών τους και ειδικά της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου. Ανάρτησαν ανακοίνωση στο Διαδίκτυο που αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι:

«Στις 3/3 η “δικαιοσύνη” αποφασίζει την προφυλάκιση της μητέρας των συντρόφων Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και της φίλης του δεύτερου, με την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Πίσω απ’ την προφανή γελοιότητα της κατηγορίας, κρύβεται η νοσηρή εκδικητικότητα της αντιτρομοκρατικής και δικαστικής εξουσίας, που θέλει να εκβιάσει συναισθηματικά τους δύο συντρόφους, αλλά και όλους μας. Δεν είναι απλά μια εκδίκηση που τείνει στο αμέτρητο, είναι μια προσπάθεια ακύρωσής μας. Ουσιαστικά, απαιτούν από εμάς μια παράδοση άνευ όρων, μια σιωπηλή ανακωχή και έναν αποχαιρετισμό αξιοπρέπειας, αλλιώς πάντα θα υπάρχουν “φιλόξενα” κελιά για τους συγγενείς μας στις φυλακές της δημοκρατίας.

»[...] Στη δική μας περίπτωση, προτάσσουμε την αιχμιακή–προσωπική αναφορά στους συγγενείς, γιατί η απειλή της διαρκούς αναβάθμισης του τρομονόμου, από μια εικόνα του μέλλοντος, μετατράπηκε σε μια φασιστική πραγματικότητα του σήμερα, που αιχμαλωτίζει τους δικούς μας ανθρώπους. Γι’ αυτό δεν υπάρχει μέση οδός. Ή αποφυλακίζονται οι συγγενείς μας ή θα υπάρξουν οι πρώτοι νεκροί απεργοί πείνας τα τελευταία 40 χρόνια στην Ευρώπη, με φόντο την κυβέρνηση της Αριστεράς. Εμείς για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζουμε πως δεν ζητάμε τίποτα για εμάς [...]».

■ Στο μεταξύ η Αντιτρομοκρατική έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία του φερόμενου ως συνεργού του Χρ. Ξηρού που βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος με κατηγορίες μεταξύ άλλων για ένταξη και συμμετοχή στους «Πυρήνες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο
Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών συνεδρίασε και απέρριψε το αίτημα του απεργού πείνας για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, επιβεβαιώνοντας την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να τον αφήσει να «σβήσει».
Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
Η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας επέτρεψε τελικά να επισκεφτούν οι γιατροί της οικογένειας τον απεργό πείνας και ο ίδιος συναίνεσε στην παροχή ιατρικής βοήθειας για την ανάταξη της νεφρικής λειτουργίας.
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
Αγνοώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βόλου εισηγήθηκε αρνητικά προς το Συμβούλιο της φυλακής για το αίτημα της άδειας του Δ. Κουφοντίνα επικαλούμενη νέα δίωξη κατά του κρατουμένου.
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η εντολή να της χορηγηθούν το απορριπτικό της άδειας βούλευμα και όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά του κρατούμενου απεργού πείνας προκειμένου να κριθεί άμεσα αίτημα...
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξανά σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας
«Τυπικά δικαιούστε, πλην όμως ουσιαστικά έχουμε πρόβλημα» ήταν τα λόγια του εισαγγελέα που απέρριψε χθες το νέο αίτημα για τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ξανά σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας