• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.6°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.8°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.6°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.1°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.2°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 24.9°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 24.8°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.6°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  22%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθώωση προτείνει η εισαγγελέας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν μέχρι και για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό τη δολοφονία του Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2017.

Είναι οι ίδιοι που η Ντόρα Μπακογιάννη είχε χαρακτηρίσει «Κουφοντίνες της Τουρκίας» και είχε προτείνει να τους ανταλλάξουμε με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν στην Τουρκία.

Για όλους αυτούς η εισαγγελέας της έδρας κατά την έκτη δικάσιμο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι για την ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Επιπλέον, για τους 3 εκ των 9 πρότεινε αθώωση από όλες τις κατηγορίες, ενώ παράλληλα για όλους πρότεινε την αθώωση για την κατοχή μαχαιριών, για την κατοχή πυροτεχνημάτων και καπνογόνων, αλλά και για την κατοχή φερομένων εκρηκτικών υλών.

Για τους 6 κατηγορουμένους πρότεινε την ενοχή σε βαθμό πλημμελήματος για τις κατηγορίες της παράνομης κατοχής όπλων και εκρηκτικού μηχανισμού, της πλαστογραφίας από κοινού και της παράνομης κατοχής αυτοσχέδιας κροτίδας.

Η Hazal Secer είναι μόλις 20 χρόνων. Από τα 15 της, ως μαθήτρια, συνελήφθη, φυλακίσθηκε, βασανίσθηκε από το καθεστώς Ερντογάν

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας υπογράμμισε:

«Η κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν αποδείχτηκε, παρότι η οργάνωση που τους αποδίδεται θεωρείται στην Ε.Ε. τρομοκρατική.

»Ωστόσο, ουδόλως προκύπτει ότι συγκρότησαν την οργάνωση αυτή ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.

»Από το αποδεικτικό υλικό και τη διαδικασία στο ακροατήριο δεν προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν με την παραπάνω έννοια (σ.σ.: του άρ. 187Α) σε τρομοκρατική οργάνωση και πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη.

»Τα χτυπήματα της οργάνωσης που κατηγορούνται ότι ανήκουν έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία. Δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να τους αποδοθεί στην Ελλάδα η κατηγορία του τρομοκράτη.

»Αναφορικά με την ανεύρεση ορισμένων πειστηρίων που θεωρήθηκαν ότι σχετίζονται με την εν λόγω οργάνωση, όπως σημαίες και εγχειρίδια που έχουν σχέση με ανταρτοπόλεμο και επαναστάσεις, δεν προέκυψε ότι σχετίζονται με την οργάνωση αυτή».

Από την άλλη πλευρά, η εισαγγελέας υπογράμμισε πως από τη διαδικασία δεν αποδείχτηκαν οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων για βασανιστήρια σε βάρος τους από την Ελληνική Αστυνομία, αναγνωρίζοντας πως βασανιστήρια έχουν υποστεί κάποιοι αλλά όχι στην Ελλάδα.

«Ενα ηχηρό ράπισμα στα σενάρια και τις μεθοδεύσεις της αντιτρομοκρατικής και των μυστικών υπηρεσιών. Μια πρώτη νίκη έως την τελική απόφαση του δικαστηρίου», σχολίασε η συνήγορος υπεράσπισης Αλέκα Ζορμπαλά.

Υπενθυμίζεται πως για την απελευθέρωση των 9 συλληφθέντων αριστερών Τούρκων πολιτικών προσφύγων έχει συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των κομμάτων και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Για τους περισσότερους από αυτούς ζητήθηκε η έκδοσή τους στην Τουρκία, όμως τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν τα αιτήματα.

Η δίκη συνεχίζεται στις 26 Μαρτίου, οπότε αναμένονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων και ενδεχομένως θα ανακοινωθεί η απόφαση της έδρας.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν είναι τρομοκρατία ο αγώνας για έναν άλλο κόσμο»
Υστερα από μήνες φυλάκισης και διαπόμπευσης από μερίδα του Τύπου και πολιτικούς, οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες κρίθηκαν αθώοι καθώς κατέρρευσαν όλες οι κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες...
«Δεν είναι τρομοκρατία ο αγώνας για έναν άλλο κόσμο»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Διαβάζω Μαρξ, Λένιν και Σουν Τζου, δεν είμαι τρομοκράτης»
Με τις καταθέσεις δύο εκ των εννιά Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων, υπέρ των οποίων κατέθεσαν συνολικά 13 μάρτυρες υπεράσπισης, ολοκληρώθηκε η χθεσινή δεύτερη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης στις...
«Διαβάζω Μαρξ, Λένιν και Σουν Τζου, δεν είμαι τρομοκράτης»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε αγωνιστές»
Ποιοι είναι οι εννιά Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που συνελήφθησαν το 2017 ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι αποτελούν μέλη τρομοκρατικής...
«Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε αγωνιστές»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στους εννέα Τούρκους αγωνιστές
Πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των 9 συλληφθέντων αριστερών Τούρκων πολιτικών προσφύγων έχει συγκροτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και δυναμώνει ενόψει της δίκης τους, που ξεκινά στον Κορυδαλλό...
Αλληλεγγύη στους εννέα Τούρκους αγωνιστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Μας εμπλέκουν εκ του πονηρού»
Καμία εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης στην υπόθεση έκδοσης στην Τουρκία του απεργού πείνας Τουργκούτ Καγιά δεν μπορεί να υπάρξει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ασύλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο...
«Μας εμπλέκουν εκ του πονηρού»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τρομοκράτισσα από τα γεννοφάσκια της»
Με ορατό τον κίνδυνο η νεαρή Τουρκάλα Χαλάζ Σεκέρ (Halaz Secer) να μην έχει μια δίκαιη δίκη στην πατρίδα της, αλλά και το ενδεχόμενο σε περίπτωση που εκδοθεί στην Τουρκία να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις,...
«Τρομοκράτισσα από τα γεννοφάσκια της»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας