Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διώξεις και ερωτήματα για την Μάνδρα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διώξεις και ερωτήματα για την Μάνδρα

  • A-
  • A+

Ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα, σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος εννέα προσώπων και κατά παντός άλλου υπευθύνου άσκησε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για την καταστροφική πλημμύρα που σάρωσε τη Μάνδρα της Αττικής τον Νοέμβριο του 2017 αφήνοντας πίσω της 24 νεκρούς.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική πριν από 16 μήνες αποστέλλεται ήδη σε ανακριτή λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, με την εντολή να λάβουν οι ενέργειές του τον χαρακτήρα επείγοντος.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου άσκησε ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή καθώς και για παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.

Η δίωξη στρέφεται σε βάρος της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, της δημάρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, των δημάρχων Ελευσίνας και Μεγάρων Γιώργου Τσουκαλά και Γρηγόρη Σταμπούλου αντίστοιχα, των δασαρχών και δύο υπαλλήλων των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων.

Η εισαγγελική λειτουργός μελέτησε και τις μηνύσεις που κατέθεσαν ιδιώτες, φορείς και ενώσεις σε βάρος 25 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και οι εννέα κατηγορούμενοι, στους οποίους επιρρίπτει ευθύνες που αφορούν έργα πρόληψης, όπως έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, θεραπεία πολεοδομικών παραβάσεων, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων και έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Από το σύνολο των 25 μηνυθέντων, για πέντε πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη, με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής των αδικημάτων, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων που διενήργησαν αυτοψίες και εξειδικευμένες μελέτες.

Με βάση το σύνολο του υλικού η εισαγγελέας φέρεται να εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμόδιων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και του περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η καθεμία.

Η εισαγγελέας διενεργεί παράλληλα άλλη έρευνα, που αφορά την πλημμύρα η οποία έπληξε τη Μάνδρα τον Ιούνιο του 2018.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε ενδεχόμενες παραλείψεις κάθε αρμοδίου για τη λήψη άμεσων μέτρων μετά τη φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου και μέχρι εκείνη του Ιουνίου.

Τα ερωτήματα

Βασικά σημεία του πορίσματος και των συμπερασμάτων των δημόσιων επιθεωρητών της ΓΕΔΔ («Πόρισμα-φωτιά για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα», «Εφ.Συν.» 28/12/2017) όπως και το πόρισμα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ («Αποστομωτικό πόρισμα για τη Μάνδρα», «Εφ.Συν.» 19/2/2019) φαίνεται να αγνοήθηκαν από την εισαγγελέα.

Σημαντικά ευρήματα μοιάζει να μην αξιολογήθηκαν και κυρίως σε ό,τι αφορά τη «σκυταλοδρομία» των παρανομιών και της αδιαφορίας.

Ειδικά η επιλογή των προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν οι διώξειςδημιουργούν εύλογα ερωτήματα.

Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν η εισαγγελέας να ζητά εξηγήσεις και στη συνέχεια να ασκεί διώξεις μόνο στη σημερινή περιφερειάρχη, τη δήμαρχο και τα στελέχη των υπηρεσιών για θέμα που ανάγεται στο 2014;

Τότε δηλαδή που καταγράφηκε η παράλειψη σήμανσης ως επείγοντος χαρακτήρα (κατά την υποβολή του από 7/4/2014) του αιτήματος προς το δασαρχείο Αιγάλεω για έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου εκτροπής του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες;

Πώς ευθύνονται λοιπόν μόνον οι σημερινοί αξιωματούχοι για την παράλειψη εκτέλεσης του έργου μετά την έκδοση απόφασης από την αποκεντρωμένη διοίκηση; Δεν έχουν τουλάχιστον ανάλογο μερίδιο ευθύνης στη διαχρονική αυθαιρεσία και κυρίως στην πλήρη ανυπαρξία μέτρων και έργων;

Πώς είναι δυνατόν να αγνοείται από την εισαγγελέα σωρεία αποφάσεων του Αρείου Πάγου που ορίζουν ότι ευθύνεται εκείνος ο φορέας ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους οποίους έχουν καλώς ή κακώς μεταβιβαστεί (σύμφωνα και με τα σχετικά ΦΕΚ) συγκεκριμένες αρμοδιότητες (και) από την περιφερειάρχη Αττικής;

Για παράδειγμα, η εισαγγελέας στο σκεπτικό της αναφέρεται στις ευθύνες τού τότε περιφερειάρχη Ηλείας για τις πυρκαγιές του 2007 χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες δεν ανήκουν πλέον στον/ην περιφερειάρχη.

Φαίνεται πως έχει γίνει μόδα να απαξιώνονται τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων αλλά και των ελεγκτικών αρχών της χώρας, με προφανή στόχο όχι να δικαιωθούν τα θύματα μεγάλων φυσικών καταστροφών, αλλά να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Οσο αυτού του είδους οι σαφείς προθέσεις και οι «δολοφονίες» χαρακτήρων επιχειρούνται από φανατισμένα ΜΜΕ ή στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτό θα μπορούσε να είναι όχι βέβαια αποδεκτό αλλά πάντως κατανοητό. Εκείνο που δημιουργεί όμως μεγάλη ανησυχία είναι ακόμα και η παραμικρή έστω υποψία ότι όλα αυτά επηρεάζουν και λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Δήλωση Ρένας Δούρου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη. Οπως έχω πει και πρόσφατα, η απονομή της δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν. Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 επιθεωρητών ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το πόρισμα 3 ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου "Εκτροπή χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου" ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και για σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς. Παράλληλα, εκτελείται για πρώτη φορά σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελικές έρευνες δύο ταχυτήτων;
Φαίνεται ότι κάποιοι νεκροί έχουν άλλο θεό! Ενώ λοιπόν στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι ζητήθηκε όχι απλά εισαγγελέας αλλά ανώτατος εισαγγελέας να τεθεί επικεφαλής της έρευνας, στην πλημμύρα της Μάνδρας η...
Εισαγγελικές έρευνες δύο ταχυτήτων;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μια... παράξενη προανάκριση
Με υποβαθμισμένα τα δύο πορίσματα (επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και ΤΕΕ) που δεν αποδίδουν ευθύνες στην Περιφέρεια, η ανακρίτρια φαίνεται ότι ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους και «φορτώνει» στη Ρένα Δούρου τις...
Μια... παράξενη προανάκριση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ευθύνες στην περιφέρεια για την πλημμύρα στη Μάνδρα από την εισαγγελέα
Ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής και τους άλλους αρμόδιους φορείς για τη καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 25 ανθρώπων επιρρίπτει στη διάταξή της η εισαγγελέας Σωτηρία...
Ευθύνες στην περιφέρεια για την πλημμύρα στη Μάνδρα από την εισαγγελέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρχισε η δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα
Σε δύο αιτίες που καθόρισαν το τραγικό αποτέλεσμα της πλημμύρας στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, με τους 25 θαμμένους συνανθρώπους, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Αρχισε η δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ευθ. Λέκκας: Άναρχη δόμηση και ραγδαία βροχή οι αιτίες της τραγωδίας στη Μάνδρα
Στη δίκη με τους 21 κατηγορούμενους ως υπεύθυνους για την τραγωδία της 16ης Νοεμβρίου 2017, που συνεχίζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, κατέθεσε σήμερα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
Ευθ. Λέκκας: Άναρχη δόμηση και ραγδαία βροχή οι αιτίες της τραγωδίας στη Μάνδρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας